Unul dintre cele mai vizitate monumente antice din lume, Acropola din Atena, a lansat marţi tururi private de 5.000 de euro în afara orelor oficiale de deschidere, potrivit site-ului de vânzare online de bilete al patrimoniului grec.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceste tururi private, rezervate grupurilor de până la cinci persoane şi care au provocat controverse atunci când au fost anunţate, încep la ora 7.00 (4.00 GMT) sau pot avea loc seara după ora 20.00 (17.00 GMT), scrie AFP.

Acest serviciu exclusivist este disponibil doar pentru patru grupuri de până la cinci persoane şi poate include un ghid personal, dacă clienţii doresc acest lucru, potrivit site-ului Hellenic Heritage, care prezintă tururile drept "The Acropolis experience".

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Potrivit presei elene, primul tur privat a avut loc sâmbăta trecută, după închiderea oficială, fiind efectuat de un cuplu rus însoţit de propriul ghid.

Marţi, prima pagină a cotidianului Kathimerini titra "Un cuplu rus a efectuat prima vizită VIP", în timp ce ziarul Ta Néa relata despre o "primă vizită în valoare de 5.000 de euro".

Contactat de AFP, Organismul naţional pentru resurse arheologice (ODAP) însărcinat cu gestionarea Acropolei nu a reacţionat.

Marţi, pe site-ul monumentului, se putea face rezervare pentru vizită privată fără ghid începând cu 12 iulie.

Aceste tururi private vor avea loc marţea, vinerea şi sâmbăta. 

Anunţate în decembrie anul trecut, aceste tururi private ale Parthenonului şi ale celorlalte comori ale Acropolei erau programate să înceapă iniţial la 1 aprilie, însă Ministerul Culturii a anunţat în cele din urmă AFP că lansarea lor a fost amânată.

Sindicatul paznicilor de pe siturile arheologice greceşti s-a declarat împotriva "modului în care sunt organizate aceste vizite private, fără participarea lor", a declarat preşedinta sa, Georgia Kondyli, pentru AFP.

"Nu am avut nicio informaţie despre organizarea acestor vizite", a adăugat ea, subliniind că "este vorba despre un sit cultural". "Putem înţelege că există o necesitate financiară în spatele acestei măsuri, dar organizarea ar fi putut fi diferită", a afirmat Georgia Kondyli.

Site-ul ODAP publicase la 21 iunie o cerere de ofertă pentru un "serviciu personalizat de primire a vizitatorilor", cu un buget de 37.200 de euro, fără a oferi alte detalii.

Turism excesiv 

Aflată în patrimoniul mondial UNESCO, Acropola Atenei, construită în secolul al V-lea î.Hr., continuă să înregistreze o creştere a numărului de vizitatori, în special datorită turiştilor care se îmbarcă pe navele de croazieră.

În vara anului 2023, până la 23.000 de vizitatori au vizitat situl în anumite zile, creând cozi lungi la baza Acropolei, într-un moment în care turismul excesiv ameninţă Grecia.

Acropola a înregistrat anul trecut un număr record de vizitatori, cu aproape patru milioane, o creştere de peste 31% într-un singur an, în măsura în care ODAP a trebuit să introducă intervale orare pentru a opri fluxul.

Guvernul conservator grec a fost acuzat că încearcă să sporească managementul privat al muzeelor şi siturilor antice ale ţării, care a adus statului peste 121 de milioane de euro în 2022.

În februarie 2023, Parlamentul grec a adoptat o lege care facilitează expunerea de antichităţi rare în muzee din străinătate, o reformă despre care arheologii se tem că va deschide calea "exportului" pe termen lung de obiecte rare şi pe care doresc să o blocheze.

Acropola Atenei este deschisă publicului în fiecare zi de la 08.00 la 20.00 (05:00 GMT la 17:00 GMT). Intrarea normală costă 20 de euro, iar intrarea combinată la alte situri antice costă 3 euro.

În 12 şi 13 iunie, Acropola din Atena, împreună cu alte situri arheologice din ţară, a fost închisă parţial în mijlocul zilei din cauza primului val de căldură al anului, cu temperaturi de până la 43°C.

Vara trecută, Acropola din Atena a fost deja nevoită să îşi închidă porţile pentru câteva zile în timpul unui val de căldură de două săptămâni în luna iulie, cel mai lung de acest fel.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.