Balerina de renume internaţional Alina Cojocaru spune, într-o declaraţie pentru News.ro, că îşi va încheia participarea pe scena Operei Naţionale Bucureşti, în condiţiile demisiei lui Johan Kobborg, la capătul unei săptămâni pline de tensiuni între acesta şi noua conducere a Operei, asigurată de dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare. Într-un mesaj publicat pe Twitter, balerina anunţă ca va participa, marţi, de la ora 18.00, la o manifestaţie de susţinere a lui Kobborg.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Merg la 18.00 la Operă, pentru că vreau să le mulţumesc lui Johan Kobborg şi echipei ONB pentru ce au creat şi pentru a lua poziţie pentru propriile credinţe şi convingeri”, scrie Alina Cojocaru, pe contul de Twitter.

”Cred că e timpul ca noi, ca ţară şi ca iubitori de cultură, să acţionăm ca ţară membră în Uniunea Europeană, să protejăm o instituţie să nu se întoarcă în epoca intimidărilor, ameninţărilor şii minciunilor”, a adăugat balerina.

Mai mult, aceasta precizează, pentru News.ro, că nu va mai dansa la Bucureşti, în aceste condiţii: ”Participarea mea pe scena ONB va lua sfârşit”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În ultimele două săptămâni, Opera Naţională Bucureşti a fost scena unui conflict între directorul interimar proaspăt numit, dirijorul Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care a culminat cu anunţul mai multor balerini că nu vor mai dansa la Bucureşti, în lipsa lui Kobborg. Printre aceştia, se află şi Alina Cojocaru, unul dintre marile nume ale baletului mondial, logodnica lui Johan Kobborg.

Tensiunile au părut a lua sfârşit în 8 aprilie, când ministrul Culturii a numit un alt director interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare ocupând în continuare funcţia de director adjunct. Noul director interimar al Operei Naţionale Bucureşti a declarat, sâmbătă, pentru agenţia de presă News.ro, că Johan Kobborg va rămâne la Bucureşti, în funcţia nou-creată de director artistic al baletului. De asemenea, balerina Alina Cojocaru, unul dintre marile nume ale baletului internaţional, va urca pe scena de la Bucureşti, în următoarele spectacole, dar nu în cel de duminică, din cauza indisponibilităţii partenerului. ”Conflictul a fost dezamorsat, domnul Kobborg a acceptat funcţia nou-creată de director artistic al baletului, iar Alina Cojocaru va dansa în spectacolele de la Bucureşti”, a declarat dirijorul Vlad Conta.

Liniştea s-a tulburat iarăsi, luni, când Johan Kobborg a anunţat într-un mesaj publicat pe contul său privat de Facebook, că pleacă de la Opera Naţională Bucureşti şi că nu va lucra niciodată cu ”oameni ca Tiberiu Soare”. Mai mult, balerinul l-a acuzat pe noul director interimar, Vlad Conta, că a făcut presiuni asupra balerinei Alina Cojocaru, unul dintre marile nume ale baletului internaţional, pentru a minţi în privinţa absenţei din spectacolul de duminică. ”Viaţa mea e mai bună fără corupţi”, a încheiat Kobborg mesajul. ”Îmi dau demisia din orice funcţie stupidă  pe care am deţinut-o în această companie şi postez asta doar pentru echipă şi dansatori... În primele minute ale întâlnirii cu Vlad Conta (Alina a fost prezentă), i-a cerut Alinei să mintă în privinţa motivului pentru care nu va dansa în «Manon», şi prin asta să arunce vina asupra partenerului ei. Alina a refuzat, dar domnul Conta i-a spus că el va spune asta, pentru că sună mai bine pentru instituţie. Mai târziu, ONB a postat un comunicat, învinovăţindu-l pe partenerul ei de dans, spunând că nu e disponibil”, a explicat Johan Kobborg. ”Domnul Conta ar fi vrut să colaborez cu un om care, cu zile în urmă, mi-a ameninţat dansatorii că îi va concedia, un om care a refuzat să vorbească în altă limbă decât în română cu ei”, a mai precizat balerinul.
”Nu am nevoie de acest contract şi nu voi colabora niciodată cu oameni ca domnul Soare... Îmi este mai teamă pentru România decât pentru ONB, dar vă doresc tututror noroc. Viaţa mea e mai bună fără oameni corupţi”, şi-a încheiat Johan Kobborg mesajul.

”Este imprecis, singura sugestie a fost ca noi să nu dăm un comunicat lung şi să nu intrăm în detalii irelevante despre spectacolul «Manon»”, a declarat pentru News.ro dirijorul Vlad Conta, directorul interimar al Operei Naţionale Bucureşti.

