Preşedintele României poate bloca prezenţa în Guvern a miniştrilor cu probleme de integritate, chiar şi după ce cabinetul Dăncilă va primi votul de investitură din partea Parlamentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cel puţin aceşti membri ai Guvernului PSD au o incontestabilă problemă de integritate:

·         Rovana Plumb, a cărei urmărire penală în dosarul Belina a fost blocată prin votul majorităţii PSD-ALDE din Parlament. Doamna Plumb are o problemă de integritate nu doar prin implicarea ei în dosarul Belina, dar şi prin faptul că s-a folosit de poziţia ei politică pentru a bloca cercetarea penală, încălcând astfel principiul constituţional al egalităţii în faţa legii. De altfel, până şi fostul premier Tudose a definit-o drept „penală” şi a dat-o afară din Executiv.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

·         Viorel Ilie, a cărui urmărire penală în dosarul fraudării unor concursuri a fost blocată de aceeaşi majoritate PSD-ALDE.

·         Radu Oprea, ministru pentru mediul de afaceri, a fost trimis în judecată pentru evaziune şi spălare de bani. Este adevărat, dosarul a fost retrimis Parchetului, pentru a fi refăcut, dar el nu a fost închis. De altfel toată averea acestui individ e făcută pe contracte (dubioase) cu statul.

Potrivit articolului 104 din Constituţia României, „primul-ministru, miniştrii şi ceilalţi membri ai Guvernului vor depune individual, în faţa Preşedintelui României”. Subliniez cuvântul „individual”! Ce poate face şeful statului?

Să refuze jurământul de investitură din partea unor miniştri penali.

Va fi un gest fără precedent, dar necesar în aceste momente de criză, când penalii cred că îşi pot permite orice. Desigur, se poate ajunge la un conflict constituţional între autorităţile statului şi, foarte probabil, va fi nevoie de o decizie a Curţii Constituţionale, care să tranşeze situaţia. Însă, la obrăznicia PSD-ului, care plasează penali în Executiv „pentru că poate” (după cum a spus fostul lacheu al lui Vadim Tudor, Codrin Ştefănescu), trebuie să existe un răspuns pe măsură.

Vă rog să observaţi că nu am pomenit numele actualului preşedinte al României, domnul Klaus Iohannis. De la dânsul nu mai am nici un fel de aşteptări.

Totuşi, aş aminti, atât acestui preşedinte, cât şi celor care mă citesc, de un gest istoric, din vara anului 1945, la care a recurs un tânăr de doar 23 de ani în tentativa de a nu lăsa ţara pe mâna comuniştilor: greva regală din perioada august 1945 – ianuarie 1946. Regele Mihai avea pe atunci doar 23 de ani, însă a avut curajul să refuze să semneze actele guvernului Groza şi să primească miniştrii în audienţă. Desigur, ulterior, opoziţia suveranului la regimul comunist s-a diluat, iar confiscarea, în ultimii ani, a Casei Regale de către penalii Tăriceanu şi Dragnea, este tristă şi dezamăgitoare. Dar gestul tânărului Rege Mihai, din vara lui 1945, este un exemplu şi o lecţie din care pot învăţa cei care azi se întreabă fricos-retoric: „Dar ce puteam face?”.

Există, după opinia mea, două categorii de politicieni: cei care se ascund în spatele unei perdeli de norme şi de legi, pentru a-şi justifica inacţiunea, şi cei care aleg, curajos, să ia sabia şi să taie nodul gordian. În aceste vremuri, când România se sufocă sub ocupaţia unei bande de tâlhari, ar fi fost nevoie de lideri curajoşi, care să-i înfrunte pe cleptocraţi. Din păcate, astfel de lideri nu se găsesc în palatele din Bucureşti, ci doar în stradă, alături de popor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.