Conferinţa „Despre încăpăţânarea de a exprima inexprimabilul”, susţinută de poeta Ana Blandiana, membru corespondent al Academiei Române, va avea loc marţi, în spaţiul Sălii „Dalles” din Bd. Nicolae Bălcescu nr. 18, începând cu ora 18.00.
În expunerea sa, Ana Blandiana pleacă de la credinţa fermă că „adevăraţii poeţi nu sunt artizani sau meseriaşi, ci magicieni”. Prin urmare, actul de creaţie poetică nu are loc într-un atelier, nu este o acţiune de meşteşugar, care combină cuvinte şi şlefuieşte fraze, ci este un act magic, plasat sub semnul transcendentului şi al inefabilului. Poezia nu este (doar) rimă şi ritm, nu este poveste sau descriere; ea este mijlocul prin care poetul exprimă inexprimabilul, este suflul care transportă până la noi stări, sentimente, idei ce nu pot fi turnate în cuvinte. Ana Blandiana ne spune că poezia, poeticul se manifestă în lume nu prin spunere şi numire directă, ci mai ales prin sugestie, prin nenumire şi, la limită, ca un ideal, chiar prin tăcere.
„Întrega istorie a poeziei este un drum dinspre spunere spre sugestie, dinspre exprimare spre încăpăţânarea dramatică a poetului de a exprima ceea ce se ştie dinainte că este de neexprimat. În poezia ultimelor secole, a spune puţin pentru a sugera mult este legea de bază, a spune cât mai puţin pentru a sugera cât mai mult este tendinţa ideală, şi chiar a nu mai spune nimic pentru a sugera totul este visul pe cât de absurd, pe atât de firesc“, mărturiseşte poeta Ana Blandiana.
Pentru Ana Blandiana rolul poeziei este acela de a identifica lumina interioară care ne desparte de materialitate şi ne asigură că recursul la meditaţia lirică are capacitatea de a schimba reperele lumii contemporane.
Ana Blandiana (numele literar al Otiliei Valeria Rusan), membru corespondent al Academiei Române din anul 2016, este una dintre cele mai apreciate poete din România, recunoscută şi premiată atât în ţară, cât şi în străinătate. Autoare a 12 volume de versuri, două volume de nuvele fantastice, un roman şi mai multe volume de eseuri, Ana Blandiana şi-a dobândit celebritatea încă de la debut, în 1964. A rămas permanent în atenţia publicului şi a criticii literare, în ciuda faptului că a avut interdicţii de publicare în timpul regimului comunist. Opera sa a cunoscut mai multe ediţii în limba română, cu deosebire după 1990, şi a fost tradusă în aproape 30 de limbi, în peste 100 de volume.
Este laureată a numeroase premii naţionale şi internaţionale, printre care Premiul Naţional de Poezie, Premiul „Opera Omnia” al Uniunii Scriitorilor, premiile internaţionale „Herder” (Austria), „Vilenica” (Slovenia), „Camaiore”, „Acerbi”, Premiul Oraşului Pescara (Italia), „Griffin Prize” (Toronto, Canada), Premiul „Cununa de Aur” (Struga, Macedonia), Premiul „Prinţesa de Asturias” (Spania). Este membră a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé”, a Academiei Europene de Poezie şi a Academiei Mondiale de Poezie (UNESCO). Doctor Honoris Causa la Universitatea din Salamanca (Spania), Universitatea din Sofia (Bulgaria), precum şi la universităţi româneşti.
După anul 1990 Ana Blandiana a reînfiinţat PEN Clubul Român, al cărui preşedinte a devenit. Este unul dintre iniţiatorii Alianţei Civice, pe care a condus-o în perioada 1991-2001. A fost fondator şi preşedinte al Academiei Civice, care a realizat, sub egida Consiliului Europei, la Sighet, primul Memorial din lume al Victimelor Comunismului.
În anul 2009 a fost desemnată de statul francez Cavaler al Legiunii de Onoare, ca recunoaştere a rolului său în cultura română şi a implicării susţinute în activităţile civice.
Sala „Dalles“ a fost construită între anii 1930-1932 de Academia Română, conform clauzelor testamentului Elenei Dalles, şi confiscată abuziv în 1948 de către regimul comunist. Începând cu 2023, celebra Sală „Dalles“ din Bucureşti, edificiu reper în istoria culturală a capitalei, beneficiază de un program de conferinţe şi dezbateri structurat de Academia Română, prin Fundaţia Culturală Dalles. Conferinţele se desfăşoară după un program lunar.
Intrarea publicului la eveniment este liberă.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...