Traumatismele umărului au o frecvenţă ridicată şi pot apărea atât la sportivi, cât şi la persoanele care au un stil de viaţă mai sedentar. Prezenţa acestora influenţează desfăşurarea normală a activităţilor zilnice şi starea de bine. Citeşte articolul şi află cum te poţi proteja de cele mai întâlnite traumatisme ale umărului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Instabilitatea de umăr

Instabilitatea umărului apare adesea la persoanele tinere sau la sportivi. Aceasta se manifestă printr-o laxitate crescută a ligamentelor, adică a benzilor de ţesut conjunctiv care conectează oasele între ele.

Articulaţia umărului este una dintre cele mai complexe articulaţii din corp, realizând o gamă variată de mişcări. Când apare instabilitatea umărului, capul humerusului (osul braţului) iese din cavitatea glenoidă (zona de articulare cu omoplatul).

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Unul dintre factorii de risc este tendinita la biceps, prin apariţia unei reacţii inflamatorii la nivelul tendoanelor care asigură stabilitatea articulaţiei umărului. Tendinita apare în urma suprasolicitării articulaţiei sau a mişcărilor repetitive.

Leziunile coafei rotatorilor

Coafa rotatorilor este un grup de muşchi aflaţi la nivelul umărului şi care participă la realizarea mişcărilor acestei articulaţii. Printre muşchii aflaţi la acest nivel se află:

●       muşchiul supraspinos;

●       muşchiul infraspinos;

●       muşchiul subscapular;

●       micul rotund.

Când apare o întindere musculară sau ruptura unor tendoane, aceşti muşchi nu îşi pot realiza corect funcţia. Cel mai pregnant simptom care apare în leziunea coafei rotatorilor este durerea de umar. Dacă te confrunţi cu disconfort care persistă mai mult de câteva zile, este recomandat a merge la medicul ortoped pentru a beneficia de tratamentul potrivit.

Sindromul de impingement

Sindromul de impingement apare când spaţiul dintre oasele care formează articulaţia umărului este redus. Prin urmare, în timpul mişcărilor, asupra muşchilor coafei rotatorilor este aplicată o tensiune foarte crescută, care conduce la durere şi disconfort.

Simptomele pot fi ameliorate prin tratament conservator (geluri, medicamente analgezice) şi prin efectuarea şedinţelor de kinetoterapie şi fizioterapie. Însă, pot exista situaţii când disconfortul nu dispare şi este necesar a apela la chirurgie umar. În cadrul intervenţiei chirurgicale se realizează o decompresie la nivelul musculaturii, fapt ce reduce considerabil durerea.

Prevenirea traumatismelor umărului

Este important de cunoscut faptul că majoritatea leziunilor de la nivelul umărului pot fi prevenite. Cunoaşterea acestor modalităţi reduce semnificativ riscul de a te confrunta cu simptome neplăcute sau disconfort.

Dacă eşti sportiv de performanţă sau practici sportul ca un hobby este util a şti cum să practici sportul ales de tine în siguranţă. Cel puţin la început, apelează la un antrenor cu experienţă care să-ţi explice cum se fac corect mişcările, ce echipament este necesar sau când este recomandat să iei pauze. De asemenea, nu uita a face încălzirea înaintea şi după fiecare antrenament. În acest mod, îţi pregăteşti musculatura pentru a realiza exerciţii cu o dificultate din ce în ce mai mare.

Multe dintre leziunile umărului sunt produse ca urmare a suprasolicitării articulaţiei. De aceea, pentru a preveni astfel de leziuni sunt recomandate următoarele:

●       evitarea mişcările repetitive;

●       evitarea suprasolicitarea articulaţiei;

●       respectarea perioadelor de odihnă;

●       purtarea echipamentului corespunzător;

●       efectuarea corectă a mişcărilor;

●       alternarea diferitelor tipuri de exerciţii.

O altă metodă eficientă prin care poţi evita accidentările este reprezentată de întărirea şi tonifierea musculaturii. Astfel, componentele articulare sunt pregătite pentru efectuarea oricărei mişcări, iar riscul de apariţie al leziunilor scade.

Leziunile umărului sunt numeroase, dar aproape toate pot fi prevenite prin menţinerea unei posturi corecte, întărirea musculaturii şi purtarea echipamentului potrivit în timpul antrenamentelor. Acordă atenţie nevoilor organismului tău şi mergi la medic dacă durerea apare. Un diagnostic precoce şi un plan adecvat de tratament sunt esenţiale pentru o recuperare completă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.