Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern care stipulează acordarea burselor în străinătate, pentru stagii de studii universitare de masterat, de doctorat, postdoctorale şi de cercetare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Demersul conducerii liberale a educaţiei îşi propune, între altele, intensificarea procesului de internaţionalizare a sistemului de învăţământ superior românesc. Acest obiectiv trebuie realizat prin încurajarea membrilor comunităţii universitare să participe în mobilităţi, stagii şi alte structuri internaţionale de profil, care vor avea rolul de a sprijini tinerii noştri să acceadă în unităţi de învăţământ universitar şi postuniversitar prestigioase din întreaga lume.

În scopul reuşitei acestui proiect, ministrul PNL al Educaţiei propune reluarea burselor pentru stagii de studii universitare, stagii postdoctorale şi de cercetare, instituite pentru prima oară în anul 1998.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Cuantumul bursei lunare va fi de cel puţin 1.000 de euro, iar statul român va asigura inclusiv plata transportului din România la locul de desfăşurare a stagiului şi retur. După finalizarea stagiului, bursierul îşi va relua studiile universitare sau postuniversitare în România, respectiv din faza în care a plecat la studiile din străinătate.

Măsura decidenţilor educaţionali are drept scop formarea de specialişti în domenii de maxim interes, de care România are mare nevoie în prezent, precum energetic, bioeconomie, eco-nano-tehnologii, afaceri transatlantice, relaţiile internaţionale, diplomaţia Uniunii Europene sau guvernanţă europeană, în vederea creşterii reprezentării ţării noastre la nivel european şi consolidării profilului României în cadrul organizaţiilor din care face parte.

În prezent, reprezentarea academică a ţării noastre în cadrul instituţiilor de învăţământ prestigioase la nivel european şi internaţional este periclitată, în absenţa consacrării normative a aspiraţiilor României, afirmate în documentele strategice de referinţă pentru dezvoltarea componentei de internaţionalizare a învăţământului românesc, prin crearea oportunităţilor de mobilitate a educaţiei. Această situaţie este determinată de numărul redus al studenţilor români care efectuează studii sau cercetări în cadrul universităţilor şi colegiilor de renume, principala  cauză fiind lipsa resurselor financiare.

Proiectul va definitiva cadrul normativ pentru formarea internaţională a viitorilor specialişti români, prin instituirea unui mecanism naţional de sprijin financiar al acestora. Astfel, se va acoperi vidul legislativ în ceea ce priveşte aplicarea recomandărilor europene şi măsurilor asumate de România la nivel naţional şi internaţional, în ceea ce priveşte politicile educaţionale în domeniul mobilităţilor.

 Nu în ultimul rând, efectuarea acestor stagii universitare va îmbunătăţi calitatea şi aplicabilitatea cercetării româneşti, prin sincronizarea cu noile trenduri de cercetare, un aspect lăudabil şi salutar, ce va contribui esenţial la dezvoltarea învăţământului românesc.

Deputat PNL Teleorman,

MARIA STOIAN

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.