Raiffeisen Bank România şi Asociaţia pentru Relaţii Comunitare anunţă cele 20 de ONG-uri câştigătoare ale granturilor în valoare totală de 1 milion de euro, acordate prin intermediul acceleratorului de ONG-uri în sustenabilitate Raiffeisen Comunităţi. Proiectele desemnate câştigătoare intră în etapa de accelerare şi implementare, aflată în derulare până la 31 martie 2025.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cu mesajul "Avem mai multe în comun decât ceea ce ne desparte", acceleratorul Raiffeisen Comunităţi este dezvoltat de Raiffeisen Bank România împreună cu Asociaţia pentru Relaţii Comunitare şi a atras aproape 200 de înscrieri de la ONG-uri din toată ţara, atât din comunităţi mici, cât şi din centre urbane mari. Dintre acestea, juriul alcătuit din peste 30 de lideri din societatea civilă, din mediul de afaceri şi media a selectat cele 20 de proiecte câştigătoare, în etapa finală fiind notate atât pitch-urile susţinute de organizaţii, precum şi implicarea comunităţilor adresate în votul comunitar. 

”Cu fiecare proiect pe care-l susţinem suntem un catalizator al schimbării în bine în comunitate. Raiffeisen Comunităţi este unul dintre programele noastre emblematice şi suntem încântaţi că ediţia de anul acesta a intrat într-o nouă etapă de dezvoltare atât prin finanţarea în valoare de 1 milion de euro, cât şi prin amplul program de accelerare şi mentorat dezvoltat împreună cu Asociaţia pentru Relaţii Comunitare. Am încredere că aceste 20 de proiecte vor aduce o schimbare în bine în comunităţile lor, de care vom beneficia cu toţii.” - Cristian Sporiş, Vice-Preşedinte, Divizia Corporaţii şi Membru în Consiliul Director, Raiffeisen Bank România.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Pe lângă finanţare, Raiffeisen Comunităţi oferă şi un program de accelerare şi mentorat, incluzând cursuri practice pentru creşterea capacităţii de implementare a proiectelor câştigătoare: management financiar, strângere de fonduri, comunicare şi dezvoltarea unei reţele de sprijin în comunitate.

“Schimbarea durează. Ai nevoie de mult curaj să începi, dar şi de multă răbdare să rezişti până când vezi că ce ţi-ai propus chiar se întâmplă. Pe deasupra, pe drumul tău spre schimbare, ai nevoie de resurse şi de aliaţi. Le mulţumim pentru încrederea, răbdarea şi munca lor tuturor celor care ne-au fost alături până acum pe drumul schimbării sustenabile, tuturor celor 198 de organizaţii care ne-au spus despre planurile lor, membrilor Juriului. Felicitări câştigătorilor care îşi asumă să continue drumul până îşi ating misiunea. În 2025, la finalul implementării celor 20 de proiecte câştigătoare ale acestei runde de program avem şanse ca, într-adevăr, toţi să trăim (mai) fericiţi.”Mădălina Marcu, Director Dezvoltare Resurse, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare.

PROIECTELE CÂŞTIGĂTOARE ADMISE ÎN ACCELERATORUL RAIFFEISEN COMUNITĂŢI:

Asociaţia The Da Vinci System | Arieş EcoLab  

Proiectul răspunde nevoii de conştientizare ecologică şi tehnologică, cu scopul de a transforma Arieşul într-o comunitate prietenoasă cu mediul prin tehnologie şi colaborare. Obiectivele includ dezvoltarea infrastructurii EcoTech în şcoli, formarea profesorilor şi elevilor în tehnologii Arduino şi IoT, crearea de politici de mediu prin studii bazate pe Arduino şi parteneriate public-private pentru dezvoltare durabilă.         

Zona geografică: Turda, Viişoara, Copăceni

Asociaţia Acasă în Banat | Color the Village      

Proiectul adresează preponderent nevoia de echitate socială în comunităţile rurale şi porneşte de la situaţia familiilor defavorizate care nu îşi mai permit să îşi întreţină şi să îşi renoveze exteriorul caselor, motiv pentru care influenţează negativ atât condiţiile proprii de locuire cât şi mediul locuit din comunitate. Proiectul îşi propune să transforme satul Altringen şi prin extensie comuna Bogda (de care aparţine), într-un loc mai atractiv, care să contribuie la repopularea comunei, la creşterea atractivităţii turistice, la îmbunătăţirea condiţiilor de locuit şi de trai în comunitate.

