Băuturile răcoritoare cu îndulcitori, dietetice, care au în componenţă aspartam sau ştevie, ar putea fi înlocuitoare bune ale băuturilor cu zahăr sau juice-urilor, dar cercetătorii sunt încă nesiguri în privinţa efectelor acestora asupra sănătăţii pe termen lung, potrivit unui studiu realizat de American Heart Association Science Advisory, citat de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În Statele Unite, 32% dintre băuturile consumate de adulţi şi 19% dintre cele consumate de copii în perioada 2007-2010 conţineau îndulcitori cu conţinut redus de calorii, conform datelor AHA Nutrition Committee.

”Am subliniat de ceva timp impactul negativ al băuturilor îndulcite cu zahăr, dar primim o mulţime de întrebări legate de îndulcitorii cu calorii reduse”, a afirmat Alice Lichtenstein, care conduce Cardiovascular Nutrition Laboratory la Tufts University, din Boston.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

The American Heart Association recomandă până la 100 de calorii, sau 25 de grame, de zahăr adăugat pe zi, pentru femei, şi 150 de calorii, sau 37,5 grame, pe zi pentru bărbaţi. Aceste cantităţi sunt echivalente cu aproximativ 6, respectiv 9 linguriţe.

Copiii şi adolescenţii, cu vârste de 2-18 ani, ar trebui să consume sub 25 de grame pe zi, iar copiii mai mici de doi ani nu ar trebui să consume zahăr adăugat, noează autorii studiului.

O doză obişnuită de cola, de exemplu, conţine 39 de grame de zahăr.

Comisia a căutat dovezi legate de efectele consumului regulat de îndulcitori cu conţinut redus de calorii aprobaţi de Administraţia pentru Alimente şi Medicamente – zaharină, aspartam, acesulfat-K, sucraloză, neotam şi advantam şi ştevie.

Aceşti îndulcitori au un conţinut redus sau chiar deloc de calorii, ceea ce îi face o opţiune atrăgătoare în lupta cu kilogramele în plus, diabetul sau problemele cardiace.

Unele cercetări au arătat însă că cei care consumă astfel de băuturi compensează mâncând şi bând mai multe calorii din alte surse.

Comisia a subliniat scăderea consului de băuturi cu zahăr, ceea ce este un semn bun, şi creşterea cererii pentru băuturile cu un conţinut redus de zahăr.

În prezent, comisia este împotriva consumului prelungit de băuturi cu îndulcitori cu conţinut redus de calorii de către copii, cu excepţia celor care suferă de diabet zaharat.

Pentru adulţii care vor să treacă de la băuturile cu zahăr trecerea la cele cu îndulcitori este considerat un lucru bun, dar mai bine ar fi  să consume apă, potrivit recomandărilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.