Cel mai vechi exemplu de artă rupestră figurativă a fost descoperit în insula indoneziană Sulawesi de oamenii de ştiinţă australieni şi indonezieni. Pictura reprezentând un porc sălbatic şi trei figuri asemănătoare oamenilor are o vechime de cel puţin 51.200 de ani, cu peste 5.000 de ani mai mult decât cea mai veche artă rupestră anterioară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pictura, despre care se crede că are o vechime de cel puţin 51.200 de ani, a fost găsită în peştera Leang Karampuang din estul insulei indoneziene Sulawesi, au scris cercetătorii de la Universitatea Griffith, Universitatea Southern Cross şi Agenţia Naţională Indoneziană pentru Cercetare şi Inovare în revista Nature.

Probele au fost colectate în 2017, dar nu au fost datate până la începutul acestui an.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Precedentul deţinător al recordului era o pictură în mărime naturală a unui porc sălbatic despre care se crede că a fost creată acum cel puţin 45.500 de ani într-o peşteră din Leang Tedongnge.

Pictura recent descoperită înfăţişează trei therianthropi - sau hibrizi om-animal - şi un porc sălbatic.

Adhi Agus Oktaviana, autorul principal şi doctorand la Universitatea Griffith, a declarat că descoperirile au fost "foarte surprinzătoare, niciuna dintre faimoasele opere de artă europene din epoca glaciară nu este la fel de veche ca aceasta, cu excepţia unor descoperiri controversate din Spania".

Descoperirea contrazice opinia academică conform căreia arta rupestră figurativă timpurie era formată din panouri cu o singură figură, mai degrabă decât din scene în care figurile interacţionau între ele.

Cercetătorii au folosit datarea cu serii de uraniu pentru a data straturile de carbonat de calciu care s-au format pe partea de sus a picturii. Aceasta a implicat extragerea de probe de calcar care au fost apoi vaporizate cu un laser. Vârsta probei a fost calculată prin măsurarea raportului dintre thorium şi uraniu.

Cercetătorii au afirmat că această metodă a permis datarea mai precisă a straturilor, asigurându-se că materialele mai tinere şi mai vechi nu au fost amestecate.

De asemenea, cercetătorii au datat arta dintr-o peşteră din apropiere - Leang Bulu' Sipong 4 - despre care se credea anterior că este cea mai veche artă rupestră din lume. Ei au constatat că opera de artă, despre care se credea că are cel puţin 44.000 de ani, avea cel puţin 48.000 de ani.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.