Urmează să construieşti o casă şi eşti în căutarea celei mai bune soluţii pentru proiectul tău? Află care sunt avantajele principale ale cărămizii cu goluri şi descoperă câteva sfaturi utile pentru alegerea materialului potrivit pentru zidirea pereţilor portanţi sau nestructurali!
De ce să alegi cărămida cu goluri pentru zidăria casei: avantaje principale
Cărămida cu goluri este o opţiune din ce în ce mai populară pentru zidăria clădirilor, datorită numeroaselor avantaje pe care le oferă:
Izolare termică
Dacă îţi doreşti ca vara să fie răcoare în casă, iar iarna să se menţină căldura în interiorul locuinţei, trebuie să alegi materiale de construcţii cu un grad mare de termoizolare. Spre exemplu, porotherm robust 25 are conductivitate termică de 0.202 W/mK, o valoare mult mai bună decât a cărămizii pline, care se situează, în general, în intervalul 0.5 - 1 W/mK.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Conductivitatea termică (lambda) este un parametru util pentru alegerea cărămizii şi a altor produse cu rol termoizolator. Reprezintă capacitatea unui material de a transmite căldura sau, cu alte cuvinte, de a o pierde. Cu cât valoarea este mai mică, cu atât este mai bun gradul de izolare termică.
Cărămida cu goluri este eficientă termic datorită spaţiilor din interior, care înmagazinează căldura şi încetineşte procesul de răcire a încăperilor în perioada iernii, respectiv de încălzire excesivă în timpul verii. Totodată, zidurile au o grosime mai mare decât a celor cu cărămizi pline şi, implicit, oferă o mai bună termoizolare a clădirii.
Izolare acustică
Multe dintre construcţiile noi au cerinţe de izolare acustică ridicate, iar cumpărătorii sau chiriaşii caută locuinţe în care să nu se audă zgomotul traficului, forfota urbană sau gălăgia de la vecini.
Alături de ferestrele cu grad mare de fonoizolare, de vata minerală cu rezistenţă superioară la fluxul de aer şi de plăcile de gips carton care absorb vibraţiile sunetului, cărămida cu goluri contribuie la obţinerea unui confort acustic ridicat.
Rezistenţă la cutremur
Cărămida cu goluri se foloseşte cu precădere pentru zidirea pereţilor nestructurali (despărţitori) şi rezistă bine la cutremure: porotherm robust 25 are o rezistenţă la compresiune de 10 N/mm². Normele de proiectare seismică recomandă o valoare de cel puţin 5 N/mm² pentru pereţii nestructurali şi de cel puţin 7,5 N/mm² pentru cei structurali (portanţi).
Pentru o rezistenţă cât mai bună în timpul seismelor, această valoare trebuie să fie cât mai mare. În zonele cu risc scăzut de cutremur, cărămida cu goluri specială, cu rezistenţă la compresiune ridicată, poate fi utilizată şi pentru zidirea pereţilor structurali, cu rol de preluare şi de distribuire a încărcăturilor.
Format mare, uşor de zidit
Cărămida cu goluri este disponibilă în dimensiuni mari, ceea ce facilitează procesul de zidire. Poţi acoperi o suprafaţă extinsă cu mai puţine bucăţi şi, astfel, reduci şi efortul, şi timpul de construcţie. Mai mult, îmbinările nut şi feder te ajută să obţii o zidărie perfect plană, cu un consum mic de mortar.
Cum să alegi tipul potrivit de cărămidă cu goluri pentru proiectul tău?
Există trei tipuri principale de cărămidă cu goluri, fiecare cu anumite avantaje:
- cărămidă cu goluri dispuse orizontal - este recomandată pentru pereţii nestructurali, pentru că are o rezistenţă la compresiune mai mică;
- cărămidă cu goluri dispuse vertical - zidirea se face cu un consum redus de mortar; acest produs este utilizat, în general, pentru pereţii nestructurali; se poate folosi pentru structurile portante doar dacă rezistenţa la compresiune este mare (spre exemplu, 20 N/mm²), iar construcţia nu se află într-o zonă cu risc seismic ridicat;
- cărămidă cu goluri şi inserţii de termoizolaţie (vată minerală bazaltică sau polistiren grafitat) - oferă un grad de izolare termică superior.
Pentru a alege cărămida cu goluri potrivită pentru proiectul tău, trebuie să iei în considerare şi alte specificaţii tehnice, precum conductivitatea termică, rezistenţa la compresiune şi grosimea zidului.
Zidăria din cărămidă cu goluri oferă multe avantaje, precum rezistenţa la foc, izolarea termică şi acustică superioară, durabilitatea şi uşurinţa de manevrare. Citeşte cu atenţie specificaţiile din fişa tehnică şi recomandările producătorilor, pentru a fi sigur că alegi cel mai bun produs pentru cerinţele proiectului tău de construcţie!
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.