Zona geografică: Altringen, Bogda, Comeat, Sintar

Asociaţia Locus | HerculaneProject

Proiectul îşi propune revitalizarea malurilor râului Cerna ca arteră verde şi culturală a Băilor Herculane prin trei pachete de activităţi educative, comunitare şi ecologice, are ca scop reconectarea comunităţii locale şi tranzitorii cu malurile râului Cerna şi cu izvoarele termale, cercetarea şi conservarea ecosistemului natural şi propunerea de intervenţii alternative, sustenabile şi reversibile în ceea ce priveşte regenerarea unor spaţii verzi. Iniţiativa vine în continuarea proiectului demarat de HerculaneProject în 2019, sprijinit de comunitatea locală, sectorul public şi privat, impactul fiind vizibil şi cuantificabil.           

Zona geografică: Băile Herculane

Caravana cu Medici - Filiala Braşov  | Imagistică medicală pentru comunităţile rurale

Jumătate din populaţia României trăieşte în mediul rural, iar infrastructura medicală este cea mai puţin dezvoltată în zona rurală. Nevoile populaţiei din aceste zone sunt mult mai grave şi mai mari comparativ cu zona urbană unde se concentrează în prezent serviciile de specialitate. Caravana are ca scop acordarea de îngrijiri medicale în zonele defavorizate din punct de vedere al accesului la servicii de sănătate. Proiectul se adresează zonelor rurale din regiunea de dezvoltare Centru, având ca obiectiv accesibilizarea serviciilor de imagistică medicală şi organizarea a minim 4 caravane medicale  

Zona geografică: comunităţi rurale din judeţul Braşov

Fundaţia de Abilitare Speranţa | Incluziune sustenabilă: o comunitate mai bună pentru toţi

Persoanele cu dizabilităţi, fie că trăiesc în comunitate, fie instituţionalizate în centre rezidenţiale segregate, au acces limitat la servicii de interes general şi posibilităţi reduse de participare în comunitate. Proiectul contribuie la creşterea calităţii vieţii lor şi implică diverşi actori din societate în iniţiative incluzive şi sustenabile, valorizând abilităţile celor cu dizabilităţi. Activităţile presupun oferirea de sprijin şi împuternicirea celor cu dizabilităţi ca agenţi ai schimbării, crearea de parteneriate cu companii (angajatori), autorităţi şi mediul educaţional (formare), dezvoltarea unui program de mentorat.                 

Zona geografică: Timişoara

Asociaţia CIVICA | Oaze Urbane - spaţii de joacă pentru comunităţi sustenabile

Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea condiţiilor de mediu aferente spaţiilor de joacă din municipiul Iaşi prin elaborarea şi pilotarea unei metodologii de regenerare verde a acestora prin utilizarea soluţiilor bazate pe natură. Proiectul propune identificarea nevoilor existente în rândul beneficiarilor cu privire la utilizarea spaţiilor de joacă din Iaşi, să documenteze spaţiile de joacă existente şi soluţiile bazate pe natură care pot creşte condiţiile de mediu în vederea realizării şi pilotării unui metodologii de regenerare verde a spaţiilor de joacă                 

Zona geografică: Iaşi

Asociaţia Pădurea Copiilor | Pepiniera Comunităţii

Proiectul dă putere elevilor de liceu din Ploieşti şi Urziceni de a-şi revigora oraşele, prin gospodărirea de pepiniere silvice comunitare ale căror roade însufleţesc oamenii şi le înverzesc viaţa. Ploieştiul este printre cele mai poluate oraşe din ţară, Urziceni are un nivel redus de educaţie şi civism de mediu, iar ambele şi-au propus extinderea infrastructurii verzi deficitare şi implicarea societăţii civile în soluţionarea problemelor de mediu      

Zona geografică: Ploieşti, Urziceni

Fundaţia WorldSkills România | Acţiuni verzi, viitor durabil

Cu sprijinul comunităţilor locale şi al experţilor în peisagistică, peste 3.000 de elevi şi profesori vor identifica şi pune în practică soluţii pentru dezvoltarea şi consolidarea unor comunităţi verzi, cu accent pe reducerea impactului urbanizării asupra mediului şi oferirea de acces la spaţii verzi publice sigure, incluzive şi accesibile.                 

Zona geografică: naţional

Asociaţia Banca Regională pentru Alimente Oradea  |  Gata cu Risipa

În România se aruncă zilnic 6000 tone de alimente bune de consum şi 49% din risipa alimentară are loc în gospodarii, în timp ce 4,5 milioane de români sunt în pragul sărăciei. Proiectul vizează reducerea risipei regionale cu minimum 100 de tone de alimente de la minimum 5 noi donatori mari de produse, creşterea reţelei cu încă 13 ONG-uri caritabile, pe lângă cele 130 susţinute în prezent. Proiectul vizează o mişcare de conştientizare a fenomenului risipei pentru 2000 de persoane din comunitatea locală, autorităţi, tineri. Prin acţiuni concrete precum amplasarea staţiilor de compostare şi oprirea alimentelor de la risipă se reduce amprenta de carbon ce ar fi fost generata de deşeurile alimentare.                

