Aniversarea a 60 de ani de la înfiinţarea Centrului pentru dezvoltare al OCDE a fost un bun prilej pentru ca fiecare stat membru să prezinte direcţiile de acţiune pe diferite domenii de activitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Înfiinţată în 1961, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) reuneşte 38 dintre cele mai relevante economii ale lumii, cu obiectivul de a elabora şi promova cele mai bune practici şi politici, în vederea dezvoltării sustenabile a statelor membre şi partenere, precum şi a economiei globale în ansamblu.

Centrul pentru dezvoltare al OCDE reuneşte 53 de state membre OCDE şi non-membre (inclusiv ţări în curs de dezvoltare) şi Uniunea Europeană, fiind o platformă de analiză, partajare a cunoştinţelor şi dialog politic în domeniul cooperării internaţionale pentru dezvoltare. Un obiectiv principal al Centrului îl constituie sprijinirea factorilor de decizie în identificarea de soluţii pentru stimularea creşterii şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai în ţările cu economii în curs de dezvoltare şi emergente. România a devenit membru al Centrului pentru dezvoltare al OCDE în anul 2004 şi, în această calitate, participă la reuniunile la nivel înalt al Comitetului director al Centrului, precum şi la cele ale grupurilor de lucru.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În cadrul discuţiilor din sesiunea plenară privind egalitatea de gen şi şanse, reprezentantul Guvernului României a amintit impactul puternic asupra femeilor în contextul pandemiei, exacerbat şi de efectele războiului din Ucraina. Din această perspectivă, ţara noastră s-a raliat concluziilor îngrijorătoare ale raportului Comisiei ONU de investigaţie a crimelor şi violărilor dreptului omului şi a dreptului internaţional, comise în Ucraina începând cu 24 februarie 2022.

În acest context, s-a subliniat faptul că nu poate exista clemenţă în cazurile de violare a drepturilor omului, mai ales a drepturilor femeilor, pentru cazurile evidente de abuzuri şi violenţă.

Pe de altă parte, ţara noastră se pronunţă pentru dinamizarea rolului educaţiei în emanciparea femeilor, combaterea violenţei domestice şi în promovarea egalităţii de şanse şi tratament. De altfel, egalitatea de gen a fost una dintre priorităţile Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi, totodată, reprezintă o prioritate în mandatul României, în calitate de membru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, pentru perioada 2023-2025.

Sunt convinsă că Guvernul condus de premierul PNL Nicolae Ciucă îşi va asuma principalele recomandări cuprinse în Declaraţia politică privind perspectivele de viitor, adoptată de Comitetului Director al Centrului pentru dezvoltare din cadrul OCDE, astfel încât acestea să aibă corespondent în măsurile adoptate în viitorul apropiat, atât în ceea ce priveşte egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi, cât şi referitor la protejarea femeilor împotriva tuturor tipurilor de violenţă.

 

Deputat PNL Cluj,

CRISTINA BURCIU

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.