Seria de documentare istorice "Adevăruri despre trecut", cu subiecte şi mărturii despre ceea ce a însemnat viaţa în comunism, revine din 6 octombrie, ora 22.00, cu primul episod din noul sezon: "APACA - fabrica destin", regizat de Ştefania Ţene, la TVR 1.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

De 7 ani, producătorul Raluca Rogojină, consultantul de specialitate Lavinia Betea şi realizatorii Roxana Tarhon, Carmen Bărbulescu, Raluca Bibiri, Ştefania Ţene, Gheorghe Preda, Diana Deleanu şi Irina Luca prezintă seria „Adevărurilor despre trecut", într-un demers unic în spaţiul media românesc.

Cum a fost încurajată diversitatea confesională cu preţul îngrădirii libertăţii de credinţă, povestea celebrei APACA, fabrica reprezentativă pentru modul de viaţă şi de muncă al românilor în comunism, cum arăta un „potol", mai exact ospeţele şi dineurile nomenclaturiştilor, ineditul publicităţii în epoca de aur şi ce însemna „arta sacră" în acele vremuri, nostalgia pentru regimul anterior vs. „speranţa de mai bine", povestea tovarăşei de fier Ana Pauker, prima femeie din lume ministru de externe, toate acestea sunt câteva dintre subiectele pe care le vom putea urmări în episoadele sezonului 12 al „Adevărurilor despre trecut". Şi tot în acest nou sezon, difuzat de TVR 1 miercuri, de la ora 22.00, găsim răspunsuri la întrebările: ce însemna parenting în anii '70-'80, în România ceauşistă; cât de alintaţi şi cât de pedepsiţi au fost adulţii de azi în copilărie, cu ce frici au rămas şi ce nu ar aplica niciodată în educaţia copiilor lor. Vor răspunde vedete ale vremii, dar şi oameni obişnuiţi, care şi-au trăit bucuriile şi amarul într-o epocă smintită.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

La început, a fost unul dintre primele şantiere ale tineretului din ţară. Ridicată în doar câteva luni, APACA deschidea lunga listă a realizărilor record din perioada comunistă. Zeci de mii de oameni au lucrat în atelierele fabricii între 1948 şi până spre sfârşitul anilor '90, când a fost privatizată. Zeci de mii de destine s-au legat, cu suferinţe şi bucurii, de numele ei.

S-a chemat în mai multe feluri: a fost Fabrica Gheorghe Gheorghiu Dej, după numele conducătorului care o inaugurase, a fost Întreprinderea sau Fabrica de Confecţii Bucureşti, dar toată lumea o ştia după numele atelierelor pe locul cărora fusese ridicată: APACA. Şi astăzi, dacă treci pe-acolo, spui că ai fost la APACA! Din interviuri cu prof. Lavinia Betea, consultantul emisiunii, Amalia Neacşu, fostă normatoare, ing. Teodor Diaconaş, fost Şef Serviciu CTC, Viorel Popescu, fost muncitor necalificat, realizatorii recompun imaginea celebrei fabrici de confecţii din capitală. În sincroane de arhivă, Iosef Steinbach - ilegalist, fost director general.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.