Zona geografică: Bihor, Maramureş; Sălaj, Satu Mare

Fundaţia HOSPICE Casa Speranţei  |  HOSPICE - Călătorie spre sustenabilitate  

HOSPICE doreşte să contribuie la conştientizarea în România a impactului negativ al domeniului medical asupra mediului şi să propună soluţii (bazate pe date obţinute cu instrumente validate internaţional) pentru managementul tuturor tipurilor de impact, intenţionat/neintenţionat, negativ/pozitiv, în zona de consum responsabil. Soluţiile vor fi testate, măsurate şi ajustate intern, în Spitalul HOSPICE Bucureşti şi vor fi adoptate formal la nivelul întregii organizaţii prin proceduri şi protocoale operaţionale, consolidate şi prin programe de formare pentru angajaţi.

Zona geografică: Bucureşti

Asociaţia Peisagistilor din România Filiala Bucureşti-Ilfov  |  Registru Verde pentru Parcul Kiseleff | Registru Verde pentru România

Proiectul vizează întocmirea Registrului Verde pilot pentru Parcul Kiseleff pentru a ilustra modul în care se dezvoltă şi se utilizează instrumentele smart pentru inventarierea, gestionarea şi monitorizarea spaţiilor verzi            

Zona geografică: Bucureşti pentru Registrul Verde pilot, naţional pentru activităţile specializate

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis | Cetăţeni pentru aer curat    

Proiectul propune dezvoltarea de instrumente şi soluţii pentru aer curat şi implicarea cetăţenilor din două comunităţi bucureştene pentru pilotarea şi implementarea acestora, dar şi advocacy pentru minimum două soluţii practice pentru îmbunătăţirea calităţii aerului, care vor fi avansate către autorităţile publice locale.               

Zona geografică: Bucureşti

Asociaţia ECOTECA | ECOscolar

Proiectul propune simplificarea şi implementarea proceselor interne de administrare a deşeurilor de către administraţia şcolii, plus instruirea elevilor, profesorilor şi personalului tehnic.

Zona geografică: Fundeni - Dobroeşti, Comuna Dobroeşti, judeţul Ilfov - cu diseminare naţională

Mai Mult Verde | Via Danubiana/Ecoruta Dunăreană  

Realizează un traseu ecoturistic de-a lungul Dunării, numit Via Danubiana/Ecoruta Dunăreană în vederea dezvoltării economice a comunităţilor dunărene, bazată pe conservarea şi valorificarea sustenabilă a capitalului natural.   

Zona geografică: Giurgiu, Bucureşti

Open Hub | IncubaThor SE        

Proiectul răspunde nevoilor întreprinderilor sociale şi ONG-urilor de a-şi creste sustenabilitatea financiară prin valorificarea de instrumente antreprenoriale, ceea ce va duce la consolidarea impactului social în comunităţile deservite.

Zona geografică: S-E României

Asociaţia Caravana cu Medici - Filiala Iaşi | Sistemul Point of Care Testing (POCT) în caravanele pediatrice   

Proiectul urmăreşte creşterea calităţii vieţii copiilor din mediul rural defavorizat din regiunea Moldova, educarea din punct de vedere medical a acestora, oferirea de informaţii corecte asupra prevenirii bolilor copilăriei, dar şi tratarea unor eventuale patologii deja existente.                  

Zona geografică: Iaşi, Suceava, Botoşani, Vaslui, Neamţ, Bacău.

Asociaţia Innovation Education Lab | Community Living Lab Braşov     

Proiectul propune creşterea ratei de participare a tinerilor în procesele de Bugetare Participativă din Municipiul Braşov şi a educării tinerilor pentru implicare civică.

Zona geografică: Braşov

WWF România | Produse sănătoase şi locale în alimentaţia publică din România: de la vis la realitate             

Proiectul îşi propune să consolideze şi să extindă un model verde al achiziţiilor de alimente de către instituţii publice din zona-pilot Braşov - alimentele sunt procurate cu prioritate de la producători locali şi ferme ce folosesc practici ”curate”, cu beneficii pentru comunităţile locale, mediu şi sănătatea consumatorilor.     

Zona geografică: Municipiul Braşov şi judeţele Braşov, Mureş, Sibiu

Asociaţia Institutul de Cercetare Făgăraş | Şcoala pentru Dezvoltare Durabilă

Proiectul generează un proces de învăţare  despre sustenabilitatea comunităţilor locale, prin implicarea a 30-40 de actori locali din diverse arii de activitate şi dezvoltare.

Zona geografică: Făgăraş şi Calbor, Jud. Braşov

Asociaţia Culturală Jean Constantin | Iubeşte-ţi oraşul

Revitalizarea oraşului Techirghiol prin atragerea unui turism de calitate, interesat de cultură, artă, istorie şi natură (zona este rezervaţie naturală).              

