Televiziunea de stat chineză a transmis primul jurnal de ştiri din lume în care locul unui prezentator uman a fost luat de unul virtual.
Cu ajutorul motorului de căutare local Sogou, televiziunea publică din China a dezvoltat doi prezentatori virtuali de ştiri, unul pentru limba chineză, altul pentru limba engleză.
Deşi oficialii chinezi nu au detaliat elementele tehnice care stau în spatele primilor prezentatori TV virtuali, principiile de bază sunt relativ uşor de intuit prin prisma nivelului actual al unora dintre cele mai în vogă tehnologii.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Prezentatorii virtuali chinezi au două componente principale. Prima componentă ţine de imagine. Segmente filmate ale unui prezentator uman sunt animate astfel încât să corespundă mişcărilor naturale.
Astfel, gura prezentatorului se mişcă în mod sincronizat cu cuvintele rostite. Ceea ce duce către a doua componentă, vocea. Aceasta este sintetizată într-un mod similar celui în care orice smartphone modern poate citi textul unei pagini web, de exemplu.
Limitările tehnologiei sunt evidente. Vocea nu sună natural, iar mişcarea buzelor trădează faptul că numărul flexiunilor cunoscute este limitat.
Însă, ţinând cont de progresul actual al tehnologiilor care stau la baza produsului, nu va trece probabil mult până când un prezentator artificial va fi foarte greu de deosebit de om. Cel puţin pe transmisiunile video.
Reprezentanţii postului de televiziune spun că vor putea folosi ştiriştii virtuali pe orice platformă, de la TV la telefon, aceştia putând munci 24 de ore pe zi şi fiind mai puţin costisitori decât oamenii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.