Institutul SETI a reuşit să descopere mai multe semnale extraterestre noi cu ajutorul unui sistem bazat pe reţele neuronale şi pe inteligenţă artificială.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Search for Extraterrestrial Intelligence sau, pe scurt SETI, este o organizaţie non-profit care şi-a stabilit ca misiune explorarea, înţelegerea şi explicarea originii vieţii în Univers, precum şi folosirea cunoştinţelor dobândite pentru a inspira şi ghida omenirea.

SETI foloseşte telescoape de mari dimensiuni pentru a monitoriza semnalele care vin din diverse galaxii ale Universului şi a încerca să înţeleagă ce reprezintă acestea.

Folosind un sistem nou, în care inteligenţa artificială analizează semnalele luminoase cu ajutorul unor reţele neuronale (care reproduc modul în care funcţionează creierul uman) SETI a reuşit să descopere într-un timp scurt 72 de semnale noi.

Timp de 5 ore, telescopul din Green Bank, Virginia de Vest, a fost îndreptat către un obiect ceresc cunoscut pentru faptul că emite semnale luminoase la intervale regulate de timp.

Numit de cercetători FRB 121102, acesta se află la o distanţă de aproximativ 4,8 miliarde de kilometri de Pământ.

Noua tehnologie a descoperit 72 de transmisiuni după ce anterior, cu vechiul algoritm, în acelaşi interval de timp, fuseseră descoperite doar 21 de semnale.

În 5 ore, cu telescopul îndreptat spre FRB 121102, SETI a recepţionat 400 TB de date.

Noul sistem a fost pus la punct de un singur om, Gerry Zhang, un absolvent al UC Berkeley. Acesta a creat un sistem de reţele neuronale convoluţionale al cărui algoritm de învăţare mecanică este pur şi simplu mai eficient decât cel folosit în mod tradiţional.

Sistemul nu ar fi fost posibil fără metodele tradiţionale, de unde a şi învăţat să funcţioneze, şi nici nu este gândit să le înlocuiască. Cercetătorii de la SETI le văd şi le vor folosi ca instrumente complementare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.