Invenţiile joacă un rol important în viaţa oamenilor. Cu toate că sunt obiecte banale pe care le utilizăm în fiecare zi fără a le acorda prea multă importanţă, descoperirile ne uşurează viaţa într-o mare măsură. Când vine vorba despre Franţa, multă lume se gândeşte în special la gastronomie sau la multitudinea de vinuri şi nu în ultimul rând, la articolele vestimentare extravagante purtate în trecut. Totuşi, gama de obiecte care au fost inventate în Hexagon este una destul de variată. Multe dintre acestea au fost integrate cu succes în viaţa oamenilor de pretutindeni şi sunt utilizate la scară largă în zilele noastre.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

De la cele mai banale obiecte până la automobile sau alte mijloace de transport, Franţa a dezvoltat de-a lungul anilor o serie de tehnologii şi prototipuri care ne permit să trăim o viaţă confortabilă. Fără acestea probabil că felul în care trăim şi ne desfăşurăm activitatea ar fi cu totul şi cu totul diferit. Din fericire, datorită minţilor ingenioase franceze ne putem bucura de obiecte folositoare în toate domeniile. Iată câteva dintre cele mai importante invenţii franţuzeşti care au revoluţionat traiul omenesc.

Mijloace de transport

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cu toate că o mare parte dintre noi utilizăm mijloacele de transport în mod frecvent, puţini sunt cei care se întreabă care este istoria acestor obiecte. Ei bine, este important de ştiut că datorită francezilor, acum avem posibilitatea de a ne deplasa pe distanţe lungi. Un prim exemplu este binecunoscuta bicicletă. Acest aparent banal mijloc de transport ne ajută să ne deplasăm dintr-un loc în altul sau să ne păstrăm condiţia fizică fără vreo problemă. Datorită lui Pierre Michaux putem pedala acum în voie, deoarece el este cel care a inventat pedala în anul 1961.

Un alt mijloc de transport care este cunoscut în special în Franţa este trenul de mare viteză – TGV. Proiectul a fost lansat în anul 1981 având ca scop iniţial găsirea de clienţi care se orientaseră deja către alte mijloace de transport în comun şi abilitatea de a conecta marile oraşe.

Invenţiile vieţii de zi cu zi

Există foarte multe invenţii banale care sunt utilizate în fiecare zi, dar a căror origine nu este cunoscută de prea multă lume. Un obiect extrem de banal dar foarte folositor este şi umbrela. Nu există nimic mai neplăcut decât atunci când trebuie să ieşi din casă dar realizezi că afară plouă şi nu ai la tine o umbrelă. Pentru a evita aceste situaţii Jean Marius s-a gândit în anul 1705 să inventeze o umbrelă pliabilă, uşor de transportat. La acea vreme acest obiect era considerat a fi un accesoriu vestimentar, mai ales că o mare parte din înalta societate îşi dorea una. În zilele noastre umbrela este folosită în continuare fără probleme, mai ales că este practică şi nu există prea multe obiecte care să o înlocuiască.

O altă invenţie care este foarte apreciată în zilele noastre este ruleta. Acest obiect a  devenit popular pentru prima dată în Franţa datorită matematicianului şi celebrului om de ştiinţă Blaise Pascal. Teoria probabilităţii lansată de el l-a făcut primul jucător de ruletă în secolul 17. Mai mult, el şi-a petrecut o mare parte din viaţă încercând să inventeze o maşină care se mişcă constant, lucru pe care a reuşit să-l facă în anul 1655.

Invenţii culturale

În prezent, fotografia este o artă. Oamenii au posibilitatea de a face poze din ce în ce mai frumoase datorită tehnologiilor care sunt într-o continuă dezvoltare. Însă lucrurile nu au stat mereu aşa. Un lucru important de menţionat este că prima fotografie s-a realizat în anul 1826 de către Joseph Nicéphore Nieps. De asemenea, este bine de ştiut că fotografiile aveau la bază două domenii, printre care tehnologia şi chimia. Primul aparat de fotografiat avea dimensiuni mult mai mari decât cele pe care le cunoaştem în prezent. Mai mult, primul aparat de acest tip a reuşit să fixeze o imagine pe o placă de staniu. O altă diferenţă majoră a fost şi faptul că imaginile de atunci nu erau la fel de clare şi precise ca cele de acum, dar acest lucru înseamnă doar evoluţie.

Nu în ultimul rând, arta cinematografică care a luat naştere în anul 1895 le aparţine bineînţeles fraţilor francezi Auguste şi Louis Lumière. Cei doi au pus bazele unui aparat interesant care le-a permis să filmeze dar şi să proiecteze un film în acelaşi timp. De fapt, secretul era faptul că ei proiectau imagini în mişcare. Astăzi lucrurile sunt destul de diferite, dar filmele rămân un excelent mod de divertisment.

Indiferent de originea lor, invenţiile din trecut ne fac viaţa mai uşoară şi ne fac să apreciem iscusinţa cercetătorilor de la acea vreme. Cu toate că multe dintre aceste obiecte şi tehnologii au fost îmbunătăţite, rolul lor a fost foarte bine cunoscut încă de la început.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.