Primul program interdisciplinar de internship şi formare din industria construcţiilor, un parteneriat unic realizat între patru dintre cele mai importante companii private din domeniu – WIN Alliance, Metrik Architecture, Professional Consulting Engineers şi SBR Soletanche Bachy – şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB), se desfăşoară pentru al doilea an consecutiv, în perioada 17 iunie–17 iulie 2024.
Gândit să le aducă studenţilor din anul al III-lea o perspectivă integrată asupra industriei, cu o puternică componentă practică şi interdisciplinară, programul le oferă tinerilor proDupă un program pilot care şi-a dovedit necesitatea anul trecut, numărul studenţilor care au aplicat la cea de-a doua ediţie a fost de 6 ori mai mare decât numărul locurilor disponibile. În urma unui interviu, anul acesta au fost selectaţi 9 studenţi care vor beneficia de participarea la aproximativ 120 de ore cumulate de practică.
Ce aduce nou cea de-a doua ediţie a stagiului de practică
Programul de internship şi-a propus de la început creşterea accelerată a competenţelor în domeniu ale viitoarelor generaţii de profesionişti, o orientare mai bună în carieră, precum şi înţelegerea în profunzime a componentei de interdisciplinaritate şi de colaborare dintre toţi specialiştii şi actorii ce participă la dezvoltarea unui proiect de construcţii.
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Spre deosebire de anul trecut, începem programul cu o trecere în revistă a factorilor care influenţează activitatea sectorului de construcţii – de la situaţia macroeconomică, elementele specifice României, piaţa forţei de muncă, dinamica autorizaţiilor şi a altor formalităţi necesare începerii de proiecte, până la logistică, materiale de construcţii şi echilibrul între inovaţie, sustenabilitate şi buget. Credem că a fi un bun profesionist presupune să înţelegi sistemul profesional şi economic în ansamblul lui. Sperăm să fim un complement al pregătirii solide şi mentoratului oferite de profesorii lor de la UTCB”, a declarat Irina Stoenescu, Vice-Preşedinte WIN Alliance.
„Dincolo de asta, vom încerca să le transmitem cât mai clar ce dorinţe şi nevoi are un potenţial angajator, nu numai ca pregătire profesională, ci şi la nivel uman, ca viitor membru al unei echipe, respectiv ce înseamnă alinierea la o gândire comună, pe termen lung, a unei companii. De asemenea, vom încuraja în mod special lucrul în cadrul grupului, pentru că în practică trebuie să generezi un mod de comunicare clar şi util colegilor tăi”, a completat Irina Stoenescu.
„Înţelegerea de către tinerii profesionişti a legăturilor dintre principalii actori implicaţi în domeniul construcţiilor este foarte importantă şi credem cu tărie că le va oferi un avantaj real în parcursul viitor. În urma feedbackului de anul trecut, vom pune accentul mai mult pe provocările întâmpinate de proiectanţi şi pe felul în care putem relaţiona sănătos ca profesionişti. Scopul nostru este să le oferim un mediu cât mai structurat pentru a susţine dezvoltarea lor profesională, oferindu-le atât experienţe practice, cât şi mentorat”, a explicat Vlad Balosin, Fondator şi General Manager Metrik Architecture.
„Numărul mare de studenţi înscrişi la acest program ne face să ne dorim să continuăm. Este de datoria noastră sa oferim ceea ce noi considerăm ca am fi avut nevoie când eram în locul lor. Anul acesta ne dorim să îi ascultăm şi mai mult, pentru a-i putea îndruma corespunzător. Considerăm ca este rolul nostru: să completăm sistemul de învăţământ cu mentorat one on one”, a concluzionat Bogdan Radu, Administrator Professional Consulting Engineers.
Un model scalabil pentru formarea profesională a noilor generaţii de specialişti
„Succesul programului pilot de anul trecut şi entuziasmul cu care a fost primit de către studenţi ne-a reconfirmat necesitatea colaborării strânse dintre mediul privat şi cel academic în pregătirea viitorilor profesionişti pentru realitatea de pe piaţa muncii şi din teren. Sperăm că acest program să dea naştere şi altor iniţiative similare care să promoveze o viziune comună la nivel de industrie şi colaborarea între toate disciplinele implicate într-un proiect de construcţii, fără de care nu putem avea construcţii sigure şi un mediu construit de calitate”, a declarat Lóránd Sata, Director General SBR Soletanche Bachy Fundaţii.
„Sper că şi alte facultăţi vor adopta programe similare alături de companii private. Cred că ar ajuta la o mai bună aliniere a aşteptărilor mediului privat, ale instituţiilor de învăţământ şi cele ale tinerilor absolvenţi. De asemenea, suntem deschişi către alte companii care doresc să se alăture acestei iniţiative şi împărtăşim cu plăcere observaţiile noastre”, a concluzionat Irina Stoenescu, Vice-Preşedinte WIN Alliance.WIN Alliance, fondat în 1997, cu capital 100% românesc, este dezvoltatorul proiectului imobiliar WIN Herăstrău. Metrik Architecture este un birou de arhitectură cu experienţă în realizarea de proiecte foarte diferite: de la locuinţe colective şi individuale până la hale industriale, facilităţi comerciale, clădiri de birouri sau hoteluri. Professional Consulting Engineers este o companie fondată în 2015, ce furnizează servicii de proiectare în domeniul ingineriei civile. SBR Soletanche Bachy este o companie specializată în soluţii geotehnice complexe şi fundaţii speciale, cu o prezenţă de peste 30 de ani pe piaţa din România.fesionişti posibilitatea să înveţe şi să lucreze într-un cadru real, prin implicarea directă în activitatea celor 4 companii partenere. Astfel, studenţii au ocazia să intre în contact şi să cunoască toţi partenerii dintr-un proiect de construcţii de la concept la arhitectură, proiectare structurală, fundaţii speciale şi antrepriză generală.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.