Primăvara este anotimpul pe care-l aşteptăm cu mult entuziasm. Dar, ca orice schimbare, chiar şi cea de anotimp poate să producă stres şi anxietate, reacţii ce pot afecta chiar şi sănătatea fizică. Dacă ai observat că te simţi mai abătut(ă) din cauza trecerii de la iarnă la primăvară, este din cauza faptului că sistemul nostru imunitar răspunde la schimbare pe măsură ce se adaptează la noile condiţii. Practic, corpul şi mintea reacţionează şi se activează ca să se asigure că eşti în siguranţă. Poţi prelua controlul şi te poţi bucura de noul sezon prin măsuri de reducere a stresului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
  • Activitatea fizică. Dezmorţeşte-te. Exerciţiile fizice sunt un esenţiale pentru menţinerea sănătăţii şi a unei stări generale de bine. Studiile arată că includerea mişcării în rutina ta zilnică, chiar şi doar 15 minute pe zi, aduce beneficii nu doar sănătăţii noastre fizice, ci şi sănătăţii noastre mentale. Tranziţia de la iarnă la primăvară ne oferă o oportunitate fantastică de a ieşi în natură şi de a ne bucura de aer curat, de soare şi de cer albastru.
  • Alimentaţia sănătoasă. Iarna e o provocare pentru alimentaţie: ne încurajează să mâncăm de plăcere şi să ne conservăm energia. Trecerea de la iarnă la primăvară este oportunitatea perfectă pentru a adopta obiceiuri alimentare sănătoase pentru o viaţă plină de energie. Nu-ţi seta obiective nerealiste, începe cu o schimbare pe care o poţi face fără efort. Elimină din dieta ta un aliment sau o băutură nesănătoasă şi înlocuieşte-le cu ceva benefic.
  • Curăţenia de primăvară. Primăvara este un moment de reînnoire şi schimbare, când mulţi dintre noi simt nevoia de a adopta obiceiuri noi, de a o lua de la capăt. De asemenea, este o perioadă ideală pentru a ne reorganiza spaţiul de locuit, printr-o curăţenie generală. Elimină dezordinea şi lucrurile de care nu mai ai nevoie şi te vei simţi eliberat şi mai energic.
  • În plus, primăvara ne poate inspira să renunţăm la anumite obiceiuri nocive, precum fumatul, consumul excesiv de alcool sau cafea. Fumatul poate cauza probleme respiratorii şi cardiovasculare, iar renunţarea la acest obicei poate îmbunătăţi semnificativ funcţia pulmonară şi poate reduce riscul de boli grave. Dacă nu fumezi, nu te apuca. Dacă fumezi, renunţă. Dacă nu renunţi, fă o schimbare.  Dacă doreşti să-ţi fie bine atât ţie, cât şi celor din jurul tău, informează-te despre alternativele fără fum.
  • Consumul excesiv de alcool poate afecta ficatul şi sistemul nervos, iar reducerea sau eliminarea acestuia poate contribui la o stare generală de bine şi la o mai bună funcţionare a organismului. În loc de băuturi tari poţi opta pentru bere cu conţinut scăzut de alcool sau, dacă bei des, e bine să reduci frecvenţa şi cantitatea.
  • Cafeaua în exces poate provoca anxietate şi insomnie, iar limitarea consumului poate ajuta la un somn mai odihnitor şi la reducerea stresului. Poţi încerca să limitezi cantitatea sau să înlocuieşti cafea cu ceaiuri revigorante (verde, ghimbir, mentă), cu smoothie-uri sau pur şi simplu cu apă cu lămâie, toate aceste alternative hidratează şi energizează.

Schimbarea sezonului nu trebuie să creeze stres nedorit. Foloseşte această perioadă a anului pentru a dezvolta noi obiceiuri şi pentru a te implica activ în eforturi care-ţi sporesc starea de bine şi reduc stresul.

Nu uita: niciodată nu este prea târziu pentru o schimbare. Avem oricând şansa să facem alegeri mai bune pentru noi şi pentru cei din jurul nostru.

Tu ai în plan să renunţi la vreun obicei nociv în această primăvară?

Material realizat cu susţinerea Philip Morris România.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.