O sondă spaţială japoneză, Hayabusa 2, numită după un vultur, a sosit miercuri în apropierea unui asteroid aflat la o distanţă de 300 de milioane de kilometri faţă de Pământ, după o călătorie de trei ani şi jumătate, având misiunea de a colecta mostre pentru descoperirea originii vieţii, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Hayabusa 2 a decolat în decembrie 2014, către asteroidul Ryugu, într-o misiune de pionierat în care va colecta mostre cu ajutorul cărora cercetătorii speră să afle cum a apărut viaţa. Această misiune va dura în total şase ani.

”Totul a decurs conform planificării. Sonda a sosit la asteroid”, a declarat un purtător de cuvânt al Agenţiei Japoneze de Explorare a Spaţiului (JAXA), într-o conferinţă de presă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Hayabusa 2 va petrece următoarele câteva luni orbitând la o distanţă de circa 20 de kilometri de asteroid, cartografiind suprafaţa acestuia înainte de asolizare. Ulterior, va utiliza explozibili mici pentru a crea un crater şi a colecta sfărâmăturile rezultate.

Cercetătorii consideră că asteroizii au apărut odată cu formarea sistemului solar şi că Ryugu ar putea conţine materie organică care ar fi putut să contribuie la apariţia vieţii pe Pământ.

Televiziunile au transmis imagini cu aplauzele cercetătorilor prezenţi în camera de control, la sosirea în siguranţă a sondei în apropierea asteroidului.

”Suntem în mare parte uşuraţi, dar acum suntem îngrijoraţi dacă misiunea principală va decurge bine”, a spus unul dintre oficiali.

Dacă totul va decurge conform planului, Hayabusa 2 va mai petrece aproximativ 18 luni în apropierea asteroidului şi va reveni pe Pământ cu mostrele colectate la sfârşitul anului 2020, an în care Tokyo va fi gazda Olimpiadei de Vară.

Prima sondă Hayabusa nu a reuşit să colecteze cantitatea de probe dorită, dar a făcut totuşi istorie fiind prima sondă care a adus mostre pe Pământ, de pe un alt asteroid. Misiunea de şapte ani a acesteia s-a încheiat în 2010, când a luat foc deasupra Australiei, înainte de a se prăbuşi în deşert.

Succesul misiunii Hayabusa 2 ar ajuta programul spaţial al Japoniei să depăşească un trecut dificil, care a inclus un accident din 2016, în care primul din trei sateliţi de comunicaţii militare s-a prăbuşit în timpul unui zbor din Japonia către portul spaţial european din Guaia Franceză. Primul astfel de satelit a fost lansat cu succes în spaţiu în ianuarie 2017.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.