Actorii Teatrului ”Sică Alexandrescu” din Braşov au anunţat că nu vor mai intra la spectacole, fiind nemulţumiţi de modul în care s-a desfăşurat concursul pentru ocuparea postului de manager, câştigat de Dan Marius Zarafescu. Artiştii susţin că ”proba de interviu a fost una în care lipsa de imparţialitate a unei părţi dintre membrii comisiei (...) a fost flagrantă”, reclamând că nu i s-au pus întrebări candidatului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Fostul manager al teatrului ”Sică Alexandrescu” din Braşov, regizorul Claudiu Goga, şi-a dat demisia în luna noiembrie a anului trecut. De atunci au mai fost organizate două concursuri pentru acest post, dar niciun candidat nu a promovat.

”În urma probei de interviu, din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiei de manager al Teatrului <<Sică Alexandrescu>>, desfăşurat în 29.09.2016, la care personalul artistic al teatrului a asistat, 13 artişti dintre aceştia, de la decana de vârstă, actriţa multipremiată la Gala UNITER, Virginia Itta Marcu, la cel mai tânăr membru al trupei, actriţa Ada Galeş, cea care a obţinut anul acesta Premiul UNITER pentru debut, au decis să nu mai urce pe scenă în semn de protest”, potrivit unui comunicat al actorilor teatrului din Braşov.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Artiştii sunt nemulţumiţi de cum a decurs interviul cu Dan Marius Zarafescu, singurul candidat înscris la concurs, acuzând că unii membri ai comisiei au fost imparţiali, deoarece nu i-au pus întrebări acestuia şi au încercat să îi convingă pe ceilalţi că Zarafescu trebuie validat.

”Proba de interviu a fost una în care lipsa de imparţialitate a unei părţi dintre membrii comisiei, respectiv: Beatrice Rancea, Emil Boroghină şi Mircea M. Ionescu, a fost flagrantă. Aceste persoane au încălcat normele de procedură ale concursului, prin faptul că nu au pus întrebări candidatului, ci doar au încercat să convingă pe cei prezenţi că Dan Marius Zarafescu trebuie validat. Mai mult, atunci când un alt membru al comisiei a încercat să pună întrebări candidatului, au reacţionat punându-i pumnul în gură”, se mai arată în comunicat.

Actorii cer ca examenul pentru postul de manager să fie reluat şi să fie organizat ”transprent”, urmând ca până atunci să nu mai participe la spectacole.

”Având în vedere cele de mai sus, aceşti artişti, fără de care niciunul dintre spectacolele Teatrului <<Sică Alexandrescu>> nu se poate juca, au decis să suspende, în semn de protest, toate reprezentaţiile până nu se va desfăşura un concurs transparent, cu o comisie imparţială”, încheie actorii.

În schimb, membrii comisiei care l-a intervievat pe candidat susţin că acesta a îndeplinit toate condiţiile pentru a fi ales.

”Vă mărturisesc, cu toată responsabilitatea, că pentru a treia oară în viaţa mea mă aflu în faţa unei lucrări absolut excepţionale, care poate constitui oricând un manual de manageriat. Proiectul domnului Zarafescu e un studiu de caz foarte exact, care ar fi recomandat să fie pus pe site-ul Primăriei Braşov imediat după finalizarea acestui concurs, pentru ca şi braşovenii şi angajaţii Teatrului <<Sică Alexandrescu>> să îl judece în cunoştinţă de cauză. Proiectul este analitic, clar, cu multe trimiteri la legislaţie, la date statistice, la probleme de repertoriu etc. şi cred că fiecare membru al juriului nu poate decât să fie de acord cu acest lucru“, a declarat Emil Boroghină, fost director al Teatrului Naţional Craiova şi director al Festivalului Internaţional Shakespeare.

Opinia lui Emil Boroghină este susţinută şi de Beatrice Rancea, preşedintele comisiei de examinare.

”Lucrarea scrisă a fost deosebit de apreciată de comisia de examinare şi am putea-o numi excepţională. Din experienţa mea de director în teatru şi operă, niciun manager nu poate funcţiona fără aportul financiar al autorităţii locale. Poate avea idei extraordinare, dar trebuie susţinute. Proiectul este foarte bun, îmi doresc să realizeze măcar 80% din ce şi-a propus. Important este să i se acorde încredere, pentru că numai văzând şi făcând proiectul poate fi pus în practică. Noi am venit cu cele mai bune intenţii şi cu încrederea că lucrurile vor avea un parcurs bun pentru teatrul din Braşov“, a declarat Beatrice Rancea.

Dan Marius Zarafescu este director adjunct al Teatrului ”C.I. Nottara” din Bucureşti, din iulie 2014. Anterior el a ocupat funcţia de consilier superior în Direcţia Politici Culturale din Ministerul Culturii, având în sarcină coordonarea strategiilor sectoriale din domeniile: teatru, muzică, dans contemporan, cinematografie, audiovizual. Înainte lucra în Ministerul Culturii, în 1996, acesta a fost secretar literar la Teatrul Naţional ”I.L.Caragiale”, din Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.