Process Communication Model, prescurtat PCM, este una dintre cele mai de succes metodologii pentru analiza personalitatii. A fost creata in anii 1970 de doctorul Taibi Kahler, pe baza a peste 40 de ani de cercetare, pentru ca apoi sa fie validata de peste un milion de profiluri completate.
Persoanele care ajung sa stapaneasca metodologia reusesc sa determine in timp real trasaturile de personalitate ale celor cu care interactioneaza. Pornind de aici, devin capabile sa anticipeze comportamentul sub stres, precum si factorii motivationali care ghideaza alegerile interlocutorului. Aceasta cunoastere se afla la indemana oricui decide sa participe la un curs PCM organizat de Brightway.
La baza modelului de interpretare se afla ideea existentei a 6 tipuri de personalitate pe care le avem cu totii, diferentele rezultand din faptul ca ele ocupa locuri diferite in arhitectura de personalitate a fiecariui om si, de asemenea, se manifesta cu intensitati diferite.
Pornind de aici, se ajunge la o foarte buna intelegere a naturii umane si a interactiunilor desfasurate atat pe plan personal, cat si profesional. O cunoastere de acest tip este utila in numeroase imprejurari.
Exemple de domenii de activitate in care te poate ajuta un curs PCM
Metodologia este de real folos in mediul de business, indeosebi in leadership si management: Concret, managerii o pot folosi pentru a intelege mai bine nevoile si preferintele angajatilor si, pornind de aici, pentru a le ridica moralul si increderea in sine. Cu stilul potrivit de management adaptat caracteristicilor fiecarei echipe, randamentul este mult imbunatatit.
La randul lor, profesionistii din vanzari si marketing pot avea parte de beneficii considerabile pornind de la intelegerea modului in care clientii iau decizii. In urma participarii la un curs PCM, ei vor sti sa isi adapteze strategiile de vanzare pentru a raspinde cat mai exact nevoilor si preferintelor clientilor.
Process Communication Model a fost utilizat cu succes deplin, inca de la aparitie, si pentru recrutare si selectie de personal. Astfel pot fi identificati candidatii care se potrivesc cel mai bine cu cerintele si cultura fiecarei organizatii.
Un curs PCM ii poate ajuta si pe psihologi, terapeuti si consilieri in efortul lor de a-si face pacientii sau clientii sa inteleaga si sa gestioneze mai bine emotiile proprii, precum si ale altor persoane. Pornind de aici, sunt facilitate comunicarea terapeut-pacient, dar si cea a pacientului in contexte sociale dintre cele mai variate.
In domeniul educatiei, metodologia dezvoltata de Taibi Kahler poate fi folosita pentru a ajuta profesorii sa comunice mai eficient cu elevii si pentru a dezvolta metode de predare si evaluare personalizate, astfel incit sa scoata in evidenta calitatile fiecarui elev, precum si aspectele la care este nevoie de munca suplimentara.
Antrenorii din diferite ramuri sportive pot folosi modelul pentru a comunica mai bine cu atletii lor si pentru a-i motiva sa atinga performante superioare. Intelegerea tipurilor de personalitate ale sportivilor poate ajuta la dezvoltarea strategiilor de antrenament personalizate si poate imbunatati mult spiritul de echipa, in sporturi precum fotbal, handbal, volei, polo sau rugby.
Chiar si o relatie normala de cuplu are de castigat in momentul in care partenerii isi inteleg reciproc tipurile de personalitate si modul in care acestea pot influenta comunicarea si relatia.
Acestea sunt doar cateva exemple din multitudinea de domenii si de situatii in care participarea la un curs PCM poate face diferenta, ajutandu-te sa intelegi oamenii cu care interactionezi si sa le anticipezi reactiile.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.