Johan Kobborg a explicat, marţi, într-un scurt dialog cu News.ro, că ministrul Culturii Vlad Alexandrescu nu l-a consultat în privinţa schimbării de management de la Opera Naţională Bucureşti (ONB) şi că deciziile acestuia au condus ”la o întoarcere înfricoşătoare într-un trecut în care domneau intimidarea şi frica”. Johan Kobborg a precizat că dirijorul Tiberiu Soare, numit în funcţia de director interimar de ministrul Vlad Alexandrescu, a decis să îi elimine numele şi funcţia de pe site-ul Operei Naţionale, fără a-l consulta măcar: ”Nu, nu a discutat cu mine în prealabil. În mod ciudat, mi-a şters doar numele şi funcţia, dar nu şi titlul de dansator principal al Corpului I de balet”. În ceea ce priveşte decizia ministrului Vlad Alexandrescu de a-l numi pe dirijorul Tiberiu Soare la conducerea interimară a ONB, Johan Kobborg spune că nu a fost, în vreun moment, consultat şi că a fost dezamăgit de alegerile ministrului Culturii. ”Alegerile făcute , deciziile luate au condus la o întoarcere înfricoşătoare la ceea ce pot doar numi un trecut în care domneau intimidarea şi frica”, a comentat Johan Kobborg.

Soprana Angela Gheorghiu a transmis, marţi, o declaraţie de susţinere a lui Tiberiu Soare la conducerea Operei Naţionale Bucureşti. ”Urmăresc de mai multe zile cu stupoare, îngrijorare, dar şi cu mare speranţă evenimentele de la Opera Naţională Bucureşti. Împreună cu colegi români din ţară şi din străinătate ne-am alăturat maestrului Tiberiu Soare şi am salutat numirea sa la conducerea operei bucureştene”, spune Angela Gheorghiu, în mesajul trimis.

Alina Cojocaru, marele nume al baletului international contemporan, s-a pregătit timp de şapte ani la Kiev, apoi la Şcoala Regală de Balet din Londra, începând din anul 1997. La şase luni de la absolvire, s-a întors la Kiev ca prim-solistă, iar un an mai târziu (noiembrie 1999) s-a alăturat Baletului Regal din Londra. La sfârşitul stagiunii a devenit solistă.

Alina Cojocaru a devenit membră a Baletului Naţional Englez în septembrie 2013, ca prim-solistă. În această calitate continuă să interpreteze roluri importante ca invitată permanentă a altor companii de prestigiu precum Baletul din Hamburg şi la Teatrul de Balet American (ABT).

În ultimii ani, Alina Cojocaru a organizat gale de balet în România şi Marea Britanie. Repertoriul Alinei Cojocaru este vast, conţinând atât roluri din repertoriul clasic (Odette/Odile din ”Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, Kitri din ”Don Quijote” de Ludwig Minkus etc.), cât şi din repertoriul neoclasic (”Duo concertant” de Igor Stravinski).

Ca artist invitat, Alina Cojocaru a dansat la Baletul din Kirov, Opera Natională din Paris, Baletul Teatrului Bolşoi din Moscova, Teatrul de Balet American, Baletul din Hamburg, Baletul Regal Danez, Baletul Naţional Ungar, Baletul Operei de Stat din Viena, Baletul din Zürich, Baletul Naţional din Portugalia, Baletul Teatro alla Scala din Milano, Baletul Naţional din Cuba, la Teatro Colon din Buenos Aires, la Teatrul de Balet din Africa de Sud, la Baletul Kremlin, Baletul din Sarasota, Baletul din Zagreb.

Printre premiile Alinei Cojocaru se numără: Premiul ”Dansatoarea anului” oferit de Critica de dans germană în 2012, ”Benois de la Danse” pentru Cea mai bună dansatoare (2012 şi 2004), Premiul ”Balerina Deceniului” (Moscova, 2010), Premiul ”Nijinski” pentru cea mai bună dansatoare (2004), ”Internationaler Movimentos Tanz Preis” (2004), Medalia de Aur la Concursul Internaţional de la Nagoya, ”Prix de Lausanne” (1997).

Finalistă la Youth American Grand Prix în anul 2007, balerina Marina Minoiu a întreprins stagii de perfecţionare la The Royal Ballet Covent Garden Summer School, American Ballet Theater Summer Intensive Course (USA), stagiu cu maestrul Gilbert Meyer, cu maestrul Sergiu Ştefanski, la International Ballet Summer Workshop Hagen (Germania). Marina Minoiu a avut colaborări cu Teatrul Naţional de Operă şi Balet Oleg Danovski din Constanţa şi Ballet Classique de Paris, potrivit prezentării de pe site-ul Operei Naţionale Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.