Academia Română salută cu încredere aderarea deplină a României la spaţiul Schengen, „eveniment cu o puternică relevanţă istorică, prin care se confirmă, o dată în plus, opţiunea noastră proeuropeană”.
„Felicităm pe toţi actorii politici, persoane şi instituţii, care au făcut nu numai posibilă, ci şi actuală această realizare, de care va beneficia, începând cu 1 ianuarie 2025, întregul nostru popor”, a transmis forul academic într-un comunicat de presă.
Potrivit Academiei, România este cultural, istoric şi geografic în Europa de multe secole. Începând de acum, România se află cu drepturi depline în Europa, inclusiv cu graniţele ei politice. Aderarea noastră completă la spaţiul Schengen are semnificaţii economice, politice şi simbolice remarcabile pentru istoria noastră contemporană şi pentru viitorul naţiunii noastre.
Academia Română, partener al Academiei Europaea şi al Federaţiei Europene a Academiilor de Ştiinţă şi Umaniste (ALLEA), va putea valorifica în mod superior această nouă realitate, pentru a contribui la dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor culturale şi ştiinţifice în cadrul Uniunii Europene.
„Relaţiile internaţionale ale cercetătorilor sunt esenţiale pentru întărirea înţelegerii între naţiuni şi pentru avansul cunoaşterii. Dezvoltarea pe viitor a acestor relaţii cu academii naţionale europene şi cu Academia Europaea ţin chiar de natura modului în care se realizează astăzi cercetarea ştiinţifică: global cu rădăcini naţionale”, a precizat Academia Română.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.