În perioada festivalului ARTmania (26-28 iulie), participanţii beneficiază de acces gratuit în incinta Muzeului Civilizaţiei Populare Tradiţionale „ASTRA” din Sibiu (Str. Pădurea Dumbrava nr. 16-20) şi la Casa Artelor (Piaţa Mică nr. 21), în baza brăţării de acces primite pentru ediţia 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

ARTmania Festival, în colaborare cu Complexul Muzeal ASTRA şi Muzeul Naţional Brukenthal completează concertele din zilele de festival cu o serie de evenimente culturale şi de activări creative.

La ARTmania Festival 2024, fanii îi vor putea asculta în Piaţa Mare din vechea cetate a Sibiului pe unii dintre cei mai apreciaţi artişti ai momentului: Borknagar (NO), Korn (SUA), Igorrr (FR), Spiritbox (SUA), Satyricon (NO), The Flower Kings (SE), Lavina (SRB), Alpha Q (RO), Awake the Demons (RO) şi TAINE (RO).

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Ziua a treia de festival (duminică, 28 iulie), care stă sub semnul "ARTmania in Context" şi care va reuni muzica şi colaborările interdisciplinare, va aduce în faţa fanilor pe scena Casei Altemberger - Muzeul de Istorie, pe: Alternosfera (MD), REVOLTER (RO), Denorm (MD) şi SPD (MD).

Muzica se reuneşte cu celelalte arte la ARTmania. 50% reducere în perioada festivalului ARTmania 2024 (26 - 28 iulie 2024), în baza brăţării de festival, în muzeele care fac parte din Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu.

Pentru ca exprienţa culturală să fie completă, între concerte, persoanele cu brăţara de festival vor putea cumpăra bilete la jumătate de preţ pentru a vizita muzeele sau expoziţiile disponibile la Muzeul de Artă Contemporană, Galeria de Artă Europeană (Palatul Brukenthal), Galeria de Artă Românească, Muzeul de Istorie (Casa Altemberger), Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul de Istoria Farmaciei sau Muzeul Cinegetic August Von Spiess.

Complexul Naţional Muzeal ASTRA (Muzeul Satului din Sibiu) continuă şi în acest an parteneriatul cu ARTmania Festival, susţinând acest proiect cultural modern prin acordarea accesului gratuit în spaţiile care promovează tradiţiile româneşti.

Spectatorii vor avea acces gratuit la evenimente organizate în interiorul Casei Artelor şi al Complexului Muzeal ASTRA:

Muzeul ASTRA – Casa Artelor
Loc: Piaţa Mică nr. 21
Program: miercuri – duminică, între 10:00 – 18:00

Expoziţia „Făurind Transilvania. Oameni şi meşteşuguri.”
Ancorată în perioada de tranziţie din a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi primele decenii ale secolului XX, expoziţia invită festivalierii să descopere importanţa meşteşugurilor în cadrul comunităţilor, munca adesea nevăzută a oamenilor obişnuiţi şi să exploreze poveştile de creativitate şi rezilienţă pe care fiecare obiect le transmite.

Transilvania este un ţinut care a dăinuit timp de veacuri în baza propriilor resurse. Trecerea de la breslele medievale la asociaţiile moderne, mai accesibile şi progresiste, a pregătit terenul pentru o evoluţie tehnologică care a remodelat practicile de producţie şi a îmbunătăţit calitatea vieţii în oraşe şi împrejurimi. Dincolo de forma de expresie artistică, meşteşugurile au continuat să influenţeze semnificativ peisajul cultural al Sibiului şi al Transilvaniei, ca regiune europeană. Obiectele selectate din colecţiile muzeului, unele expuse pentru prima oară, nu strălucesc nici prin spectaculozitate, nici prin frumuseţe. Ele ilustrează însă dedicaţia şi ingeniozitatea oamenilor obişnuiţi. Cei care, prin meşteşugurile şi tradiţiile lor, cu efort, pricepere şi migală, şi-au îngrijit gospodăriile şi familiile şi au modelat oraşele şi satele Transilvaniei, contribuind semnificativ la identitatea locală.  Astăzi, toate poartă amprenta lor.

