Concurenţa pentru primul loc din clasamentul Superbet Chess Classic 2024 devine şi mai acerbă odată cu finalul celei de-a şaptea runde: doar 0,5 puncte îl despart pe Fabiano Caruana de Marii Maeştri aflaţi pe locul al doilea - Gukesh Dommaraju, Praggnanandhaa Rameshbabu şi Alireza Firouzja, singurul care a repurtat o victorie în ziua anterioară.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din etapa din Bucureşti a turneului de şah fondat de Garry Kasparov au mai rămas doar două runde, acesta încheindu-se vineri, 5 iulie.

Deschiderea celei de-a şaptea zile competiţionale a avut loc miercuri, printr-o primă mutare simbolică, făcută de Directorul executiv al Fundaţiei Superbet, Cristian Gheorghiţă.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Cronica rundei a VII-a

Caruana, Fabiano – Gukesh, Dommaraju ½ - ½

Partida dintre Gukesh şi Caruana a fost o luptă complexă. Întâi pentru centru şi spaţiu, apoi pentru un mic atac pe flancul regelui, ca partida să evolueze într-un final cu pion în plus pentru liderul clasamentului. Când totul părea că decurge în favoarea lui şi că urmează să se distanţeze la un punct faţă de următorul clasat, puţinul timp rămas pentru final l-au forţat pe Caruana să se mulţumească cu remiză în faţa challengerului la titlul mondial.

Giri, Anish - Vachier-Lagrave, Maxime ½ - ½

Giri Anish a jucat în premieră la acest turneu, pentru telespectatorii Superbet Chess Classic, Deschiderea engleză. De obicei, această variantă este cunoscută pentru poziţiile strategice şi pentru lupta pe câmpuri pe care o favorizează, dar… De această dată, deschiderea a condus către un atac pe flancul regelui. Deşi iniţiativa a aparţinut negrului, care a demonstrat un joc creativ şi care părea că ne duce cu gândul către un mat, partida s-a încheiat prin repetare de mutări.

So, Wesley - Abdusattorov, Nodirbek ½ - ½

Wesley So a avut partida „în buzunar” timp de multe mutări în jocul de mijloc. Reuşind să ajungă cu un pion până pe linia a 7-a, doar câteva mutări l-au mai despărţit pe celălalt reprezentant de transformarea acestuia. Din păcate pentru el, nu a reuşit să găsească formula succesului şi partida s-a terminat printr-un şah etern dat de Abdusattorov după multe mutări de suferinţă.

Deac, Bogdan-Daniel - Firouzja, Alireza ½ - ½

Partida Deac-Firouzja a fost liniştită şi fără nicio emoţie. Ambii jucători au stăpânit perfect fiecare moment, fără a lăsa balanţa să se încline în vreo parte, iar poziţia s-a simplificat rapid conducând la o remiză clară.

Nepomniachtchi, Ian - Praggnanandhaa, Rameshbabu ½ - ½

Partida Nepomniachtchi - Praggnanandhaa părea o cursă către cine dă mat primul, dar încheiată prea repede. După doar 24 de mutări şi ambii regi în pericol, Nepo a văzut cu siguranţă că resursele materiale nu sunt suficiente pentru a lansa un atac de mat asupra regelui advers, chiar dacă acesta era foarte slăbit. De asemenea, la orice mutare pierdută, Pragg avea multe idei de mat în doar câteva mutări, aşa că fostul challenger la titlul mondial a încheiat partida repede printr-un şah-etern.

Rezultate runda VII

Gukesh Dommaraju - Fabiano Caruana - ½ - ½ 

Anish Giri - Maxime Vachier-Lagrave - ½ - ½

Wesley So - Nodirbek Abdusattorov - ½ - ½

Bogdan Deac - Alireza Firouzja - ½ - ½ 

Ian Nepomniachtchi - Praggnanandhaa Rameshbabu - ½ - ½

Clasamentul după runda VII II

1. Caruana Fabiano – 4,5 puncte

2. Praggnanandhaa Rameshbabu – 4 puncte

3. Gukesh Dommaraju – 4 puncte

4. Firouzja Alireza – 4 puncte

5. Nepomniachtchi Ian – 3,5 puncte

6. Vachier-Lagrave Maxime – 3,5 puncte

7. So Wesley – 3 puncte

8. Abdusattorov Nodirbek – 3 puncte

9. Giri Anish – 3 puncte

10. Deac Bogdan – 2,5 puncte

Programul rundei a VIII-a

Penultima rundă va începe joi,  la ora 15.00, la Grand Hotel Bucharest şi se va disputa după cum urmează:

Fabiano Caruana - Praggnanandhaa Rameshbabu

Alireza Firouzja - Ian Nepomniachtchi

Nodirbek Abdusattorov - Bogdan Deac

Vachier-Lagrave - Wesley So

Gukesh Dommaraju - Anish Giri

Competiţia este live şi pe Prima Sport de la 15.30 şi poate fi urmărită şi online pe Facebook şi YouTube Superchess.ro.

Toate fondurile strânse în urma achiziţionării biletelor vor fi donate către programul REKARO pentru renaşterea caiacului românesc.

Premiile etapei din Bucureşti ajung la 350.000 de dolari, iar cele ale întregului circuit, la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de şah clasic şi 175.000 dolari pentru fiecare etapă de şah rapid şi blitz. Totodată, ediţia din 2024 va beneficia şi de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasaţi la finalul întregului turneu. Fondul de premiere al actualei ediţii este pus la dispoziţie de principalii sponsori: Fundaţia Superbet şi Saint Louis Chess Club, ambele organizaţii non-profit care susţin educaţia prin şah şi misiunea GCT de a promova sportul minţii în toate colţurile lumii. Federaţia Română de Şah va fi co-organizator şi partener al etapei din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.