Tehnologia este prezenta in fiecare domeniu social, fapt ce contribuie semnificativ la simplificarea multora dintre sarcinile de zi cu zi. Nenumarate activitati se bazeaza pe utilaje si echipamente care sunt actionate de motoare electrice.
Inventarea motorului a avut loc in anul 1600 de catre un german. Mai tarziu, tot in acelasi an, Otto von Guerike a construit un motor simplu care se baza pe un balon cu sulf. Adevaratul motor electric a fost inventat abia in anul 1873 de catre Zenobe Gramme si Thomas Davenport.
In prezent, motoarele electrice au dobandit o functie extrem de importanta, iar activitatile noastre de zi cu zi au devenit dependente de utilizarea acestora.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ce este un motor electric?
Un motor electric sau un electromotor este un dispozitiv care transforma energia electrica in energie mecanica si asigura functionarea eficienta a echipementelor diverse.
Tipurile de motoare electrice sunt la fel de variate precum si detinatiile pentru care sunt utilizate. In functie de tipul de curent la care sunt alimentate, se pot gasi motoare electrice monofozate si motoare electrice trifazate. Dupa tipul de pornire, motoarele electrice sunt clasificate in categorii precum motoare cu pornire directa cu inverter sau cu sitem de pornire stea/triunghi. Mediul in care motoarele electrice actioneaza determina o alta clasificare specifica, astfel ca exista motoare antiexplozive, motoare rezistente la praf, temperatura sau umiditate.
Pe langa gama foarte larga de motoare standard, se gaseste si o alta categorie ce trateaza motoare electrice speciale. Acestea se pliaza pe aplicatii cu caracter specific, unde nu pot fi utilizate motoare de uz general. Printre caracteristicile speciale ale acestora pot fi enumerate urmatoarele: motoare cu doua capete de ax, motoare electrice cu encoder, cu clasa de izolatie H, cu carcasa otel, cu temperaturi peste 40 de grade C, cu dimensiuni speciale de ax, cu dimensiuni speciale de flansa sau cu cutia de borne in lateral.
Cum se achizitioneaza un motor electric corespunzator?
- Tipul alimentarii
Utilajele care necesita alimentare, reteaua electrica ce alimenteaza locatia, precum si cladirea in care se va utiliza motorul electric reprezinta factorii ce determina si tensiunea de alimentare la acesta trebuie sa functioneze. In cele mai multe dintre cazuri, motoarele elctrice sunt disponibile in varianta standard monofazata, insa se gasesc si varii situatii in care va aparea nevoia utilizarii celor trifazate.
- Puterea oferita de motorul electric
In vederea realizarii unei alegeri cat mai corecte din acest punct de vedere, cei care sunt in cautarea unui motor electric trebuie sa evite subdimensionarea sau supradimensionarea acestuia. In oricare din cazuri, atat eficienta, cat si randamentul vor avea de suferit, iar consumul energetic va fi unul sporit.
Motoarele de putere mare, care sunt utilizate in aplicatii in care aceeasi sarcina ar putea fi indeplinita de unele cu putere mai redusa vor consuma inutil resurse. Cele subdimensionate, folosite pentru aplicatii mai solicitante, vor avea de asemenea un consum mai ridicat, functionand la capacitate maxima in incercarea de a garanta randamentul dorit.
Asadar, necesarul de putere va trebui calculat in asa fel incat sa fie eficientizat consumul de energie.
- Turatia
Acest parametru de functionare al motoarelor electrice prezinta o importanta deosebita. Aplicatiile diverse impun existenta unor tipuri de turatii cu caracter la fel de divers. De exemplu, o banda transparenta va avea un motor care va functiona la un nivel de turatie mai scazut, iar motorul electric ce se utilizeaza in prelucrarea metalelor va necesita un nivel mai ridicat al turatiilor.
In unele cazuri, regimul de functionare va avea nevoie si de trepte de turatie care pot fi ajustate in functie de necesitati, astfel ca cei interesati de motoare electrice performante vor fi nevoiti sa tina cont si de acest aspect.
- Tipul de mediu in care va functiona motorul electric
In principal, tipul de de mediu determina si un nivel de protectie necesar pentru motorul electric utilizat. Situatiile pot varia: poate fi vorba de un mediu cu potential coroziv, cu medii de umiditate ridicata, cu mult praf, ori cu temperaturi extreme la care motoarele electrice vor trebui sa ofere acelasi randament.
Protectiile suplimentare trebuie sa existe, de asemenea, in oricare dintre cazuri, inclusiv pentru motoarele care functioneaza in medii cu potential exploziv.
Bmes.ro a dezvoltat o varietate larga de produse care acopera o mare parte din aplicatiile domestice si industriale. Varietatea de motoare electrice disponibila in cadrul magazinului propune atat versiuni in serie, cat si realizate dupa specificatii exacte, personalizate pentru a se plia pe orice este necesar.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.