Activităţi şi ateliere pentru copii

Muzeul ASTRA - Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului

Program estival de educaţie muzeală: Şcoala în satul tradiţional
Loc: Muzeul în aer liber, Etno-Tehno-Parc, Şcoala din Ticera
Program: 10:00 – 18:00

Ateliere de confecţionat măşti tradiţionale şi Ateliere de confecţionat semne de carte din piele:
Micii participanţi vor avea ocazia să înveţe să reutilizeze petice de orice fel şi să le transforme în măşti care „să alunge spiritele rele”. Atelierul interactiv şi plin de energie se va desfăşura sub îndrumarea Anei Negoiţă.

Spectacol muzical “Jazz for Kids” by Filarmonica de stat
Program: sâmbătă, 27 iulie, orele 11:00 – 12:00
Loc: Muzeul în aer liber, amfiteatrul Etno-Tehno-Parc
Durata: 45 - 60 minute

Activităţi şi ateliere pentru tineri şi adulţi

Expoziţie: Altiţe. Inspiraţie Aspiraţie
Loc: Pavilionul Muzeal Multicultural, intrarea principală
Program: miercuri – duminică, 10:00 – 18:00

Expoziţia prezintă vizitatorilor 122 de cămăşi tradiţionale cusute în perioada 2018 - 2024, după planşele din albumele realizate de Elisa Brătianu (1943) şi de Elena C. Cornescu (1906).
"Ele fac parte din marea familie europeană a cămăşilor încreţite la gât, opulente, pline de mătase şi strălucire, reflectând orientul şi occidentul deopotrivă. Adună în ele sute şi mii de poveşti locale şi de departe, păstrează dialogul între culturi vechi şi noi. Sunt parte a patrimoniului universal şi greu de crezut că cine face cunoştinţă cu cămăşile noastre cu altiţă poate rămâne indiferent. Iile vor rămâne sursă de inspiraţie şi asta este minunat, pentru că lumea are nevoie de frumuseţe".

Eveniment: ASTRA Multicultural, ediţia a IX-a, 26 - 28 iulie 2024
Loc: Muzeul în aer liber, diverse zona Târgului de ţară
Program: 10:00 – 20:00

Participanţii vor avea acces la un festival de muzică şi dansuri tradiţionale multietnice, târg de produse tradiţionale şi ateliere interactive şi reprezentative cu meşteri autentici, un maraton gastronomic multietnic, în care se prezintă adaptabilitatea hranei la fiecare anotimp şi situaţie din viaţa comunităţii – model de adaptat în contemporaneitate pentru reducerea risipei alimentare şi reutilizarea în alte scopuri. Peste 200 de artişti şi meşteri populari din România, reprezentanţi ai comunităţilor de maghiari, saşi, lipoveni, ucraineni, ţipţeri şi romi vor participa şi vor anima diverse locaţii din muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

Trasee tematice

Locaţie: Muzeul în aer liber, Calea Minorităţilor etnice
Muzeul ASTRA invită participanţii la ARTmania Festival să descopere ce înseamnă diversitatea culturală. Pentru cei care doresc să înţeleagă cum trăiau împreună oamenii de diverse etnii, culturi sau religii în satele din România, această activitate este opţiunea perfectă.
Participanţilor le sunt propuse zece trasee tematice pentru a descoperi prin joacă diversitatea culturală cu ajutorul florilor, pălăriei, bradului, grâului, târgurilor, gardurilor, pietrelor, nuielelor, roţii sau prin vremuri.

Cei interesaţi de aceste trasee sunt rugaţi să ceară la intrarea principală în muzeu una dintre cele zece broşuri tematice sau pliantul cu vânătoarea de comori, sunt disponibile gratuit în limbile engleză, germană şi maghiară.

Complexul Muzeal ASTRA din Sibiu:
Adresa: Str. Pădurea Dumbrava nr. 16-20, Sibiu
Program: luni – duminică, 10:00 – 20:00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.