Durerea de umăr este o problemă ortopedică comună, cu numeroase cauze potenţiale, care poate afecta semnificativ calitatea vieţii şi funcţionalitatea zilnică. Ignorarea sau amânarea tratamentului poate agrava durerea şi poate duce la complicaţii grav pe termen lung. În consecinţă, o abordare promptă şi adecvată este importantă pentru gestionarea eficientă a durerii de umăr şi a cauzei sale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ce cauzează durerea de umăr?

Durerea de umăr poate fi provocată de diverşi factori, inclusiv de leziuni traumatice, afecţiuni inflamatorii sau probleme structurale, cum ar fi tendinita sau sindromul de impingement. Problemele legate de muşchi şi ligamente, precum şi bolile degenerative, cum ar fi osteoartrita, contribuie, de asemenea, la apariţia disconfortului. În unele cazuri, compresia nervilor sau problemele nervoase pot genera durere în umăr şi zona înconjurătoare.

Ce opţiuni de tratament există?

Identificarea cauzei specifice a durerii de umăr este necesară pentru stabilirea unui plan de tratament personalizat şi pentru prevenirea recurenţelor. În majoritatea cazurilor, tratamentul pentru durerea de umar presupune:

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

- terapie fizică (vizează întărirea muşchilor şi îmbunătăţirea mobilităţii umărului);

- infiltraţiile cu corticosteroizi, acid hialuronic sau alte medicamente (administrate în articulaţia umărului, pentru a reduce durerea şi inflamaţia);

- administrarea de antiinflamatoare (poate ajuta la reducerea inflamaţiei şi a durerii);

- utilizarea dispozitivelor de susţinere, cum ar fi atelele (pentru a reduce stresul asupra articulaţiei şi pentru a favoriza vindecarea);

- terapia cu căldură sau gheaţă (pot fi aplicate pentru a ameliora disconfortul şi pentru a reduce inflamaţia).

În cazurile mai severe, precum cele care implică leziuni structurale sau o ruptura tendon la umar, intervenţia chirurgicală poate fi o opţiune pentru a corecta problemele anatomice şi a restabili funcţionalitatea articulaţiei. Gestionarea durerii de umăr poate implica, de asemenea, adaptări ale stilului de viaţă, cum ar fi modificări ale posturii şi exerciţii regulate de întărire a muşchilor umărului.

În situaţiile în care durerea de umăr devine cronică şi severă, iar afecţiunile existente, cum ar fi osteoartrita, artrita reumatoidă sau leziunile grave ale articulaţiei, afectează semnificativ calitatea vieţii şi funcţionalitatea zilnică a pacientului, medicul ortoped poate recomanda o proteza de umar. Un astfel de tratament poate fi recomandat, de asemenea, după eşecul tratamentelor conservatoare.

Cum poate fi prevenită durerea de umăr?

Prevenirea durerii de umăr implică adoptarea unui set de măsuri menite să reducă riscul apariţiei afecţiunilor asociate în general cu acest simptom. Menţinerea unei posturi corecte şi evitarea poziţiilor tensionate sau repetitive sunt o parte esenţială a prevenţiei durerilor de umăr. Exerciţiile regulate pentru întărirea muşchilor umărului pot contribui la stabilizarea articulaţiei şi la prevenirea leziunilor. Gestionarea greutăţii corporale, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos este, de asemenea, importantă pentru prevenirea stresului suplimentar asupra umărului.

În cazurile în care există deja afecţiuni degenerative sau complicaţii severe, este important să se respecte întocmai recomandările medicale şi să se urmeze tratamentul pentru a preveni progresia afecţiunilor şi a limita impactul negativ asupra umărului. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.