Simona Halep, locul 5 WTA, a învins-o, luni, cu scorul de 3-6, 7-6 (6), 6-3, pe jucătoarea canadiană de origine română Bianca Andreescu, numărul 4 mondial, în prima etapă a Grupei Violet a Turneului Campioanelor, de la Shenzhen. Darren Cahill a revenit oficial antrenorul Simonei Halep cu ocazia acestui meci. Simona Halep s-a arătat foarte bucuroasă de faptul că a reuşit să învingă o adversară ca Bianca Andreescu, mult mai tânără ca ea.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Simona Halep, 28 de ani, campioana de la Wimbledon 2019, a câştigat prima ei întâlnire cu Bianca Andreescu, 19 ani, campioana de la US Open 2019, în circuitul WTA, după un meci demn de Turneul Campioanelor. Insuficient refăcută după accidentarea suferită la Wuhan, în septembrie, Halep nu a vrut sub nicio formă să piardă primul duel românesc la nivel înalt şi a câştigat prin voinţă, ambiţie şi inteligenţă.
Sportiva canadiană a practicat acelaşi joc ofensiv cu care s-a impus la US Open, cu unghiuri deschise şi ruperi de ritm cu lovituri scurte şi care presupune asumarea responsabilităţii de a închide punctele. Halep a încercat un joc mai defensiv, bazat pe capacitatea ei de a acoperi terenul, însă şi la acest capitol starea ei fizică şi-a spus cuvântul. "Rusty (n.r. - ruginită)", cum a caracterizat-o Cahill, din cauza puţinelor meciuri jucate în ultimele două luni, Halep a servit slab şi a greşit mult, mai ales lovituri pe care le avea la îndemână să le transforme în puncte. Dar îndârjirea cu care ea se agaţă de mingi, de puncte, ambiţia pe care o are când vrea nu pot fi afectate de o problemă fizică sau de lipsa competiţiei. Rugina de pe evoluţia Simonei Halep s-a curăţat treptat, pe măsură ce mecanismele jocului ei s-au uns cu încredere.
Bianca a fost foarte agresivă pe serviciul Simonei şi tot aşa a continuat când a servit ea. Sportiva născută la Mississauga din părinţi români a atacat tot timpul serviciul adversarei ei, unul care nu a fost la un nivel ridicat, semn că problemele la spate nu au trecut. Halep a încercat să ridice mai mult mingea şi să o trimită cât mai aproape de linia de fund a terenului, dar Andreescu a găsit soluţii să aducă jocul pe calea pe care o dorea, cu mingi izbite cu putere, orientate către marginile laterale ale terenului. Însă Halep are tenacitatea care enervează adversarele, le scoate din ritm, prin faptul că nu se lasă răpusă uşor şi acestea încep să greşească. Simona Halep le absoarbe încrederea şi o transferă propriului ei joc, lăsându-le rivalelor deznădejdea. Luni, parcă şi afecţiunea fizică la spate a trecut de la Halep la Andreescu, care a încheiat meciul sleită de puteri şi cu dureri în zona lombară.
Problemele Simonei Halep la serviciu au fost vizibile în mare parte din meci. Ea nu a reuşit să şi-l fructifice în primul set decât de două ori, de ficare dată după egalitate. Andreescu a reuşit prima break-ul la 1-1, apoi au urmat cele mai bune momente ale Simonei Halep din acest set. Ea făcut rebreak şi şi-a mai fructificat o dată serviciul, revenind de la 0-40 în ghemul al cincilea. Însă următoarele ghemuri ale setului i-au aparţinut jucătoarei din Canada, care şi-a surclasat adversara. Bianca a luat setul cu 6-3, după 38 de minute de joc.
În pauza de 3-4, Cahill a revenit oficial ca sfătuitor al jucătoarei din Constanţa. El i-a spus elevei sale să abuzeze mai puţin de loviturile în diagonală, să le încerce mai mult pe cele în lung de linie, să fie mai agresivă cu lovitura de dreapta şi mai puternică la rever. De altfel, australianul avea să fie mentorul care a adus liniştea, dar şi agresivitatea în jocul elevei lui, prin intervenţiile sale eficiente.
Halep a fost mai compactă în joc în setul al doilea, după ce şi-a adus serviciul mai aproape de parametrii optimi, echilibrând confruntarea. Ea a reuşit prima break-ul în acest set, la 1-1, dar şi-a pierdut apoi serviciul. Cu un rebreak şi cu un ghem câştigat cu dificultate, fostul lider WTA s-a desprins pentru prima dată la două ghemuri diferenţă, 4-2. Deşi Cahill a mai intervenit de două ori (la 4-3 şi la 4-4, în timpul unui time-out medical al Biancăi), jucătoarea din România a ratat mingi uşoare şi a readus-o pe Andreescu în joc, iar scorul a devenit 4-4. O minge spectaculoasă, dar demoralizatoare pentru Simona a reuşit Bianca în ghemul al şaptelea. Ea a lovit mingea printre picioare, surprinzănd-o pe rivală, care a returnat în aut. Halep a salvat o minge de meci la 5-6, apoi a trimis setul în tie-break. Românca a condus cu 3-0, 6-4 şi a reuşit să câştige tie-break-ul cu 8-6 şi să egaleze la seturi, după o oră şi 44 de minute de joc. Un singur punct a făcut diferenţa în acest set, 43-42 pentru Halep.
Problemele la spate s-au mutat de la Simona Halep la Bianca Andreescu, aceasta din urmă apelând la un nou time out medical, înaintea decisivului.
Setul al treilea a început în nota precedentului, echlibrat, dar s-a încheiat cu Halep jucând foarte bine. Ghemul ce urmează scorului de 1-1 a fost, luni, în fiecare set, momentul break-ului. La fel ca după startul jocului, Andreescu a câştigat pe serviciul campioanei de la Wimbledon, dar Halep a revenit cu rebreak, după un ghem lung. În ghemul al cincilea, Halep a întors un 0-30 pe propriul serviciu şi apoi a reuşit un nou break, de 4-2. Nu l-a consolidat, iar jucătoarea canadiană a reuşit rebreak-ul, dar seria ghemurilor câştigate pe serviciul rivalei a continuat şi Halep a ridicat iar la două ghemuri diferenţa, 5-3, înainte de a închide meciul, cu 6-3, după două ore şi 34 de minute.
Halep şi-a asigurat un premiu de 690.000 de dolari şi 250 de puncte WTA, în timp ce Andreescu are 385.000 de dolari (dacă joacă şi pierde toate meciurile) şi 125 de puncte WTA (375 dacă joacă şi pierde toate meciurile).
Românca va evolua, miercuri, cu ucraineanca Elina Svitolina, locul 8 WTA, iar jucătoarea din Canada cu sportiva cehă Karolina Pliskova, locul 2 WTA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.