Anul 2022 nu a fost unul lipsit de evenimente care au marcat, într-un fel sau altul, pe termen mediu, situaţia pieţei imobiliare. Este impropriu să ne raportăm la anul trecut doar. Dorim să ne transmiteţi o comparaţie a ultimilor trei ani. Spre ce direcţie consideraţi că se va îndrepta piaţa imobiliară, în contextul economic? Vorbim despre un nou tipar de client, cel care este reticent în a-şi achiziţiona o locuinţă?

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În perioada 2020-2021 pentru QUALIS PROPERTIES cuvântul cheie a fost creştere. După un interval de câteva luni de recalibrare, în contextul generat de pandemie, proiectele au continuat pe aceeaşi linie ascendentă a succesului înregistrat în primii ani de activitate. În ciuda incertitudinii din piaţă, generată de criza sanitară, numărul tranzacţiilor a fost în creştere, iar trendul s-a menţinut până la epuizarea stocului de locuinţe din portofoliu. Raportându-ne la cifre, la finalul anului 2020 peste 90% din proiectul Qualis II (298 apartamente, 1000 mp spaţii comerciale) era vândut, în stadiu de proiect. De la lansarea conceptului proiectului Qualis I, în decembrie 2020 şi până la vânzarea integrală a celor 276 de unităţi locative au trecut aproximativ 14 luni. În 2021 piaţa rezidenţială braşoveană a avut motoarele turate, înregistrându-se creşteri atât la numărul tranzacţiilor, cât şi la nivelul preţurilor. Evoluţia preţurilor s-a resimţit însă în primele luni ale anului, pe baza crizei materialelor de construcţie.

Creşterea preţurilor pentru locuinţe pe care Braşovul a avut-o în 2022, cu precădere în a doua jumătate a anului, este datorată, pe de o parte, faptului că în anii trecuţi Braşovul nu a avut o dezvoltare la fel de puternică pe segmentul rezidenţial, aşa cum s-a întâmplat în alte oraşe din ţară. Anul 2022 a fost unul impredictibil din punct de vedere al vânzărilor, al creşterilor preţurilor materialelor de construcţii şi al costului cu forţa de muncă, coroborate cu cererea existentă – uşor în stagnare în prezent. Ca procent, ritmul de tranzacţionare este acum la jumătate faţă de cel din ianuarie 2022, când economia nu era afectată de războiul din Ucraina, iar inflaţia era abia la început. Cel mai afectat este segmentul mediu, unde numărul de credite obţinute s-a redus la jumătate faţă de anii trecuţi.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În ceea ce priveşte tiparul de client, putem afirma că este mult mai atent la ofertă. Pandemia generată de virus a schimbat percepţiile oamenilor cu privire la spaţiul locativ, iar mulţi români îşi doresc în continuare să fie proprietari. Pe piaţa rezidenţială asistăm la majorări de preţ pe anumite segmente, cel mai afectat fiind segmentul mass-market. Nivelul ridicat al inflaţiei şi efectele conflictul din Ucraina, alături de modificarea plafonului de la care se aplică TVA de 19% vor avea impact asupra numărului de locuinţe noi contractate în acest an. Numărul tranzacţiilor va fi mai scăzut în prima jumătate a anului, deşi cererea există. Putem aduce în atenţie tendinţa de amânare în luarea deciziei de cumpărare, puternic influenţată de factorul emoţional.

Din ce în ce mai important în luarea deciziei de cumpărare sau în selecţia ofertelor devine criteriul performanţei energetice tradusă în costuri de operare mai reduse. Următorii ani vor marca o tendinţă din ce în ce mai clară de migraţie a cererii către locuinţe bine construite, eficiente energetic, în locaţii bune, care beneficiază de facilităţi multiple. Pe o piaţă cu preţuri în continuă creştere a energiei, costul cât mai redus de exploatare a unui imobil îi va conferi un avantaj net în piaţă, făcându-l atât mai atractiv, cât şi mai valoros. Considerăm ca acesta va fi principalul criteriu care va face diferenţa între proiectele noi şi blocurile vechi, depăşite atât tehnic cât şi moral.

Sunt şi clienţi din ce în ce mai interesaţi de locuinţe cu un standard foarte ridicat, iar dezvoltatorii vor acorda o atenţie deosebită acestui segment (alte tipuri de materiale, faţade ventilate, echipe specializate pe anumite tipuri de lucrări, integrare de tehnologii moderne/smart etc). În timp piaţa locuinţelor de lux va creşte şi în oraşele turistice, dar într-un ritm mult mai lent. În prezent este concentrată în jurul oraşelor mari (Bucureşti şi Cluj), acolo unde există  o piaţă matură (penthouse-uri de peste 500.000 euro) şi o dinamică diferită pe segmentul rezidenţial.

  1. Braşovul este un oraş care începe să promită din ce în ce mai multe pieţei imobiliare. Cărui fapt datoraţi acest lucru şi, cum încurajaţi pe cei încă indecişi, să investească în acest oraş?  

