Academia Română are în plan elaborarea a 25 de sinteze ale culturii româneşti şi vrea să înfiinţeze în străinătate şcoli care să pregătească elitele, a declarat Victor Spinei, vicepreşedinte al forului, la o dezbatere pe tema ”România Centenară”.
Victor Spinei a punctat, la întâlnirea care a avut loc marţi seară, la Institutul Cultural Român, că Academia vizează un program, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, care va acoperi mai multe aspecte importante.
”În marile biblioteci din lume, cărţile despre România sunt rarisime. Cultura noastră, atât cât este şi are mari realizări, este slab cunoscută în alte ţări. Aşadar, în doi ani, vrem să elaborăm 25 de sinteze, de câte 400 de pagini, cu un expozeu al realizărilor în ştiinţe şi arte”, a afirmat Victor Spinei.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Vicepreşedintele Academiei Române a exemplificat ariile care vor fi tratate în lucrările pe care instituţia le va dori traduse în limbi de circulaţie - artă, filosofie, ştiinţe, biserică.
”Trebuie să răspândim aceste lucrări coerent în marile centre din lume”, a mai spus academicianul.
În plus, el a declarat că Academia Română vrea să înfiinţeze în străinătate mai multe centre-şcoli care să pregătească elitele româneşti.
”Mai multe case vor fi recuperate de Academia Română”, a mai spus Spinei, modelul fiind luat de la francezi şi germani, care încă de acum două secole au înfiinţat astfel de centre.
”Şi România a avut, în perioada interbelică, însă ele s-au pierdut”, a povestit academicianul. ”Am vizitat mai multe astfel de instituţii şi au un impact extraordinar, în primul rând, în pregătirea elitei. Vor fi trimişi acolo tinerii, pentru ca străinii să vadă că românii nu sunt aşa cum îi prezintă mass-media”, a mai afirmat el.
Prima etapă o reprezintă recuperarea bibliotecii din Freiburg (Germania), unde se află un patrimoniu important de ziare ale diasporei româneşti. ”La Freiburg se află şi donaţii ale oamenilor politici plecaţi din ţară, corespondenţe, jurnale ale unor personalităţi”, a mai explicat Spinei.
”Suntem într-o fază avansată ca această instituţie să treacă în subordinea Academiei Române”, a completat el, spunând că astfel de centre ar putea fi deschise la Viena, Berlin, Istanbul şi Madrid.
Legat de Ziua Naţională a României, Victor Spinei a spus: ”Ca român nu pot fi cu inima împăcată, pentru că o mare parte din ţară se află în afara graniţelor - Basarabia. În decembrie urmează să apară două volume «Basarabica», cu cele mai bune scrieri. Acolo există o intelectualitate demnă. Ei sunt mâhniţi că mass-media din România îi marginalizează”.
Pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la Unire, în 2018, Banca Naţională a României propune organizarea a două expoziţii, la Iaşi, însoţite de tot atâtea recepţii, şi dezvelirea unei plăci memoriale.
Cristian Păunescu, consilierul guvernatorului BNR, a vorbit, la aceeaşi întâlnire, despre România care ”vrea spre euro”, despre tezaurul a cărui ”pierdere” va fi comemorată de instituţie. ”Partea rusă recunoaşte că BNR a depus 93 de tone de aur în Rusia. Rămâne ca, în viitor, să caute. Pe noi nu ne interesează unde s-a dus fizic acel aur, ci contravaloarea lui”, a afirmat Păunescu.
Ministerul Educaţiei propune, pentru 2018, un set de programe, între care se numără conferinţe, publicaţii şi al doilea congres al istoricilor din România. ”Interesul tinerilor scade, pentru că nişte guvernatori nechibzuiţi au tăiat orele de istorie. Abia acum s-au mai redresat lucrurile”, a declarat Bogdan Murgescu, consilierul ministrului Educaţiei.
La ICR a fost inaugurată şi expoziţiei de fotografie "Personalităţi ale Marelui Război", realizată de Departamentul Centenar împreună cu Muzeul Naţional de Istorie a României şi Arhivele Naţionale ale României.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.