Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate şi conflict de interese de natură administrativă în cazul unui funcţionar public şi a unei persoane cu funcţie de conducere din sistemul medical, după cum urmează:
Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate şi conflict de interese de natură administrativă în cazul unui funcţionar public şi a unei persoane cu funcţie de conducere din sistemul medical, după cum urmează:
1. VASILOE IULIANA, Funcţionar public în cadrul Primăriei Comunei Gura Vadului, Judeţul Prahova | INCOMPATIBILITATE În perioada deţinerii funcţiei publice de inspector de cadastru în cadrul Primăriei comunei Gura Vadului (2010 - 2018) a exercitat şi activităţi de specialitate în domeniul cadastrului, geodeziei şi cartografiei în sectorul privat, activităţi care sunt în legătură directă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public.
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003. |
2. POP OVIDIU LAUREAN, fost Medic Şef Serviciu în cadrul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, Judeţul Bihor | CONFLICT DE INTERESE ADMINISTRATIV În perioada exercitării mandatului, a participat la şedinţa Consiliului de Administraţie din data de 27 septembrie 2018 şi a votat împotriva desfiinţării Serviciului de Anatomie patologică, în cadrul căruia persoana evaluată deţinea funcţia de medic primar şi pe cea de medic şef serviciu.
Astfel, persoana evaluată a încălcat dispoziţiile art. 178, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 95/2006, coroborate cu dispoziţiile art. 187, alin. (13) din acelaşi act normativ. |
Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază - de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoanele evaluate au depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Persoanele menţionate au încălcat următoarele prevederi legale:
· art. 96, alin. (1) din Legea nr. 161/2003, potrivit căruia „(1) Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii sau activităţi în domeniul didactic, al cercetării ştiinţifice, al creaţiei literar-artistice. Funcţionarii publici, funcţionarii publici parlamentari şi funcţionarii publici cu statut special pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public, funcţionar public parlamentar sau funcţionar public cu statut special, potrivit fişei postului.”;
· art. 178, alin. (2), lit. c) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „(2) Constituie conflict de interese: [...] c) alte situaţii decât cele prevăzute la lit. a) şi b) în care managerul sau soţul/soţia, rudele ori afinii managerului până la gradul al IV-lea inclusiv au un interes de natură patrimonială care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a funcţiei de manager.”
· art. 187, alin. (13) din Legea nr. 95/2006, potrivit căruia „(13) Dispoziţiile art. 178 alin. (1) lit. f) referitoare la incompatibilităţi, ale art. 178 alin. (2) referitoare la conflictul de interese şi ale art. 178 alin. (5) se aplică în mod corespunzător şi membrilor consiliului de administraţie. Nerespectarea obligaţiei de înlăturare a motivelor de incompatibilitate sau de conflict de interese apărute ca urmare a numirii în consiliul de administraţie are ca efect încetarea de drept a actului administrativ de numire în funcţie a respectivului membru al consiliului de administraţie.”.
„Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”.
„Persoana […] faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.
Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.