Folosite pentru tăierea şi şlefuirea diverselor suprafeţe, discurile diamantate se găsesc într-o varietate de modele şi dimensiuni. Sunt prevăzute cu particule abrazive care facilitează etapele de lucru şi care sunt amplasate la marginea dispozitivului. De asemenea, sunt clasificate în două categorii principale - 1. discuri pentru tăiere umedă şi 2. discuri pentru tăiere uscată.
Însă, cel mai important aspect atunci când vine vorba de discuri diamantate este mentenanţa. În lipsa activităţilor de întreţinere nu ai cum să obţii rezultate durabile, dar nici proiecte reuşite, ceea ce se va vedea la nivelul materialelor lucrate.
Mai multe curiozităţi despre specificaţiile discurilor, dar şi care sunt etapele esenţiale de îngrijire afli în rândurile de mai jos.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Caracteristici generale discuri diamantate
Înainte de a pune în aplicare metodele de întreţinere a discurilor e important să ai o perspectivă de ansamblu asupra funcţiilor pe care le îndeplinesc. Nu contează că eşti începător sau profesionist, ai nevoie de o cunoaştere detaliată asupra tehnicii diamantate, dar şi asupra principalelor caracteristici pe care le oferă discurile.
Iată doar câteva dintre ele:
- Granulaţie diamantată indică mărimea particulelor integrate la nivelul discurilor. O concentraţie mai fină este potrivită pentru şlefuire, în timp ce una mai aspră este potrivită pentru tăiere.
- Unele discuri diamantate sunt concepute pentru a fi folosite prin aplicarea unui jet de apă, ceea ce ajută la răcirea discului şi a suprafeţei de lucru. Există şi tăiere uscată, însă utilizarea pe bază de apă poate prelungi durata de viaţă a discului şi poate îmbunătăţi implicit rezultatele finale.
- Există discuri diamantate specializate pentru diferite aplicaţii, cum ar fi tăierea betonului armat, şlefuirea pardoselilor din marmură sau tăierea precisă a plăcilor ceramice. Tocmai de aceea, e indicat să-ţi evaluezi foarte bine activităţile înainte de a începe.
- Pentru a funcţiona corespunzător echipamentelor de tăiere trebuie să li se instaleze diverse accesorii. Printre cele mai recomandate variante se numără sistemele de extragere a prafului, inelele de reducţie sau adaptoarele - pe toate le poţi găsi la producătorii de discuri.
- Alegerea diametrului şi grosimii discului depinde de specificaţiile materialului pe care îl vei tăia sau şlefui. Discurile diamantate sunt disponibile într-o gamă variată de dimensiuni pentru a se potrivi diferitelor aplicaţii.
Pe lângă tehnica diamantată la fel de importantă este şi experienţa furnizorului. Aşadar, încearcă să te documentezi foarte bine înainte de a achiziţiona discurile. Citeşte recenzii şi recomandări din partea altor clienţi şi evaluează materialele din care sunt confecţionate.
Întreţinerea discurilor diamantate
Etapele de mentenanţă nu sunt deloc complicate - tot ce trebuie să faci este să respecţi recomandările producătorului şi să pui în aplicare următoarele sfaturi:
- Curăţarea frecventă - Întrerupe activitatea de tăiere sau şlefuire pentru a curăţa discul. Îndepărtează reziduurile şi particulele de material acumulate pe suprafaţa discului pentru că pot afecta performanţa echipamentului.
- Verificarea discului înainte de utilizare - Înainte de a începe etapele de lucru nu ezita să inspectezi starea tehnică a discului diamantat. Verifică să nu prezinte fisuri, zgârieturi sau alte urme de uzură. În cazul în care e nevoie, înlocuieşte-l cu un model nou.
- Depozitarea corectă - Alege un loc uscat şi ferit de umiditate pentru a depozita discurile. Păstrează ambalajele originale pentru a le proteja de acţiunea factorilor externi. Eventual, investeşte într-o trusă specială în cazul în care eşti nevoit/ă să le transporţi frecvent.
De asemenea, pentru a păstra starea intactă a unor discuri diamantate pentru şlefuire e necesar ca echipamentul să fie compatibil cu maşina de tăiat folosită. Respectă întocmai indicaţiile producătorului dacă vrei să minimizezi cheltuielile suplimentare pentru eventuale reparaţii sau modificări.
Tăierea corespunzătoare a materialelor depinde într-o foarte mare măsură de felul în care alegi să întreţii discurile diamantate.
Urmează sfaturile de mai sus şi bucură-te de proiecte reuşite!
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.