Producătorii de energie electrică bazată pe puterea vântului ar putea şti dinainte pe ce randament se vor putea baza în viitorul apropiat cu ajutorul inteligenţei artificiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Turbinele eoliene au devenit din ce în ce mai răspândite în întreaga lume, fiind folosite ca o sursă de energie alternativă la carbon. Cantitatea de energie generată de acestea este direct proporţională cu puterea vântului.

Una dintre problemele energiei eoliene vine însă din faptul că vântul, cu toţi parametrii pe care-i implică, este foarte dificil de prevăzut corect în cadrul unei prognoze clasice. Şi în lipsa unei previziuni corecte, producătorii de energie nu pot la rândul lor şti dinainte pe ce cantitate se pot baza.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Divizia Alphabet DeepMind a prezentat o posibilă soluţie la problema predictibilităţii energiei generate de turbinele eoliene ce are la bază un program de inteligenţă artificială dezvoltat pe parcursul ultimului an.

Algoritmul creat de DeepMind a fost folosit pentru şi cu ajutorul turbinelor deţinute de Google şi folosite atât pentru alimentarea propriilor centre de date, cât şi pentru contribuţia la centralele locale de energie.

Antrenarea AI-ul s-a realizat prin tehnici de învăţare mecanică ce au inclus datele meteorologice istorice ale regiunii, precum şi producţia de energie eoliană de 700 megawaţi din ultimul an al turbinelor deţinute de Google.

Cei de la DeepMind spun că au ajuns astfel să poată prezice cu mare acurateţe producţia de energie a turbinelor eoliene pe o perioadă de 36 de ore.

Această predicţie ajută reţeaua locală de energie să ştie pe câtă energie se poate baza în ziua următoare de la turbinele Google. La fiecare oră predicţia este actualizată şi completată cu încă o oră din ziua următoare pentru care AI-ul prezice corect producţia de energie în funcţie de comportamentului vântului.

Ştiind din timp pe câtă energie poate conta, producătorul poate lua decizii strategice care pot creşte valoarea energiei eoliene cu până la 20%, susţin cei de la DeepMind fără a preciza concret ce înţeleg prin valoare în acest context.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.