Zona geografică: Techirghiol

Juriul Raiffeisen Comunităţi a fost alcătuit din: Adelina Dabu (Head of Public Affairs, Confederaţia Patronală Concordia), Adrian Sandu (Vicepreşedinte, Asociaţia District Hub), Alexandru Gorun (Preşedinte, Fundaţia Leaders), Alexandru Tiberiu Nica (Director de program, Open Minds), Andi Daiszler (Preşedinte, Fundaţia Daisler), Angela Galeţa (Preşedinte, Fundaţia Vodafone), Camelia Platt (Director Executiv, Light into Europe), Carmen Uscatu (Co-fondatoare Dăruieşte Viaţa), Ciprian Stănescu (Preşedinte, Social Innovation Solutions), Claudiu Butacu (Chairman, EFdeN), Constantin Chiriac (Preşedinte, Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu), Cristiana Mateoiu (Director Executiv, Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria), Ela Bălan (Director Grantmaking, Asociaţia pentru Relaţii Comunitare), Eugen Vaida (Coordonator, Ambulanţa pentru Monumente), Laura Mihăilă (Director Marketing, Comunicare şi CX, Raiffeisen Bank România), Loredana Poenaru (Education Director, Junior Achievement România), Mara Niculescu (Fundraising, Communication & Advocacy Director, Teach for Romania), Marcela Borteanu (Director Adjunct, United Way România), Mona Nicolici (jurnalist Europa FM & consultant sustenabilitate), Oana Craioveanu (Co-fondatoare, Impact Hub), Oana Gheorghiu (Co-fondatoare Dăruieşte Viaţa), Oana Groşanu (Director Executiv, Ambasada Sustenabilităţii în România), Paula Herlo (jurnalist), Raluca Fiser (Preşedinte, Green Revolution), Răzvan Crişan (Co-Fondator, Kane Group), Robert Ion (Director General, Hope and Homes for Children România), Roxana Fer (PR, Bucharest RUNNING CLUB), Sebastian Hubati (Director Dezvoltare, Romanian Business Leaders), Simona Camburu (Coordonator Fundraising, Plantăm fapte bune în România), Teia Ciulacu (Preşedinte, ViitorPlus), Tudor Vlad (Director, Fundaţia Nouă ne pasă).

Despre Raiffeisen Comunităţi

În cei 12 ani de desfăşurare a programului Raiffeisen Comunităţi, program dedicat ONGurilor, Raiffeisen Bank a finanţat peste 160 de proiecte comunitare, iar valoarea investiţiei în această perioadă a depăşit 1,2 milioane euro.

Despre Raiffeisen Bank România 

Raiffeisen Bank, bancă universală de top, cu capitalizare şi lichiditate solide activează pe piaţa bancară din România deservind peste 2,2 milioane de clienţi, persoane fizice şi juridice. Banca are peste 4.800 de angajaţi în 284 de unităţi, 1.131 ATM-uri & MFM-uri şi peste 27.800 POS-uri.    

De mai bine de 25 de ani, Raiffeisen Bank susţine mediul economic din România, oferind produse şi servicii financiare dezvoltate pentru a acoperi nevoile clienţilor. Având ca principiu fundamental responsabilitatea, contribuim la dezvoltarea societăţii prin finanţarea economiei reale şi sustenabile. Totodată, suntem implicaţi în comunitate, prin susţinerea a 5 piloni de dezvoltare: educaţie, ecologie urbană, sport ca stil de viaţă sănătos, inovaţie şi nu în ultimul rând, artă şi cultură. 

Din 2023, Raiffeisen Bank propune o nouă abordare şi perspectivă asupra serviciilor bancare, prin lansarea “Banking 1:1", o modalitate interactivă de a simula configurarea unui plan financiar pentru clienţii noştri, folosind aplicaţia Smart Finance, dezvoltată de echipa din România. www.raiffeisen.ro

Despre ARC

Fiecare comunitate are resursele necesare pentru a deveni un acasă mai bun şi mai puternic. Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC) are misiunea de a descoperi, cultiva şi folosi aceste resurse pentru a le oferi oamenilor speranţă, dar şi un cadru în care să poată acţiona.

Din 2001 susţinem şi dezvoltăm comportamentul filantropic în România, având convingerea că filantropia este unul din modurile prin care putem întări şi dezvolta comunităţile noastre. În jurul nostru sunt foarte mulţi oameni care fac bine cu cap şi inimă, iar pentru ei ne-am asumat misiunea de a dezvolta o infrastructură pentru filantropie, pe care să poată construi. 

Lucrăm cu organizaţii, companii, comunităţi şi persoane fizice şi le dăm instrumentele şi puterea necesare să producă schimbări în jurul lor, cu ajutorul programelor noastre. https://arcromania.ro/arc/

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.