Pompa submersibilă reprezintă o alegere inspirată în gospodăriile din România, atât în ceea ce priveşte alimentarea cu apă, cât şi pentru irigaţii sau canalizare.
Funcţionarea corectă a unei pompe submersibile profesionale este influenţată de modul cum aceasta este întreţinută. De aceea, este foarte important să ţii cont de recomandările producătorului şi să te asiguri că pompa, indiferent că este de apă curată sau de apă murdară, funcţionează în condiţii optime. În acest fel vei preveni blocarea sa şi problemele ulterioare, care îi pot afecta eficienţa şi îi pot scurta durata de viaţă.
Ce este pompa submersibilă?
O pompă submersibilă este un dispozitiv acţionat electric care este conceput pentru a pompa lichide în timp ce este scufundat complet în fluidul pe care îl pompează. Mulţi confundă acest tip de pompă cu un hidrofor. Diferenţa principală dintre pompă şi hidrofor este că pompa submersibilă pompează apa dintr-o sursă subterană şi o livrează la suprafaţă, iar un hidrofor reglează presiunea apei în sistem, utilizând o pompă şi un vas expansiune, pentru a menţine un flux constant şi o presiune adecvată în reţea.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pompele submersibile sunt utilizate într-o multitudine de aplicaţii, printre care: alimentarea cu apă în gospodăriile în care lipseşte apa curentă de o reţea centralizată, irigaţii, drenajul apei din beciuri, subsoluri sau iazuri.
Pentru a putea pompa apa de la diverse adâncimi, pompele sunt dotate cu diverse componente: presostat, motor electric, garnituri, carcasă etc. Acestea asigură o funcţionare eficientă şi fiabilă a pompei.
Întreţinerea unei pompe submersibile de apă curată
Pentru a asigura buna funcţionare la pompa submersibilă de apă curată, este necesar să o întreţii în mod corect. Ţine cont de câteva sfaturi în acest sens.
Curăţă regulat pompa
Curăţarea carcasei exterioare a pompei este necesară pentru a îndepărta depunerile de calcar şi impurităţile care se pot acumula. De asemenea, va fi nevoie să verifici şi să cureţi regulat sita (filtrul) pentru a preveni blocarea acesteia şi pentru a asigura un flux de apă normal şi constant.
Nu lăsa pompa să funcţioneze fără apă
Nu lăsa niciodată pompa submersibilă să funcţioneze pe uscat! Utilizează un plutitor sau un senzor de nivel pentru a preveni funcţionarea fără apă, care îi poate deteriora motorul.
Verifică dacă pompa emite sunete neobişnuite când este în funcţiune
Monitorizează cu atenţie pompa atunci când este în funcţiune şi acordă atenţie sunetelor şi vibraţiilor produse. Sunetele neobişnuite sau vibraţiile excesive pot indica probleme mecanice sau blocaje în pompă. Dacă observi astfel de probleme opreşte imediat pompa şi verific-o!
Asigură o instalare conform cerinţelor producătorului
Asigură-te că urmezi instrucţiunile de montaj ale producătorului. Un montaj corect, la adâncimea şi în poziţia recomandată de producător, asigură funcţionarea eficientă şi corectă a pompei. Astfel, un montaj ca la carte previne aspirarea aerului şi deteriorarea componentelor.
Verifică presostatul
Un presostat este o parte componentă a pompei, care are rolul de a controla pornirea şi oprirea pompei, în funcţie de presiunea din sistem. Atunci când presiunea scade sub un anumit nivel, acest presostat porneşte pompa, iar în momentul când presiunea atinge nivelul maxim presetat, opreşte pompa. Aşadar, un presostat asigură funcţionarea automată a pompei şi previne supraîncărcarea sistemului şi de aceea este important să-l verifici constant.
Întreţinerea unei pompe submersibile de apă murdară
La fel ca şi în cazul pompei de apă curată, cea de apă murdară trebuie curăţată frecvent, pentru a îndepărta murdăria şi impurităţile, care, în acest caz, pot fi în cantităţi mai mari (noroi, nisip). De asemenea, este important să verifici filtrul, pentru a preveni blocarea cu resturi şi particule mari.
Pe lângă aceste sarcini de întreţinere, mai poţi efectua şi altele la o pompă de apă murdară.
Verifică nivelul de ulei
Uleiul lubrifiant trebuie menţinut curat şi completat astfel încât pompa să funcţioneze bine, iar durata sa de viaţă să se prelungească. Uleiul curat este esenţial pentru orice pompă, oferind o lubrifiere optimă pentru piesele care se rotesc rapid.
Verifică dacă s-au încins cablurile sau întrerupătoarele
Verifică periodic dacă se simte căldură emisă de fire sau întrerupătoare. Detectarea timpurie a căldurii anormale poate preveni defectarea echipamentului şi alte neplăceri la sistemul electric, inclusiv riscul unui incendiu.
Reparaţiile trebuie efectuate în ateliere specializate
O pompă submersibilă este un tip complex de pompă, pentru că ea trebuie să asigure o funcţionare etanş, pentru a împiedica scurgerile de apă la motor, chiar şi în cazul unei presiuni mari a apei. Dacă întâmpini probleme serioase cu pompa, este indicat ca reparaţiile să fie efectuate într-un atelier sau centru specializat, unde există echipamente necesare şi oameni calificaţi pentru a schimba rulmenţii sau pentru alte reparaţii importante.
Acordând atenţie întreţinerii optime a pompei submersibile o vei ajuta să funcţioneze în parametri şi să nu pună probleme, pe termen lung.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.