Marii Maeştri ai şahului internaţional, prezenţi la Bucureşti pentru competiţia Superbet Chess Classic România 2024, au deschis miercuri, prima rundă de confruntări a etapei de la Bucureşti. Printre cei 10 jucători se află şi Bogdan Deac (locul 42 mondial, a primit un wild-card pentru această etapă), unul dintre cei mai valoroşi şahişti ai României, la acest moment.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ceremonia de deschidere a celei de-a doua etape din cele cinci (desfăşurate în Europa şi SUA) ale circuitului internaţional Grand Chess Tour, ediţia 2024 – unul dintre cele mai importante turnee de şah la nivel mondial, fondat de multiplul campion mondial Garry Kasparov – a debutat marţi, 25 iunie, la Grand Bucharest Hotel, în prezenţa a aproximativ 200 de participanţi: iubitori ai şahului, sportivi, oficialităţi şi personalităţi ale vieţii publice din România.

Deschiderea primei zile competiţionale a avut loc miercuri, 26 iunie, la orele 15.00, printr-o primă mutare simbolică, făcută la prima partidă dintre Dommaraju Gukesh şi Bogdan Deac de marele fotbalist şi ambasador Superbet, Ilie Dumitrescu, prezent la evenimentul de la Bucureşti..

Cronica rundei I
 
Firouzja,  Alireza – Caruana, Fabiano 0-1

Fabiano Caruana, campionul din 2023, a adus publicului prima partidă decisă din etapa de la Bucureşti, învingându-l pe Alireza Firouzja după o partidă ce, după deschidere, se anunţa a fi cu şanse mai mari pentru jucătorul francez. Acesta a optat pentru o variantă agresivă din Sistemul Londonez, alegând să joace cu regele în centru pentru a obţine un atac periculos pe flancul regelui. Totuşi, după patru ore de joc şi tensiune la cote maxime, un sacrificiu ambiţios de pion din partea adversarului i-a oferit lui Caruana şansa de care avea nevoie şi care i-a adus victoria.

Abdusattorov, Nodirbek - Praggnanandhaa, Rameshbabu  ½ - ½

Partida dintre Abdusattorov şi Praggnanandhaa a fost o clasică spaniolă, varianta „Arhanghelilor”, în care cu siguranţă ambii jucători ştiau multe mutări teoretice şi planuri de joc. S-au jucat 64 de mutări şi după mai multe tatonări poziţionale în jocul de mijloc, poziţia s-a simplificat treptat şi s-a ajuns într-un final de turnuri cu un pion în plus pentru negru, însă avantajul nu a fost suficient pentru a-i aduce indianului o victorie. Structura pionilor a fost una de remiză teoretică pe care jucătorul uzbek a stăpânit-o perfect şi fără emoţii.

Vachier-Lagrave, Maxime - Nepomniachtchi, Ian  ½ - ½

Partida dintre Vachier şi Nepomniachtchi a fost o variantă interesantă din apărarea rusă pe care Nepo a declarat că o cunoştea foarte bine până spre mutarea 22. De4. Se ştie că această variantă este una din preferatele fostului challenger la titlul mondial, fiind o "armă" pe care a folosit-o des şi în recent încheiatul Turneu al Candidaţilor. După deschidere, Vachier a ales să pună câteva probleme practice, inclusiv un sacrificiu de nebun pentru trei pioni, determinându-l pe negru să găsească câteva mutări unice pentru a menţine echilibrul în poziţie. Cu toate acestea, Nepo a demonstrat o bună cunoaştere a poziţiilor şi s-a apărat fără greşeală, iar partida s-a încheiat cu o remiză printr-o repetare de mutări.

Gukesh, Dommaraju - Deac, Bogdan 1-0

Reprezentantul României, Bogdan Deac, le-a oferit fanilor emoţii la fel de mari ca naţionala de fotbal! După deschidere, jucătorul nostru a demonstrat un joc extrem de ambiţios şi agresiv, ce demonstra clar că îşi doreşte victoria chiar şi când îl are în faţă pe challenger-ul la titlul mondial. După deschidere, Deac a reuşit să obţină un avantaj considerabil şi să pună presiune pe adversar. Din păcate, după aproape şase ore de joc şi o serie de scăpări tactice, Gukesh a reuşit să întoarcă partida în favoarea lui şi să obţină a doua victorie din această rundă.



Giri, Anish - So, Wesley  ½ - ½

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Cea mai liniştită dintre partidele primei runde a fost cea dintre Giri Anish şi So Wesley. S-a jucat o variantă clasică din deschiderea Catalană, în care albul nu a reuşit să îşi convertească avantajul de spaţiu în victorie, negrul prestând un joc la fel de exact şi fără greşeală. După 30 de mutări, partida s-a încheiat printr-o repetare amicală de mutări.

Clasamentul după runda I

1-2. Caruana Fabiano

1-2. Gukesh Dommaraju

3-8. Abdusattorov Nodirbek

3-8. Giri Anish

3-8. Nepomniachtchi Ian

3-8. Praggnanandhaa Rameshbabu

3-8. So Wesley

3-8. Vachier-Lagrave Maxime

9. Deac Bogdan

10. Firouzja Alireza  

Rezultate runda I

o    Alireza Firouzja - Fabiano Caruana  0-1

o    Abdusattorov, Nodirbek - Praggnanandhaa, Rameshbabu  ½-½  

o    Vachier-Lagrave, Maxime - Nepomniachtchi, Ian ½-½

o    Gukesh, Dommaraju - Deac, Bogdan 1-0

o    Giri, Anish - So, Wesley  ½-½
    
Programul rundei a II-a

Runda a II-a va începe joi, 27 iunie, la orele 15.00, la Grand Bucharest Hotel, şi se va disputa între:

Caruana, Fabiano - So, Wesley

Deac, Bogdan-Daniel - Giri, Anish

Nepomniachtchi, Ian - Gukesh, Dommaraju

Praggnanandhaa, Rameshbabu - Vachier-Lagrave, Maxime

Firouzja, Alireza - Abdusattorov, Nodirbek

Prima mutare va fi făcută joi de către celebrul sportiv şi ambasador Superbet Florin Răducioiu şi de către cunoscutul Mare Maestru român Florin Gheorghiu.

Evenimentul este accesibil publicului larg, iar biletele au fost puse la vânzare şi sunt în număr limitat. Copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită, dar trebuie să-şi asigure participarea pe pagina menţionată anterior, în secţiunea “bilete pentru copii”. Vârsta minimă de participare este de cinci ani, cu menţiunea că trebuie păstrată liniştea în sala de competiţie. Toate fondurile strânse în urma achiziţionării biletelor vor fi donate către programul REKARO pentru renaşterea caiacului românesc.

Premiile etapei din Bucureşti ajung la 350.000 de dolari, iar cele ale întregului circuit, la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de şah clasic şi 175.000 dolari pentru fiecare etapă de şah rapid şi blitz. Totodată, ediţia din 2024 va beneficia şi de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasaţi la finalul întregului turneu.

Fondul de premiere al actualei ediţii este pus la dispoziţie de principalii sponsori: Fundaţia Superbet şi Saint Louis Chess Club, ambele organizaţii non-profit care susţin educaţia prin şah şi misiunea GCT de a promova sportul minţii în toate colţurile lumii. Federaţia Română de Şah va fi co-organizator şi partener al etapei din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.