Tigara electronica a lansat numeroase controverse in ceea ce priveste eficacitatea acesteia in a-i ajuta pe fumatori sa renunte la acest viciu. Mai mult decat atat, in mass-media apar frecvent articole defaimatoare, fara niciun fel de baza stiintifica, care ii avertizeaza pe consumatori in privinta pericolelor la care se expun atunci cand folosesc tigara electronica.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

In schimb, in numeroasele studii stiintifice realizate de cercetatori consacrati, acestia dovedesc faptul ca tigara electronica este mult mai sigura decat tigarile cu tutun si ca este cea mai buna solutie pentru renuntarea la fumat.

Un nou studiu extins, realizat pentru Uniunea Europeana, confirma efectele pozitive ale folosirii tigarii electronice, in comparatie cu tigarile cu tutun. Astfel, peste 6 milioane de persoane au renuntat la fumat cu ajutorul tigarii electronice, iar mai mult de 9 milioane au redus considerabil numarul tigarilor clasice. Cercetatorul principal al acestui studiu, Konstantinos Farsalinos, cardiolog la Centrul de Chirurgie Cardiaca Onassis din Atena, declara: "Acestea reprezinta probabil cele mai ridicate rate ale incetarii sau reducerii fumatului pe care le-am observat vreodata intr-un studiu pe un segment extins de populatie. Datele referitoare la Uniunea Europeana arata faptul ca folosirea tigarii electronice pare sa aiba un impact pozitiv asupra sanatatii publice din doua motive principale: 1) S-au observat rate ridicate de incetare sau reducere a fumatului si 2) Folosirea tigarii electronice se limiteaza la fumatori (fosti sau actuali), existand o utilizare minima in cazul nefumatorilor."

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

 

Acest studiu a fost realizat cu ajutorul raspunsurilor la chestionarul Eurobarometer oferite de 27.460 de participanti. Studiul a relevat faptul ca 48.5 de milioane de cetateni europeni au incercat tigara electronica, iar 7.5 milioane utilizeaza tigara electronica in prezent. Din cadrul ultimului grup, 35% au afirmat faptul ca tigara electronica a reprezentat solutia pentru a renunta la fumat, in timp ce 32% au declarat ca au redus considerabil numarul tigarilor clasice datorita tigarii electronice. Factorii de decizie politica si autoritatile ar trebui sa ia in calcul experientele a milioane de persoane care sustin ca tigara electronica i-a ajutat sa faca schimbari in stilul de viata, cu un impact pozitiv pentru sanatatea acestora.

 

Criticii tigarii electronice sugereaza o comparatie intre riscul reprezentat de tigara electronica pentru persoanele care nu ar fi folosit nicodata tutun si povestile de succes ale persoanelor care afirma ca daca nu ar fi existat tigara electronica, nu ar fi reusit sa renunte la tigarile clasice.

 

Raspunsurile participantilor la chestionarul Eurobarometer sunt concludente in aceasta privinta. Astfel, numai 0.8% dintre acestia nu au incercat vreodata tigarile clasice, insa au fost tentati sa experimenteze tigara electronica (ceea ce nu inseamna neaparat ca utilizarea tigarii electronice a determinat folosirea tigarilor clasice). Dintre nefumatori, doar 1.3%  folosesc tigara electronica cu elichide care contin nicotina, in timp ce numai 0.09% dintre acestia utilizeaza tigara electronica zilnic.

 

Jacques Le Houezec, un expert in neurologie al Institutului National Francez pentru Sanatate si Cercetare medicala, afirma: "In cazul nefumatorilor s-a observat experimentarea tigarilor electronice, insa folosirea regulata a acestora se situeaza la un nivel minim. Cercetarile noastre resping posibilitatea ca folosirea tigarilor electronice conduce la fumatul tigarilor clasice".

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.