Activiştii de mediu au încercat, fără succes, vineri, la Oslo, să-şi lipească mâinile de "The Scream/ Ţipătul", capodopera emblematică a pictorului norvegian Edvard Munch, pentru a denunţa industria petrolieră din Norvegia, a anunţat poliţia, scrie Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Paznicii de la muzeul naţional din Oslo au intervenit şi pânza, care este protejată de geam, nu a fost deteriorată, a indicat poliţia capitalei norvegiene pe Twitter. 

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Eu ţip când oamenii mor!", a strigat una dintre cele două persoane arestate în timpul acţiunii, potrivit mass-media norvegiene. "Eu ţip când politicile ignoră ştiinţa", a strigal al doilea. 

Incidentul, care a avut loc către ora 10.30 GMT, este cel mai recent după o lungă serie de acţiuni ale activiştilor pentur climat în mai multe muzee din lume, cu scopul de a denunţa lipsa de atenţie de care, potrivit lor, suferă cauza climatică. 

"Suntem la muzeul naţional după un apel al paznicilor. Au reţinut trei oameni, dintre care doi au încercat să se lipească de tablou”, a spus poliţia din Oslo. Înainte de a preciza: "Nu au reuşit, dar sunt urme de lipici pe sticlă. Nu s-au raportat daune pentru tablou". 

O organizaţie numită Stop Oil Exploration a revendicat acţiunea, potrivit revistei culturale Tidens ånd, precizând că are scopul era de "a trezi oamenii din apatie" pentru a "obţine dezbaterea pe care o dorim”.

Ministrul norvegian al Culturii, Anette Trettebergstuen, a numit acţiunea "inacceptabilă". Norvegia este de departe cel mai mare producător de petrol din Europa de Vest şi se confruntă cu critici tot mai mari cu privire la exploatarea petrolului.

Datând din 1893, opera lui Munch a devenit un simbol al neliniştii existenţiale. Prezintă o faţă asemănătoare unui om care îşi ţine capul în mâini, exprimând groază pe fundalul unui cer învolburat.

Aproape 100 de muzee majore din întreaga lume au emis joi o declaraţie comună pentru a spune că activiştii care vizează lucrările "subestimează în mod serios" daunele pe care le pot provoca.

În ultimele săptămâni, activiştii pro-climă şi-au lipit de exemplu, mâinile pe tablouri de Goya la Madrid sau pe faimoasa serigrafie "Campbell's Soup" a lui Andy Warhol, expusă în Australia, au stropit supă de roşii pe "Sunflowers" de Van Gogh la Londra şi au aruncat cu piure de cartofi pe capodopera "Les Meules" de Claude Monet din Potsdam. Acţiunea de la Oslo coincide cu desfăşurarea în Egipt a summitului anual al ONU privind schimbările climatice, COP27.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.