Comisia Europeana arata intr-un clasament al tarilor din UE privind numarul de morti din accidentele rutiere ca Romania se afla pe primul loc. Romania a inregistrant 2000 de decese in urma unor accidente rutiere in anul 2017. In UE aproape 25.000 de oameni au murit din aceasta cauza in acelasi an, numarul aflandu-se in continua scadere comparativ cu anul 2001 cand au fost inregistrate aproape 55.000 de victime.
Cum pot fi prevenite accidentele rutiere?
Exista cateva moduri prin care poti preveni dezastrele de pe sosele, urmand cateva reguli simple pentru a proteja atat viata ta, cat si pe cea a celorlalti participanti la trafic.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Nu te urca NICIODATA la volan sub influenta drogurilor sau a bauturilor alcoolice. Foarte multe accidente au loc deoarece unul dintre soferi se afla sub influenta stupefiantelor sau a alcoolului. Este important sa intelegi ca nu conteaza absolut deloc cantitatea de alcool consumata si ca cel mai sigur este sa nu conduci atunci cand ai baut, indiferent daca este vorba de un pahar sau de zece. Respectand aceasta regula simpla te protejezi atat pe tine, cat si pe cei din jurul tau.
Spune NU alcoolului atunci cand conduci!
Nu conduce atunci cand iti este somn. Daca iti este foarte somn, cel mai intelept este sa opresti undeva pentru a dormi, urmand sa continui drumul dupa ce te odihnesti. Starea de somnolenta iti incetineste reflexele, te face mai neatent si poate provoca accidente grave. Chiar daca tu crezi ca poti conduce in continuare, nu te lasa pacalit, cel mai sigur este sa opresti si sa te odihnesti.
Nu conduce daca iti este somn!
Fa pauze la 2-3 ore atunci cand conduci pe distante lungi. Chiar daca ti se pare ca oboseala nu s-a instalat, aceasta poate fi inselatoare. Opreste-te pentru 15-20 de minute la fiecare 2-3 ore pentru a te dezmorti, a merge la toaleta, a manca sau bea ceva sau pur si simplu pentru a lua o pauza de la condus. Astfel, te asiguri ca oboseala nu iti incetineste reflexele sau iti diminueaza concentrarea. De asemenea, nu este indicat sa conduci mai mult de 9 ore in total intr-o zi, iar cel mai bine ar fi sa nu te ambitionezi sa faci drumuri extrem de lungi, fara sa te odihnesti sau sa dormi.
Ce poti face in cazul in care esti implicat intr-un accident rutier?
- Suna de urgenta la 112 si asteapta sosirea echipajelor de urgenta, acesta este primul pas.
- Daca nu esti ranit/a si poti cobori din masina, asigura-te ca si ceilalti sunt in regula si acorda primul ajutor daca exista persoane care au nevoie de acesta.
- Apeleaza la profesionisti atunci cand este cazul. Exista avocati specializati in accidente rutiere, spre exemplu firma JGV , pe care ii poti contacta in cazul oricarui tip de accident rutier care nu poate fi solutionat pe cale amiabila, sau in cazul celor in care se pot cere despagubiri.
Accidentele rutiere pot fi deseori prevenit prin conducerea prudenta a autovehiculelor si prin respectarea regulilor de circulatie. Astfel, mii de vieti omenesti pot fi salvate.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.