La Braşov investiţiile anunţate în infrastructură (ex: aeroport) vor influenţa pozitiv piaţa imobiliară, pe termen mediu şi lung. Braşovul a revenit în ultimii ani la statutul de oraş de succes, industria fiind una dintre principalele forţe de atragere a oamenilor şi capitalului în oraş, fiind între primele opţiuni la migraţie internă. Comunităţi de business au fost consolidate, investiţiile au crescut ca număr şi în valoare, resurse umane de calitate au fost atrase în zonă chiar şi din capitală, iar planuri curajoase de dezvoltare au fost stabilite, pentru acestea deja fiind demaraţi primii paşi. Cifrele economice şi revista presei dau indicii destul de clare că Braşovul se dezvoltă în sens industrial, turistic, al infrastructurii, al imaginii, al vieţii culturale şi aşa mai departe. Este contextul în care entuziasmul are fundament, iar visele devin planuri concrete care sunt şi puse în aplicare.

La toate acestea se adaugă stocul actual de locuinţe din Braşov, care nu răspunde suficient de rapid solicitărilor clienţilor şi investitorilor. Aceştia din urmă văd o oportunitate în creşterea preţului mediu la chirii, Braşovul devenind astfel şi mai atractiv pentru ei decât în anii trecuţi. Iar pentru investitori atuul principal este randamentul foarte bun. Tocmai randamentele atractive şi disponibilitatea redusă de proiecte de calitate fac ca preţurile să se menţină pe un trend ascendent.

Oraşul de la poalele Tâmpei are atuul poziţionării geografice şi al turismului, pe care va trebui să le exploateze mai mult pentru a se dezvolta. Deschiderea unor noi unităţi hoteliere în municipiu confirmă numărul insuficient de cazări, mai ales pe segmentul premium. Se observă interesul marilor lanţuri hoteliere de a deschide unităţi de cazare în Braşov, bazat pe studii aprofundate (sociale, economice, demografice etc). Numărul apartamentelor disponibile la închiriere, în regim hotelier, este şi el în creştere.

  1. Începutul de an este privit ca un nou start, deşi, pentru multe dintre companii, reprezintă o continuitate. Ce strategii veţi adopta în acest an şi care sunt principalele repere după care veţi gestiona eventualele situaţii neaşteptate?

Un plus pe care îl are piaţa rezidenţială din România este acela că nevoia de locuinţe, în special de locuinţe noi, există în continuare şi va exista în următorii 10-15 ani. Piaţa imobiliară din Braşov este în proces de maturizare, încă este loc pentru creştere şi dezvoltare sustenabilă. Şi pentru proiecte mixte, care îmbină componenta rezidenţială cu cea comercială şi office.

Anul 2023 va fi unul cu multe provocări pentru piaţa imobiliară. Însă, în orice context dificil există şi oportunităţi, iar câştigătorii vor fi aceia care vor profita de ele şi care se vor adapta. Cred că adaptabilitatea este cea mai mare calitate. Cine reuşeşte să se adapteze la orice context are de câştigat. Există un deficit cantitativ de locuinţe, dar şi unul calitativ. Foarte multe locuinţe aflate în oraş nu mai corespund cerinţelor de astăzi. Durata medie de viaţă a unui imobil este de 50-60 ani, iar dintre locuinţele vechi, majoritatea au depăşit deja acest termen. In plus, discutăm şi de performanţa energetică – net superioară în cazul unui imobil nou. Atât faţadele mult mai eficiente, cât şi sistemele de zidărie şi cele de instalaţii realizate la imobilele noi aduc un randament incomparabil şi un confort superior în exploatare. Proiectele bine construite şi amplasate în zone bune vor fi best seller în următorii ani – piaţa căutând din ce în ce mai mult exact aceste facilităţi.

Un nou start… da. În 2023 ne dorim să consolidăm imaginea QUALIS PROPERTIES: lucrăm la un nou concept de proiect rezidenţial care să ne poziţioneze drept un dezvoltator de referinţă pe piaţa imobiliară din Regiunea Centru. Braşovul este atractiv pentru relocare sau investiţii, motiv pentru care am achiziţionat un teren cu o poziţionare excelentă pe hartă – Centrul Civic. Va fi un proiect de anvergură pentru piaţa locală datorită mix-ului oferit – poziţionării într-o zonă centrală, integrării de facilităţi şi finisaje de top, faţade ventilate, tehnologii verzi, staţii de încărcare pentru maşini electrice, locuri de relaxare. Ansamblul va cuprinde aproximativ 750 de unităţi locative, o componentă office, o zonă wellness, grădiniţă publică, afterschool privat, parcări integral subterane, precum şi un parc de aproximativ 7.500 mp. În plus, vor exista şi spaţii comerciale care vor aduce viitorilor rezidenţi numeroase servicii comerciale, horeca sau de petrecere timp liber. Acest proiect va fi construit în trei faze de dezvoltare pe parcursul a 4 ani; vom concentra resursele şi întreaga experienţă dobândită în cadrul celor peste 700 apartamente dezvoltate în proiectele existente. Tot ce am învăţat în aceşti ani de dezvoltare va fi pus în slujba acestui proiect ambiţios din portofoliu – de la materiale inovatoare până la structuri optimizate, toate vor crea un mix perfect completat de avantajele unei poziţionări de excepţie. Suntem în continuare dedicaţi misiunii de a oferi valoare proiectelor noastre.

