Dispozitivele medicale sunt acele aparate, instrumente, materiale folosite pentru prevenirea, diagnosticarea, monitorizarea şi tratamentul anumitor afecţiuni, multe dintre ele fiind utilizate pentru uz personal. Iată ce nu ar trebui să îţi lipsească din casă dacă vrei să îţi monitorizezi permanent starea de sănătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Dacă până acum când spuneai “dispozitive medicale” te gândeai la orteze, proteze ortopedice, lentile de contact sau alte asemenea produse recomandate de medicul specialist, află că foarte multe aparate utilizate pe scară largă în viaţa de zi cu zi intră tot în această categorie. Multe dintre ele sunt frecvent folosite în îngrijirea zilnică, se pot cumpăra din farmacii sau din magazine de profil fără a fi nevoie de vreo prescripţie medicală. Iată care sunt cele mai accesibile dispozitive medicale, unele dintre ele aflate chiar în orice trusă de prim ajutor.

1. Termometrul

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Foarte multe afecţiuni debutează cu febră şi tocmai de aceea un termometru nu ar trebui să lipsească din orice casă. Termometrele digitale sunt dispozitive moderne capabile să măsoare rapid temperatura corpului astfel încât să ştii dacă se încadreză în limite normale sau trebuie să iei măsuri de urgenţă. Un astfel de termometru este relativ ieftin, poate fi achiziţionat din orice farmacie şi oferă cu precizie informaţii despre temperatura corpului după aproximativ 60-120 de secunde. La fel de precise erau şi termometrele cu mercur, care însă au ieşit treptat din uz, ele ne mai fiind disponibile pe piaţă.

2. Cântarul de baie

Poate nu ştiaţi, dar şi banalul cântar de baie este tot un dispozitiv medical, el având un rol important în monitorizarea propriei greutăţi corporale. Şi el ar trebui să existe în orice casă, chiar dacă este mecanic sau digital. Cântarul mecanic este cel mai vechi tip de cântar. Se bazează pe un arc simplu din metal, cu limitele cuprinse între 1 şi 250 kg, însă eroarea pe care o poate da este destul de mare, de la 100 până la 500 de grame.

Cel electronic există într-o varietate de modele şi funcţii propuse, printre ele regăsindu-se şi: calcularea greutăţii corporale în funcţie de vârstă, sex, înălţime; calcularea indicatorului ideal al masei corporale, al ţesutului muscular, al ţesutului osos şi chiar al procentului de apă din organism; posibilitatea tipăririi graficelor; memorarea dinamicii greutăţii corporale pentru mai mulţi utilizatori.

Bineînţeles, şi preţul variază în funcţie  de complexitatea cântarului, dar şi de materialele din care este realizat.

3.Tensiometrul

Dacă în familia ta a existat un istoric de boli cardiovasculare, nu ar trebui să mai stai pe gânduri când vine vorba de achiziţionarea unui tensiometru. Monitorizarea tensiunii arteriale poate contribui la prevenirea şi depistarea lor în timp util. Dacă tensiometrele mecanice sunt întâlnite astăzi doar în cabinetele de consultaţii ale medicilor, cele digitale sunt la îndemâna oricui, fără a fi nevoie de abilitaţi medicale pentru a folosi un astfel de dispozitiv. Fie că alegi unul de braţ sau unul de încheietură, amândouă sunt la fel de utile, chiar dacă şi ele pot avea funcţii multiple: funcţia de memorie care poate reţine până la 90 de măsurători pentru utilizatori multipli, tehnologia PAD care presupune detectarea unui puls anomal, sau diverse aplicaţii mobile care presupun conectarea aparatului la telefoanele smart.

Pentru a fi sigur însă de calitatea tensiometrului pe care vrei să îl achiziţionezi, ar trebui să alegi unul care a fost validat clinic de diverse asociaţii de profil aşa cum sunt Societatea Britanică de Hipertensiune, Societatea Europeană pentru Hipertensiune, Liga Germană de Hipertensiune sau Asociaţia Americană pentru Instrumente Medicale. Acestea oferă garanţia faptului că produsul respectiv a fost testat clinic şi întruneşte toate standardele de calitate.

