Creşterea Ligii Profesioniste Saudite şi amploarea cheltuielilor de transfer în Europa în această vară "îi fac pe mulţi oameni să realizeze că fotbalul devine prea mult despre bani", a afirmat un oficial din cadrul Asociaţiei Europene a Cluburilor, citat de The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vicepreşedintele ECA, Dariusz Mioduski, de la Legia Varşovia, spune că boom-ul fotbalului saudit a schimbat peisajul.

"Poate că, într-un fel, ceea ce s-a întâmplat cu investiţiile saudite în fotbal este de fapt pozitiv", a declarat Mioduski. "Îi face pe mulţi oameni să realizeze că fotbalul devine prea mult despre bani. Cei de la cluburile mai mici, din ligile mai mici, spunem asta de ceva vreme. Este o problemă reală în fotbalul european faptul că există o asemenea concentrare a banilor în câteva ligi, în special în Premier League, dar nu numai acolo. În trecut puteam spune cu uşurinţă că fotbalul nu este despre bani. Astăzi putem spune că banii sunt factorul principal, componenta primară în succes."

Mioduski susţine că actualele măsuri de fair-play financiar nu sunt suficiente pentru a corecta dezechilibrul dintre ligile mai mici şi cele cu venituri colective substanţiale din difuzare. Există, de asemenea, îngrijorare cu privire la finanţarea disponibilă pentru cluburile deţinute de fonduri suverane de investiţii, cum ar fi Paris Saint-Germain şi Newcastle. (Nasser al-Khelaifi, preşedintele PSG, este, de asemenea, preşedintele ECA).

Noile reguli ale UEFA vor stabili un plafon de cheltuieli pentru cei care participă la competiţiile europene în raport cu veniturile, însă Mioduski consideră că doar o reformă substanţială, determinată de modificări ale legislaţiei UE, poate începe să echilibreze cu adevărat condiţiile de concurenţă. Au început discuţiile privind un model sportiv european între UE şi autorităţile de reglementare din domeniul fotbalului, ceea ce ar putea oferi o platformă viitoare pentru schimbare.

"Cred că există unele îngrijorări, în special în rândul unor cluburi mari, cu privire la concurenţa din partea cluburilor deţinute de fonduri suverane", a declarat Mioduski. "Poate că situaţia din Arabia Saudită şi faptul că marile cluburi din marile ligi se simt ameninţate îi va face pe toţi să înţeleagă că fotbalul trebuie să meargă într-o nouă direcţie.Va fi nevoie de noi reglementări în conformitate cu legislaţia europeană privind concurenţa, modul în care este percepută industria fotbalului din punct de vedere al reglementării, pentru a impune anumite controale ale costurilor şi diverse limite de cheltuieli care vor readuce fotbalul înapoi la comunităţi... unde banii nu vor fi principalul motor, ci doar unul dintre factori", a mai sous el.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.