  1. Parcul logistic Modulis – un concept special gândit pentru domeniul industrial şi cel al serviciilor, proiect ce v-a adus recunoaşterea naţională, QUALIS fiind desemnat “Cel mai bun dezvoltator industrial” (Romanian Property Awards). Această idee a pornit de la o nevoie, şi anume cea de a susţine şi crea spaţii pentru cei ce au în dezvoltare un business? Aveţi pe “masă” proiecte care vizează aceeaşi utilitate?

Stocul de spaţii industriale şi logistice moderne a ajuns la finele lui 2022 la aproape 6,2 milioane de metri pătraţi, în creştere cu peste 500.000 metri pătraţi faţă de anul precedent, şi există încă loc semnificativ pentru creştere raportat la alte ţări din Europa Centrală şi de Est. Perspectivele sunt în continuare încurajatoare pentru sectorul industrial şi logistic local. În timp ce România are un nivel de consum similar cu cel al Poloniei sau al Cehiei, stocul de depozite pe cap de locuitor este de 2-3 ori mai mic decât în aceste ţări. Acest lucru înseamnă că atât cererea, cât şi expansiunea ar trebui să rămână consistente în viitor. Au succes proiectele mai flexibile destinate întreprinderilor mici şi mijlocii sau celor care caută suprafeţe mai mici, aşa cum este şi Modulis.

Cu fiecare an ce trece, companiile sunt din ce în ce mai interesate de soluţiile constructive adoptate de dezvoltatorii de parcuri industriale ori de ansambluri de hale de depozitare, inclusiv de eficienţa energetică a halelor şi de grija pentru mediul înconjurător reflectată de respectivele proiecte imobiliare. Modulis se caracterizează prin eficienţă energetică, facilităţi numeroase şi modularitate. Un asemenea grad de flexibilitate înseamnă adaptare la noile paradigme ce se conturează în domeniile industrial şi logistic. Modulis va integra şi o componentă de producţie energie regenerabilă cu ajutorul panourilor solare, cu capacitatea de producţie de peste 2 MWh energie verde necesară funcţionării parcului.

În 2023 avem în plan să extindem parcul industrial cu faza a doua, dezvoltată pe un teren de 60.000 mp. In urma cererii şi feedback-ului dobândit în prima etapă a proiectului, lucrăm la o repoziţionare a conceptului în piaţă – ca noutate, apare varianta de achiziţie a halei sau respectiv a terenului necesar construirii unei hale proprii, în cadrul unui parc logistic modern. Va fi un proiect atractiv pentru proprietarii de business-uri care sunt în căutarea unui spaţiu de producţie sau depozitare personalizat, cu toate facilităţile incluse, bine conectat la infrastructura oraşului.

MODULIS – PROIECT LOGISTIC (FAZA I FINALIZATĂ)
  1. Ce detalii ne puteţi oferi despre proiectele în curs de finalizare?

Am devenit o prezenţă constantă pe piaţa imobiliară în Braşov, încă de la primul proiect rezidenţial – Qualis I, demarat în 2017, iar de atunci suntem în ascensiune. Qualis I cuprinde 170 de apartamente finalizate şi alte 276 unităţi în fază de construcţie, precum şi 1.500 mp spaţii comerciale. Ansamblul va fi finalizat şi predat integral până în 2024. Locuitorii vor beneficia de o “clădire dedicată pentru parcări” cu regim de înălţime P+6, astfel că vor putea să urce cu maşinile până la etajul la care locuiesc. Proiectul este vândut integral, iar valoarea de piaţă este de 30 milioane de euro.

Qualis II – ansamblul cu 298 de apartamente şi 1.000 mp de spaţii comerciale este finalizat şi predat integral.

QUALIS I – ANSAMBLU REZIDENŢIAL (5 BLOCURI FINALIZATE, 3 ÎN CONSTRUCŢIE)

QUALIS II – ANSAMBLU REZIDENŢIAL FINALIZAT
  1. Cu siguranţă aţi depăşit momente de adaptabilitate. Care sunt concluziile unei asemenea perioade?

Avem o viziune inovatoare de dezvoltare imobiliară, ne bazăm pe o analiză subtilă a modurilor de viaţă pentru a contura viitoarele proiecte imobiliare, astfel încât să construim ansambluri şi clădiri în conformitate cu cerinţele actuale de locuire, dar şi cu cele ale generaţiilor viitoare. În prezent totul evoluează atât de rapid în toate domeniile, inclusiv în cel imobiliar, iar clienţii îşi doresc un produs final perfect. Suntem prompţi, rapizi, şi vrem să ne dezvoltăm în continuare, dar nu luăm decizii în grabă. Înţelegem că timpul este preţios pentru clienţi, dar şi pentru calitatea lucrărilor pe care le realizăm. În prezent, pentru QUALIS PROPERTIES cuvântul cheie este flexibilitate.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.