Academia Română îşi exprimă profundul regretul faţă de profanarea Casei Memoriale "Elie Wiesel" din Sighetu Marmaţiei şi precizează că autorii trebuie pedepsiţi, porivit unui comunicat transmis de for.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Conducerea Academiei Române a luat act cu un sentiment de stupoare şi de revoltă de profanarea prin cuvinte grave, cu un caracter antisemit, a Casei Memoriale Elie Wiesel din Sighetu Marmaţiei, loc sacru al amintirii, menit să ducă peste veacuri condamnarea eternă a Holocaustului. Faptul în sine, deşi este unul izolat, se cuvine să fie cercetat, iar autorii trebuie să fie pedepsiţi exemplar", se arată în comunicat. 

Membrii Academiei subliniază că "românii şi România nu pot tolera niciodată asemenea manifestări şi cu atât mai puţin în anul Centenarului Marii Uniri, când ne străduim să convingem lumea de dreptatea noastră, de curăţenia unor sentimente prin care ne-am construit unitatea statală deplină, unitate făurită nu împotriva altora şi pentru binele noii Europe".

Academia Română, care a beneficiat de-a lungul vremii şi de generozitatea unor evrei români preocupaţi de propăşirea ştiinţei şi culturii româneşti, îşi exprimă profundul regret faţă de acest episod grav şi militează în continuare pentru respectarea valorilor universale şi a particularităţilor tuturor popoarelor lumii.   

Casa din oraşul Sighetu Marmaţiei a scriitorului american de origine română Elie Wiesel a fost mâzgălită de persoane deocamdată neidentificate, care au scris pe pereţii exteriori mesaje antisemite, o anchetă a poliţiştilor fiind în desfăşurare.

Autorităţile au fost sesizate la 112 că pe pereţii exteriori ai casei memoriale a scriitorului Elie Wiesel, decedat în 2016, au fost mâzgălite cu vopsea câteva mesaje. Cu un roşu intens, pe imobilul din Sighetu Marmaţiei a fost scris ”WC public antisemit pedofil”, ”Nazi jidanu zace în iad cu Hitler” şi ”M… Merkel plus Trump şi Putin”.

Elie Wiesel s-a născut la Sighetu Marmaţiei în 1928, într-o familie de evrei. El a fost supravieţuitor al Holocaustului. A decedat la New York în 2016, iar în timpul vieţii a fost scriitor şi ziarist în mai multe limbi. În 1986, a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, în 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Artă şi Literatură⁠, iar din 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Române. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.