A paisprezecea brăţară dacică de aur, din seria de 24 descoperite în zona aşezării dacice de la Sarmizegetusa Regia şi exportate ilegal de pe teritoriul României în cursul anilor 2000, a fost recuperată şi va fi prezentată de autorităţi într-o conferinţă de presă organizată, miercuri, de la ora 14.00, la Muzeul Naţional de Istorie a României.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Între anii 2007-2013, Statul Român a recuperat un număr de treisprezece brăţări din ţări europene precum şi din Statele Unite ale Americii.

Brăţara plurispiralică din aur, databilă la mijlocul secolului I a.Chr., este un artefact reprezentativ pentru cultura epocii clasice dacice, fiind produsă într-un atelier local. Artefactul se află în prezent în custodia Muzeului Naţional de Istorie a României.

Până în prezent, s-au desfăşurat numeroase operaţiuni de recuperare şi repatriere a unor bunuri de patrimoniu înstrăinate ilegal. Ca urmare a acestor acţiuni, Patrimoniul Cultural Naţional a fost reîntregit cu numeroase bunuri precum: brăţări dacice regale din aur, podoabe dacice din argint, monede din aur şi argint de tip Koson, două umbo de scuturi de paradă regale dacice din fier, monede greceşti din aur de tip Lysimachos, unelte şi arme din fier, două tabulae din bronz care conţin legile municipiului Troesmis (jud. Tulcea).

Muzeul Naţional de Istorie a României împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţeană Timiş, Inspectoratul General al Poliţiei Române, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara şi Parchetul de pe lângă Judecătoria Timişoara, Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei” şi Ministerul Culturii au colaborat la recuperarea celei de-a paisprezecea brăţări dacice de aur din seria de 24 de brăţări descoperite în zona aşezării dacice de la Sarmizegetusa Regia şi exportate ilegal de pe teritoriul României în cursul anilor 2000.

"Mulţumirile noastre se îndreaptă către autorităţile române din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţeană Timiş - Poliţia Municipiului Timişoara - Biroul Investigaţii Criminale Timişoara, Poliţia Municipiului Lugoj - Biroul Investigaţii Criminale Lugoj şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Timişoara, care au cooperat în vederea recuperării piesei de patrimoniu. Mulţumim, de asemenea, echipei din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, funcţionarilor din cadrul Ministerului Culturii şi experţilor Muzeului Naţional de Istorie a României", se arată într-un comunicat de presă. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.