Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lipsa capacităţilor individuale de stocare a bălegarului, în rândul micilor crescători de animale, este una din problemele cu care se confruntă ţara noastră. Este deja bine cunoscut faptul că depozitarea acestuia în locuri neimpermeabilizate generează fenomenul de poluare difuză cu nitraţi a apelor subterane şi de suprafaţă.

Nitraţii în exces din apa de fântână reprezintă o ameninţare continuă la adresa sănătăţii populaţiei care foloseşte această apă pentru consum, fie pentru băut, fie pentru gătit.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În comuna gălăţeană Valea Mărului, eforturile investiţionale, în valoare de peste 2 milioane lei, au fost suportate în proporţie de cca. 94% de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), contribuţia locală fiind de peste 6%.

Investiţia urmează să fie exploatată de UAT şi monitorizată de MMAP, pe toată durata de viaţă a acesteia.

Platforma are o capacitate de 2.961 metri cubi pe an şi este dotată şi cu un set de utilaje necesar colectării de la populaţie şi manipulării gunoiului de grajd, constând în: tractor, două remorci, încărcător frontal, maşină de împrăştiat compostul şi cisternă vidanjă.

Pentru toate investiţiile făcute de MMAP în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”, autorităţile locale beneficiare decid, printr-o hotărâre a Consiliului Local, modul de gestionare, respectiv de acoperire a costurilor de exploatare ale platformei comunale, inclusiv modul de valorificare a compostului (mraniţei) rezultate.

Beneficiarii investiţiilor făcute în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” sunt exclusiv UAT-uri, care au fost selectate în cadrul unui program competitiv de finanţare. Fondurile sunt asigurate de Guvernul României, printr-un împrumut acordat de Banca Mondială.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 85 de comunităţi locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.