4. Nebulizatorul

Utilizate în special pentru copii, aparatele de aerosoli prezintă avantajul administrării rapide a tratamentului medicamentos, fără efecte adverse şi mai ales, cu rezultate vizibile aproape instantaneu. Aceste nebulizatoare sunt capabile să transforme medicamentele în particule fine care apoi sunt inhalate pe cale respiratorie, fiind utilizate pentru tratarea afecţiunilor pulmonare sau ORL. Este util de asemenea pentru administrarea corticosteroizilor în astm bronşic, avantajul fiind cantitatea mult mai mică de medicament necesară decât pentru o injecţie intramusculară, reducând astfel riscul efectelor adverse.

Există două tipuri de nebulizatoare: cu compresor sau cu ultrasunete. Ambele dau acelaşi rezultat, diferenţa dintre ele fiind dată de nivelul de zgomot şi greutatea aparatului. Dacă vrei să utilizezi nebulizatorul în timpul somnului celui mic, atunci cel cu ultrasunete este recomandat, nivelul de zgomot fiind sub 50 de decibeli.

5. Glucometrul

Diabetul este o altă boală a cărei predispoziţie genetică a fost demonstrată, aproape jumătate din populaţie purtând acest diagnostic. Aşadar, dacă ai în familie pe cineva bolnav  de diabet, ar fi indicat să îţi monitorizezi glicemia în scop profilactic. Glucometrul este un alt dispozitiv medical uşor de folosit care utilizează o cantitate mică de sânge pentru a evalua nivelul glucozei.

Cu cât cantitatea de sânge este mai mică, cu atât glucometrul este mai performant. Un dispozitiv bun ar trebui să utilizeze aproximativ 1 microlitru de sânge. Totodată, timpul de măsurare este esenţial într-o boală în care, în caz de criză, este imperios necesară injecţia cu insulină. Astfel, el ar trebui să îţi ofere rezultatul în maxim 5 secunde, modelele care procesează peste 10 secunde, ar trebui evitate.

Există unele dispozitive care pot măsura glicemia şi fără înţepătură, fiind destinate în special copiilor. Este vorba de nişte senzori implantabili care măsoară glucoza din fluidul interstiţial din piele, pe baza tehnologiei de fluorescenţă. Datele sunt colectate prin intermediul unei aplicaţii pentru smartphone care poate emite alerte atunci când apar fluctuaţii îngrijorătoare ale indicelui glicemic.

6. Irigatorul bucal

Pentru o igienă orală completă şi pentru cât mai puţine vizite la medicul dentist, irigatorul bucal reprezintă o soluţie optimă şi relativ ieftină, aflată la îndemâna oricui. El este considerat înlocuitorul clasicei aţe dentare, având însa avantajul unei curăţiri în profunzime, acolo unde nici periuţa de dinţi, nici aţa dentară nu poate ajunge. Totodată, el are efecte dovedite în tratarea unor afecţiuni aşa cum sunt paradontoza sau gingivita, contribuie la igienizarea unor lucrări dentare: implanturi, proteze, coroane sau punţi, înlătură tartrul şi mirosurile neplăcute din gură. În plus, poate funcţiona cu apă sau apă de gură şi reprezintă un ajutor de nădejde atunci când vine vorba de păstrarea sănătăţii dentare.

7. Aparatul auditiv

Atunci când începi să ai probleme cu auzul, aparatele auditive îţi sar în ajutor pentru a-ţi oferi în continuare confortul de care ai nevoie. Deteriorarea auzului se poate produce şi din cauza unor afecţiuni ale urechii, aşa cum este otita, însă de cele mai multe ori se datorează înaintării în vârstă. Însă pentru a diagnostica hipoacuzia, este nevoie de un consult de specialitate.

Odată ce medicul ţi-a recomandat purtarea unui aparat auditiv, poţi alege între mai multe tipuri de dispozitive: invizibil, intraauricular şi retrocuricular. Din punct de vedere al tehnologiei utilizate, ele pot fi analogice sau digitale, fiecare aparat având o multitudine de funcţii, toate având drept scop captarea sunetelor exterioare şi amplificarea lor, astfel încât posesorul să se poată bucura în continuare de o viaţă normală.

Fie că vorbim de termometru, glucometru sau cântar digital, toate aceste dispozitive medicale ne ajută să prevenim potenţiale afecţiuni, să ne monitorizăm permanent starea de sănătate şi de ce nu, ne fac viaţa mai uşoară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.