Preşedintele Confindustria România, Giulio Bertola, când a lucrat la proiectul legat de forţa de muncă, nu s-a gândit cu siguranţă la muncitorii români de care terenurile agricole din Italia au disperată nevoie în aceste săptămâni, pentru a putea începe recoltarea produselor de sezon, fructe şi legume. Mai degrabă, pachetul său de asistenţă sanitară „Impresa Famiglia” îl dezvoltase pentru a pregăti unul din proiectele destinate să sprijine repornirea industriei, atât în Italia, cât şi în România. În acelaşi timp, a fost conceput ca un instrument extrem de util pentru atragerea înapoi în România a unor categorii de persoane care lucrau în străinătate, garantându-le acestora o asistenţă medicală la cel mai înalt nivel.
Deşi a avut loc recent o întâlnire între ministrul agriculturii din Italia, Teresa Bellanova, şi Ambasadorul României în Italia, George Bologan, încă nu am avut veşti legate de deblocarea acestei situaţii sau eventuale acorduri. Confindustria România solicită instituţiilor româneşti şi italiene o soluţie rapidă. Trebuie să accelerăm pentru a găsi un punct de întâlnire comun între cele două ţări, pentru a asigura sosirea în Italia a acestor lucrători sezonieri. Italia angajează zeci şi zeci de mii de muncitori români în agricultură, pe lângă cei de care are nevoie în domeniul turismului, pentru hoteluri şi restaurante, care pentru moment sunt în aşteptare.
În contextul situaţiei de urgenţă generate de coronavirus - continuă preşedintele Confindustria România – „există mulţi factori care impun limite, printre care: guvernele au aplicat în mod autonom măsuri de restricţie şi au impus oprirea circulaţiei persoanelor atât în interiorul cât şi în afara graniţelor, conform indicaţiilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Fiecare stat a abordat situaţia de urgenţă în momente diferite, cu limitări graduale: situaţia României de astăzi, în ceea ce priveşte numărul de persoane infectate şi răspândirea bolii, este cea a Italiei de la jumătatea lunii februarie. Circulaţia lucrătorilor între state ar putea avea loc, dar numai dacă ar avea un impact aproape zero asupra sistemului ţării care îi primeşte şi îi angajează".
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pe de o parte, în Italia, poate pe bună dreptate există îngrijorarea că sosirea în masă a mii de muncitori riscă să adauge un stres suplimentar sistemului public de sănătate, care se află deja în dificultate încercând să facă faţă impactului coronavirusului asupra propriilor cetăţenilor, pe de altă parte, poate că românii înşişi se tem că, venind în Italia, ar putea să nu beneficieze de asistenţă adecvată în caz de nevoie şi, prin urmare, nu toată lumea este dispusă să plece. Se pare că, până în prezent, nu există nicio procedură care să poată linişti ambele părţi.
Confindustria România continuă în permanenţă să fie proactivă, atât pentru industrie, cât şi pentru instituţiile româneşti şi italiene. În ceea ce priveşte munca şi forţa de muncă avem un nou proiect numit „Fabrici în siguranţă” - explică Bertola. A luat naştere pentru a facilita circulaţia muncitorilor între state şi reluarea activităţii de producţie, astfel încât toate acestea să se poată desfăşura în condiţii de siguranţă şi respectând toate protocoalele prevăzute, dar numai datorită consolidării protecţiei sănătăţii, prin urmare nimic nu împiedică să poată fi aplicat, chiar imediat, şi în agricultură.
Propunerea de asistenţă şi protecţie sanitară, pe care am studiat-o împreună cu MUTUA MBA (Mutua Basis Assistance), cea mai mare societate italiană de tip mutual (de ajutor reciproc) din sectorul terţiar ca număr de membri, poate conta pe acordul cu mii de centre şi spitale de excelenţă din Italia şi România, garantând lucrătorilor, chiar şi celor străini, o acoperire medicală importantă. Pachetul de protecţie sanitară adresat welfare-ului sanitar „Impresa Famiglia” a fost completat suplimentar devenind „Impresa Famiglia Plus”, extinzând astfel sprijinul financiar şi în cazul infecţiei cu coronavirus, atât pentru cazurile de spitalizare obişnuită, cât şi/sau pentru cele la terapie intensivă, dar şi pentru perioada de recuperare. Suntem alături de familia angajatului chiar şi în stadiile terminale. Deci nu oferă numai asistenţa privată pentru bolile tradiţionale, care cu siguranţă nu au dispărut, şi desigur sectorul public are dificultăţi în gestionarea acestora din cauza supraaglomerării din cauza pandemiei.
Dacă luăm în considerare cazul muncitorilor români din sectorul agricol, în acest mod nu ar exista riscul creşterii volumului de muncă pentru sistemul public de sănătate.
Muncitorii ar putea ajunge cu avioane charter speciale, ar merge direct la fermele şi întreprinderile agricole unde sunt angajaţi şi ar putea respecta perioada de carantină, ştiind că beneficiază de o acoperire medicală extraordinară şi că, odată terminată munca sezonieră, la întoarcerea lor în România, această protecţie ar fi valabilă încă câteva luni, degrevând astfel şi sistemul de sănătate publică din România. Costul acestui pachet extraordinar de protecţie a sănătăţii, convenit cu MUTUA MBA (Mutua Basis Assistance), este cu siguranţă accesibil şi complet deductibil pentru companii. „Împreună cu managementul Mutua MBA, am dorit să oferim o contribuţie extraordinară muncitorilor, incluzând în acest proiect şi acoperirea legată de coronavirus. Confindustria România a solicitat sprijin sectorului italian non-profit, iar răspunsul a venit prompt şi fără ezitare din partea Mutua MBA, chiar dacă ne aflăm în plină pandemie. Mutua MBA, care activează şi în România de doi ani, a implementat prompt pachetul de asistenţă medicală „Impresa Famiglia”, cu garanţiile legate de Coronavirus, FĂRĂ NICIUN COST SUPLIMENTAR. Din acest motiv, cunoscând bine unicitatea acestei propuneri, am dorit să o punem la dispoziţia tuturor antreprenorilor responsabili şi sensibili, care vor dori să o folosească pentru proprii angajaţi - încheie preşedintele - indiferent de sectorul de producţie în care activează.”
„Impresa Famiglia Plus”, prin extinderea garanţiilor legate de coronavirus, ar putea juca un rol strategic în integrarea forţei de muncă româneşti, care s-a întors recent în România. Aceşti muncitori, dacă ar avea garanţii şi certitudini, inclusiv cea a protecţiei sănătăţii, ar putea decide să rămână permanent în ţară, rezolvând parţial problema lipsei de forţă de muncă în România. Acesta este momentul potrivit pentru a ne uni forţele, a planifica şi a construi o propunere concretă, credibilă şi care să poată fi implementată rapid.
Între timp, în timp ce Confindustria România solicită autorităţilor să găsească o soluţie rapidă pentru Italia, chiar ieri 13 aeronave pline cu lucrători agricoli au plecat din România, dar în direcţia Germania.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.