Administraţia Fondului Cultural Naţional alocă, în sesiunea I/2019, suma de 20 de milioane de lei pentru programe multianuale şi pentru cele 12 arii în care se pot înscrie proiectele culturale.
Sesiunea de finanţare va fi lansată pe 1 septembrie, iar ofertele culturale vor putea fi transmise până la finalul aceleiaşi luni.
„Sperăm ca acest interval extins de timp să reducă numărul de proiecte eliminate administrativ pentru erori procedurale, să facă posibilă definirea de parteneriate reale şi solide”, a transmis Irina Cios, directoarea AFCN.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pentru sesiunea 1/2019 sunt alocate 20 de milioane de lei: 3 milioane, destinate programelor multianuale, şi 17 milioane, pentru cele 12 arii în care se pot înscrie proiectele culturale.
Sesiunea are bugetarea cea mai consistentă, spun reprezentanţii AFCN, şi facilitează realizarea de proiecte derulate pe 11 luni sau chiar mai mult, în cazul programelor multianuale.
Între cele 12 arii lansate este continuată Arta digitală şi noile media, deschisă deopotrivă proiectelor editoriale digitale, şi revine aria de Rezidenţe de creaţie, ce se lansează în fiecare an doar în sesiunea din septembrie.
Pentru Arte vizuale (pictură, sculptură, grafică, arte decorative, fotografie, video-art, instalaţii, ceramică, animaţie, colaj, experiment vizual şi de animaţie, artă textilă, tehnici mixte, performance, proiecte curatoriale, design) sunt alocaţi 2,9 milioane de lei.
Aria Artele spectacolului - Teatru a primit 1,6 milioane de lei, pentru Muzică sunt alocaţi 850.000 de lei, pentru Dans - 650.000 de lei, Arta digitală şi noile media - 1 milion de lei, Proiecte cu caracter repetitiv, de tip festival - 2 milioane de lei, Intervenţie culturală - 800.000 de lei, Rezienţe de creaţie - 1,2 milioane de lei, Educaţie prin cultură - 2 milioane de lei, Promovarea culturii scrise - 500.000 de lei, Patrimoniu cultural material - 1 milion de lei, şi Patrimoniu cultural imaterial - 1 milion de lei.
Pentru a fi eligibile proiectele culturale propuse trebuie să asigure o cofinanţare de minimum 10% din bugetul proiectului. Un proiect cultural poate fi înscris la o singură arie, iar un operator cultural nu poate înscrie în concurs mai mult de trei proiecte culturale pe sesiune.
Suma maximă care poate fi solicitată pentru un proiect este diferită în funcţie de aria tematică: 80.000 lei - Arte Vizuale, Artele spectacolului (teatru, muzică, dans), Proiecte cu caracter repetitiv/ de tip festival, Artă digitală şi noile media; 75.000 lei - Rezidenţe de creaţie; 70.000 lei - Educaţie prin cultură; 55.000 lei - Intervenţie culturală, Promovarea culturii scrise, Patrimoniu Cultural Material, Patrimoniu Cultural Imaterial.
Rezultatele vor fi publicate la începutul lunii decembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.