Universal Robots marchează un deceniu de activitate de pionierat în dezvoltarea roboţilor colaborativi, care reprezintă în prezent segmentul cu cea mai rapidă creştere din întreg sectorul roboticii industriale. Afacerile companiei se află pe un trend de creştere susţinută, coboţii săi contribuind la uşurarea accesului la soluţiile robotice pentru businessuri din numeroase sectoare industriale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În decembrie 2008, când Linatex, producător danez de materiale plastice şi cauciuc de uz industrial, a achiziţionat un braţ robotic UR5 de la Universal Robots (UR) pentru a automatiza operarea unei maşini-unelte cu comandă numerică, inginerii săi au făcut ceva inimaginabil. În loc să instaleze robotul în spatele unei cuşti de siguranţă, izolat de zonele unde lucrau oamenii, o procedură standard pentru toţi roboţii industriali, l-au amplasat într-un loc unde lucra alături de oameni. Şi în loc de a contracta programatori experţi în scripturi complexe, echipa Linatex a programat robotul fără niciun ajutor din exterior, deşi membrii săi nu aveau experienţă în domeniu. Astăzi, după zece ani, Linatex foloseşte în continuare un cobot Universal Robots.

Esben Østergaard, cofondatorul şi directorul tehnic al UR, a livrat personal primul robot al companiei, după ce condusese, timp de trei ani, o mică echipă de dezvoltatori, într-un subsol al University of Southern Denmark. Rolul său de pionier în dezvoltarea coboţilor i-a adus Premiul Engelberger, „Nobelul” roboticii, la începutul acestui an.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Østergaard încă îşi aminteşte perioada de început, prin 2008, când mica echipă a UR a livrat primele unităţi UR5 în Danemarca şi Germania. „Poate că 10 ani par o perioadă îndelungată şi a fost cu siguranţă o aventură, însă cred că acesta este doar vârful aisbergului”, spune acesta. „Văd în continuare cum coboţii noştri sunt utilizaţi în scopuri pe care nici nu noi le imaginam atunci când ne-am lansat.”

Împreună cu o echipă UR în plină creştere, Esben Østergaard a lansat în 2012 un model mai mare, UR10, respectivul unul destinat montării pe blatul de lucru, UR3, în 2015 – acelaşi an în care Teradyne, ca recunoaştere a potenţialului de creştere al UR, a achiziţionat compania pentru suma de 285 de milioane de dolari americani.

„Ne-am aflat în avangarda industriei roboţilor colaborativi chiar de când termenul a intrat în circulaţie. Siguranţa la locul de muncă este un imperativ care în prezent reprezintă pur şi simplu costul de intrare pe piaţa coboţilor”, afirmă directorul tehnic al UR. „În opinia noastră, noţiunea de «colaborativ» înseamnă de asemenea accesibilitate şi flexibilitate, înseamnă a face ca soluţiile robotice să fie la îndemâna unor companii din sectorul productiv care nu s-ar fi gândit niciodată că se pot folosi de roboţi, din cauza costurilor şi complexităţii acestor soluţii.”

Reducerea barierelor din calea adoptării soluţiilor robotice

În 2016, UR a lansat Universal Robots+, o nouă platformă care se sprijină pe inovativul ecosistem global al companiei pentru a le permite dezvoltatorilor terţi să creeze produse – precum grippere, sisteme de vizualizare, software şi alte accesorii – certificate pentru utilizarea în cadrul soluţiilor robotice UR. Showroomul UR+ cuprinde în prezent în jur de 130 de produse certificate UR+ şi găzduieşte peste 390 de companii dezvoltatoare ca parte a programului pentru dezvoltatori UR+.

