Personalităţi ale vieţii diplomatice şi culturale, alături de scriitoarea spaniolă Care Santos, citesc pentru publicul român din Miguel de Cervantes şi din alţi mari autori de limbă spaniolă.
Pe 23 aprilie este celebrată Ziua Internaţională a Cărţii, dar şi Sant Jordi.
Anul acesta, de Ziua Cărţii, Institutul Cervantes readuce în România un obicei străvechi în Spania - Sant Jordi, o sărbătoare a cărţii şi a lecturii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Institutul Cervantes va organiza un eveniment online, începând cu ora 10.00, pe pagina de Facebook a instituţiei.
„Este important ca în aceste zile, în care ne sunt puse la încercare rezistenţa, răbdarea, calmul, să găsim forţa interioară să ne bucurăm în continuare de artă, de frumos, să fim curioşi să descoperim mereu noi oaze estetice. Astfel, vă invităm la un exerciţiu de imaginaţie de Ziua Internaţională a Cărţii, pe care anul acesta o sărbătorim în linişte, de acasă, dar nu cu mai puţin entuziasm. Veţi avea ocazia să ne cunoaşteţi mai bine, pe cei din echipa Cervantes Bucureşti şi pe mulţi alţi prieteni şi colaboratori ai noştri, cărora le mulţumim că s-au alăturat demersului nostru, şi să descoperiţi sau să redescoperiţi, alături de noi, universul unor scriitori de limbă spaniolă, în lectura noastră. Ne bucurăm că am găsit şi anul acesta o modalitate de a fi împreună”, a transmis într-un comunicat Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti.
Vor avea loc lecturi din Miguel de Cervantes şi alţi autori de limbă spaniolă susţinute de personalităţi ale vieţii culturale şi diplomatice (ambasadori, diplomaţi, consuli ai ţărilor de limbă spaniolă din România), scriitori români şi spanioli, librari, editori, traducători, plus echipa Institutului Cervantes Bucureşti.
În avanpremieră la Ziua Cărţii, pe 22 aprilie, ei citesc împreună prima frază din „Don Quijote”, iar pe 23 aprilie, fragmentul preferat din roman, pasajele lor preferate din marii scriitori de limbă spaniolă.
Pe 23 aprilie, programul evenimentelor va debuta cu lecturile publice susţinute de o parte dintre ambasadorii ţărilor de limbă spaniolă: Manuel Larrotcha – ambasadorul Spaniei în România, María Eugenia Echeverría Herrera – ambasadoarea Republicii Peru în România, José Guillermo Ordorica Robles – ambasadorul Mexicului în România, Omar Mesa – ambasadorul Republicii Uruguay în România, Javier Darío Higuera Ángel – ambasadorul Columbiei în Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Moldova, România şi Ucrania.
Lor li se vor alătura alţi membri ai corpului diplomatic, precum şi personalităţi ale vieţii culturale româneşti.
Deşi, oficial, Ziua Internaţională a Cărţii datează din 1995, un obicei extrem de îndrăgit serbat în Spania pe 23 aprilie este Sant Jordi. Originile serbării datează din 1925, în Barcelona, când fetele, care, conform tradiţiei de Sant Jordi (Sfântul Gheorghe) primeau flori de la băieţi, au început să ofere, la rândul lor, cărţi.
Institutul Cervantes marchează, de această dată online, acest obicei, din dorinţa de a le mulţumi public editurilor româneşti pentru efortul pe care îl depun în promovarea literaturii de limbă spaniolă. Astfel, Institutul Cervantes din Bucureşti le va dărui editurilor flori, provocându-le pe acestea să ofere cititorilor cărţi. Aceştia, la rândul lor, sunt provocaţi să mulţumească public traducătorilor de limba spaniolă pe care îi îndrăgesc, precum şi librarilor. Institutul Cervantes din Bucureşti va colecţiona toate aceste mărturisiri publice ale recunoştinţei şi le va publica într-un material pe blogul care va fi lansat joi. Pentru că, apreciază echipa Institutului Cervantes, acum, mai mult ca oricând, avem nevoie de dovezi de recunoştinţă, speranţă, optimism şi zâmbete.
Imaginea folosităpentru afişul evenimentelor dedicate Zilei Internaţionale a Cărţii este un omagiu adus laureatului Premiului Cervantes, cel mai important premiu literar al ţărilor vorbitoare de limbă spaniolă, ediţia 2019 - scriitorul Joan Margarit.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.