Sute de angajaţi din Ministerul Culturii şi Direcţiile Judeţene pentru Cultură protestează, zilnic, de la ora 12.00, în faţa instituţiilor din Bucureşti şi din ţară. Ei cer echitate salarială, prin majorarea salariilor la nivelul celorlalte ministere şi plata drepturilor salariale restante. Angajaţii din Cultură au cele mai mici salarii dintre toate ministerele. În direcţii, salariile sunt, în medie, de 3.000 de lei net, iar în minister de 5.000 de lei net.
"Dacă nici protestele din săptămâna 11-15 decembrie nu îi vor trezi la realitate pe politicieni, Sindicatul Culturalia anunţă că angajaţii vor refuza să mai emită avize sau să organizeze Ziua Culturii şi alte evenimente naţionale importante. Asta va duce la blocarea unor proiecte de infrastructură de importanţă naţională", se arată într-un comunicat al Sindicatului Culturalia transmis News.ro.
Potrivit sindicaliştilor, salariile din Ministerul Culturii sunt cele mai mici dintre toate instituţiile publice de la nivel central. De exemplu, un consilier superior gradaţia 5 are, la Ministerul Culturii, 8159 de lei brut, plus alte sporuri, în timp ce, pentru aceeaşi funcţie, un angajat de la Ministerul Mediului câştigă 15.104 lei brut + alte sporuri legale, iar la Ministerul Muncii: 10.243 lei brut + alte sporuri legale.
Exemplele continuă şi în cazul deconcentratelor. La direcţiile judeţene pentru cultură salariul brut pentru un consilier superior 5 este de 6109 lei brut, în timp ce la Direcţiile pentru Agricultură e de 10.079 lei brut, iar la Primaria Municipiului Bucureşti e aproape dublu, de 11.675 de lei brut.
Protestele în faţa instituţiilor vin după o săptămână de grevă japoneză, în care angajaţii au purtat banderole albe la mâini în orele de lucru, în semn de nemulţumire faţă de politicile salariale discriminatorii şi faţă de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti.
„Am sperat că, văzând greva japoneză, Guvernul îşi va îndrepta atenţia asupra angajaţilor dintr-un domeniu considerat de interes naţional, Cultura. Însă singurul reprezentant al Guvernului care ne-a chemat la discuţii a fost doamna ministru al Culturii, Raluca Turcan. Din păcate, însă, bugetul nu e la Cultură şi avem nevoie ca şi ceilalţi oficiali din Guvern să înţeleagă că nişte oameni cu o pregătire profesională de excepţie nu pot lucra pentru 100 de lei pe zi, aşa cum se întâmplă în direcţiile pentru Cultură”, a declarat Ana Marin, preşedintele Sindicatului Angajaţilor din Ministerul Culturii Culturalia.
„Trăim cu 100 de lei pe zi, aşa nu se mai poate!”, scandează angajaţii din Direcţiile Judeţene pentru Cultură, care iau, lunar, doar 3.300 de lei salariu net, deşi în mâinile lor sunt decizii importante privind patrimoniul cultural naţional.
Angajaţii din Cultură merită să aibă aceleaşi drepturi precum colegii din alte instituţii, dat fiind că absolut nimic nu îi diferenţiază profesional, doar salariile!
„Vom continua să ieşim zilnic în faţa instituţiilor, la aceleaşi ore, în toată ţara, timp de 15 minute, până când Guvernul îşi va îndrepta atenţia şi asupra domeniului Culturii. Apoi, vom merge şi mai departe cu forma de protest, până la blocarea avizării, care va stopa proiecte de infrastructură de importanţă naţională ”, a adăugat Ana Marin, preşedintele Sindicatului Culturalia.
Conducerea Sindicatului Culturalia a transmis un memoriu conducerii Ministerului Culturii şi premierului Marcel Ciolacu, în care prezintă situaţia angajaţilor din minister şi deconcentrate.
Conform Culturalia, dacă salariile ar fi majorate la valoarea celorlalte instituţii care au aceleaşi atribuţii, impactul bugetar ar fi unul nesemnificativ, având în vedere faptul că în cadrul Ministerului Culturii sunt 147 salariaţi şi în cadrul serviciilor publice deconcentrate există 242 angajaţi.
Oamenii vor protesta în faţa Direcţiilor Judeţene pentru Cultură din Harghita, Neamţ, Teleorman, Covasna, Bistriţa-Năsăud, Ialomiţa, Vâlcea, Galaţi şi Sibiu.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.