Un an mai târziu, în 2017, a fost lansată Universal Robots Academy, iniţiativă menită creşterii „alfabetizării” în domeniul roboticii. Platforma constă în nouă module interactive gratuite de training online în domeniul programării, configurării şi operării coboţilor UR. Programul a fost adoptat pe scară largă în întreaga lume, având peste 45.000 de utilizatori înscrişi din peste 130 de ţări, modulele fiind disponibile în opt limbi, respectiv engleză, spaniolă, germană, franceză, chineză, japoneză, coreeană şi thailandeză. UR este singurul producător de coboţi care oferă în mod gratuit instruire în domeniul roboticii la acest nivel.

„Industria producătoare se confruntă cu un deficit iminent de calificări, care trebuie depăşit prin toate mijloacele posibile. A facilita progresul cunoaşterii şi accesul la soluţiile noastre robotice reprezintă un pas important în această direcţie”, explică Østergaard.

Inovaţia este un imperativ

În prezent, coboţii reprezintă segmentul cu cea mai rapidă creştere din întreg sectorul soluţiilor de automatizare industrială, Robotic Industries Association (RIA) estimând o creştere a livrărilor de zece ori până în 2025, respectiv până la 34% din totalul vânzărilor. Ca pionier în domeniu, UR şi-a conservat poziţia de lider de piaţă, cu o cotă de 60% din piaţa coboţilor la nivel global, potrivit datelor BIS Research, livrând mai mulţi coboţi decât toţi competitorii la un loc.

Pe măsură ce pe piaţa coboţilor intră un număr din ce în ce mai mare de competitori – atât jucători consacraţi din domeniul roboţilor industriali, cât şi startup-uri – păstrarea poziţiei de lider este vitală. În luna iunie, UR a lansat o generaţie complet nouă de coboţi, e-Series, platformă stabileşte un nou standard în materie de roboţi colaborativi şi permite creşterea vitezei de dezvoltare şi implementare a unei game lărgite de aplicaţii.

„Pe măsură ce creşte rata adopţiei coboţilor în rândul companiilor din industria producătoare, asistăm la o cerere în creştere pentru mai multă acurateţe în operare şi o mai bună integrare a uneltelor în cadrul unor aplicaţii din ce în ce mai solicitante. Lansarea coboţilor din gama e-Series ne va ajuta să susţinem utilizarea coboţilor la noi şi noi aplicaţii, în beneficiul companiilor de toate dimensiunile”, afirmă Østergaard.

În 2017, compania a înregistrat un ritm de creştere de 72%, iar în prima parte a acestui an a marcat vânzarea cobotului cu numărul 25.000 punând în circulaţie un model în ediţie limitată, de culoare aurie. Până în prezent, compania a comercializat peste 27.000 de coboţi în întreaga lume.

Pentru a marca sărbătorirea unui deceniu de când contribuie la adoptarea coboţilor din poziţia de pionier în industrie, compania a publicat acest infografic cu principalele repere ale perioadei 2008-2018 [infografic ataşat].

Despre Universal Robots

Universal Robots a fost înfiinţată în 2005 de către actualul director tehnic (CTO) al companiei, Esben Østergaard, laureat al Premiului Engelberger în 2018, în calitate de cofondator. Intenţia sa a fost de a facilita accesul tuturor la tehnologia robotică prin dezvoltarea de roboţi industriali adaptabili, de dimensiuni reduse, uşor de utilizat, cu costuri accesibile şi care oferă siguranţă în exploatare. De la lansarea primului său robot colaborativ (cobot), în 2008, compania a înregistrat o dezvoltare semnificativă, roboţii săi prietenoşi cu utilizatorul fiind comercializaţi în întreaga lume. Compania, parte a Teradyne Inc., are sediul central în Odense, Danemarca, şi are subsidiare şi birouri regionale în Statele Unite ale Americii, Germania, Franţa, Spania, Italia, Republica Cehă, Polonia, Turcia, China, India, Singapore, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan şi Mexic. În 2017, Universal Robots a înregistrat venituri de 170 de milioane de dolari americani. Pentru mai multe informaţii, vă rugăm să accesaţi site-ul www.universal-robots.com sau blogul nostru, la adresa blog.universal-robots.com/.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.