Adina Nanu, profesor, critic şi istoric de artă reputat, a murit la vârsta de 93 de ani, a anunţat pe Facebook Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură.
"Cea care ne-a dat aripi să înfiinţăm Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, cea care a susţinut mereu ideile şi proiectele noastre, prof. Adina Nanu, a plecat dintre noi lăsând un gol imens. "Contemporanilor, mereu grăbiţi, că numai prin artă simţi că trăieşti cu adevărat, cu toată fiinţa, atât a creatorului, cât şi a celui care primeşte darul. Şi că toate imaginile, nu numai ale operelor din muzee, dar şi cele ale vieţii zilnice se pot ridica la nivel artistic, bucurându-ne sufletele", a fost mesajul Asociaţiei.
Virgil Niţulescu, director al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a scris: "La cei 93 de ani ai dumneai, avea o energie şi o vitalitate pe care nu o au mulţi dintre tineri. Era un uriaş rezervor de idei, de cunoştinţe, de generozitate, de iniţiative. Proiectul său de o viaţă, de a înfiinţa un muzeu al costumului românesc, nu a ajuns să fie oficializat, deşi multe dintre exponatele pe care le-a strâns, cu pofesionalism, de-a lungul vieţii, au fost văzute în epxoziţii temporare. La Muzeul Naţional al Ţăranului Român, doamna Nanu a organizat, ultima oară, un memorabil eveniment, în primăvara anului 2016, la care am avut marea bucurie de a participa. Este păcat că autorităţile nu au reuşit, până acum, să pună în valoare colecţia de patrimoniu pe care a îngrijit-o doamna Adina Nanu. Dincolo de asta, rămâne îndelungata ei carieră profesorală şi de critic de artă, pe care a slujit-o cu devoţiune".
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Adina Nanu s-a născut în Bucureşti, la 4 august 1927. A publicat peste 30 volume de istoria artelor vizuale, plastice şi decorative, în care a susţinut că imaginea umană trebuie socotită prima şi cea mai însemnată artă decorativă.
A scris numeroase articole în reviste de specialitate şi ziare, a ţinut conferinţe, emisiuni de radio şi TV.
A fost distinsă cu Ordinul Muncii cl. II pentru organizarea expoziţiei Centenarului Institutului de Arte Plastice, 1964, Ordinul "Serviciu Credincios"- comandor, Uniunea Artiştilor Plastici, 2000, Diploma de Onoare a Universităţii de Artă Teatrală si Cinematografică, 2002, Profesor Honoris Causa, Universitatea Naţională de Arte, 2008 şi Doctor Honoris Causa, Universitatea Naţională de Artă TC, 2014.
Sunt membră a Uniunii Artistilor Plastici din România de la înfiinţarea acesteia, din 1950, ca membru stagiar apoi definitiv din 1963, în secţia critică de artă. Am expus desene si sculpturi în cinci expoziţii colective ale UAP si într-o expoziţie personală la galeria Galateea din Bucuresti în 2008.
În decursul anilor, Adina Nanu a alcătuit o colecţie de costume autentice din secolele XIX şi XX, cu piese din familie, de la rude şi prieteni, pe care a folosit-o drept material didactic la cursuri.
A expus desene şi sculpturi în expoziţii colective şi trei personale. Membră a Uniunii Artiştilor Plastici de la fondarea ei, în 1950.
A realizat peste 20 expoziţii ale colecţiei de costum şi ambient în cele mai mari muzee din ţară, la Muzeul Naţional de Artă, Muzeul Naţional de Istorie, Muzeul Cotroceni, Muzeul Colecţiilor etc. din Bucureşti, la muzeele de artă din Constanţa, Braşov, Castelul Peleş, etc. şi în străinătate la Veneţia şi Budapesta.
Şi-a expus colecţia de costume: în 1997 - 1998 la Muzeul Colecţiilor din Bucuresti, "Un secol de costum", în 1998 la Muzeul de Artă din Constanţa "Un secol de costum pe litoralul Mării Negre", între 1999 - 2004 în podul casei noastre din Bucuresti "Costumele din podul bunicii", în 2007, timp de 6 luni, "Retro" la Centrul Cultural Municipal al sectorului 1, Bucuresti, organizând si sesiuni de comunicări si proiecţii de filme, la care au luat cuvântul istorici, scriitori si oameni de artă, în 2008, la Muzeul Cotroceni din Bucuresti, am participat la expoziţia "Costume la Curtea Regală", şi la expoziţii de la Iaşi şi Alba Iulia, în 2009, la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, expoziţia "Elegance roumaine", în cadrul manifestării franco-române Pasarela, concomitent cu expoziţia Yves Saint Laurent, în 2009, la Muzeul Naţional de Istorie din Bucuresti, "Eleganţă Bucureşteană", la aniversarea a 550 ani ai Capitalei, în 2009, la Universitatea ARTIFEX din Bucuresti, expoziţia "Voiajul de nuntă"; apoi "500 pălării", în 2010, la Veneţia, la Muzeul Costumului din Palazzo Mocenigo "Costumul în România 1850 - 1950", în 2010 - 2011, la Palatul Peleş din Sinaia "Dantelele Reginelor", în 2011, la Carol Park Hotel "Costume din vremea regelui Carol I", în 2011, la Cercul Militar din Bucuresti, "Eleganţa interbelică", în 2012, la Muzeul Satului din Bucureşti "Ce povesteşte portul popular românesc", transportată apoi, în 2013, la Muzeul de Artă din Buzău, în 2014, la Institutul Cultural Român din Budapesta, "Portul popular românesc", în 2015, la Muzeul Ţăranului Român "Podoaba Capului", la Teatrul Naţional Bucureşti "Pledoarie pentru pălărie", Nunţi si botezuri Bucureştene în trecut şi azi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.