Guvernul a stabilit miercuri noi cuantumuri pentru premierea sportivilor şi a modificat cadrul legislativ în domeniul sportului, astfel încât să elimine discriminările şi inechităţile pentru sportivii cu nevoi speciale. De acum, toţi sportivii vor fi premiaţi la acelaşi nivel, pentru performanţele obţinute, inclusiv cei care au participat la Jocurile Olimpice şi Jocurile Paralimpice de la Rio. Guvernul modifică şi modul de calcul al rentelor viagere, însă dă asigurări că nicio rentă aflată în plată nu va scădea.
Guvernul precizează că noua Ordonanţa de Urgenţă defineşte cadrul legal pentru modificarea şi completarea normelor financiare pentru activităţi sportive. Scopul principal este de a elimina discriminările financiare (premiere, renta viageră, indemnizaţii de merit, etc.) ale sportivilor cu nevoi speciale faţă de ceilalţi sportivi.
Totodată, se realizează o armonizare a normelor financiare pentru activităţi sportive cu actualele prevederi ale Legii educaţiei fizice şi sportului, nr.69/2000, cu modificările şi completările ulterioare privind medaliaţii la Jocurile Paralimpice 2016. Astfel, aceştia vor primi premii egale cu sportivii medaliaţi la Jocurile Olimpice 2016, pentru aceeaşi performanţă obţinută, anunţă Guvernul.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Conform sursei citate, OUG clarifică şi modul de calcul al rentelor viagere, eliminând inechităţile actuale şi stabilind un mod de calcul al rentelor lipsit de echivoc şi în concordanţă cu valoarea performanţelor obţinute.
Prin această modificare, rentele aflate în plată se vor recalcula, însă Guvernul dă asigurări că nicio rentă aflată în plată nu va scădea, fiind un drept deja câştigat.
Tot în şedinţa de miercuri, Guvernul a aprobat, prin hotărâre, completarea normelor financiare pentru activităţi sportive aprobate prin H.G. 1447/2007. Astfel, s-au actualizat cuantumurile cheltuielilor pentru activitatea sportivă, respectiv majorarea acestora în concordanţă cu costurile sşi nevoile actuale.
Sumele propuse reprezintă limita maximă pe care fiecare structură sportivă o poate aloca dacă dispune de bugetul necesar. Creşterea limitelor maxime nu presupune în mod obligatoriu o creştere a bugetului structurilor sportive, dar dă posibilitatea acestora să-şi prioritizeze şi eficientizeze cheltuielile în funcţie de obiective şi bugetul alocat.
În acelaşi timp, pentru premierea rezultatelor deosebite obţinute la principalele competiţii internaţionale (Jocuri Olimpice, Jocuri Paralimpice, Campionate Mondiale, Campionate Europene) s-au stabilit cuantumuri fixe stimulative în concordanţă cu importanţa şi amploarea fiecărei competiţii, eliminându-se posibilitatea dublării premiilor. Potrivit noilor reglementări, cuantumul nou propus reprezintă, de regulă, actualele valori dublate ale premiilor ce se acordă sportivilor pentru performanţele obţinute, prin stabilirea de cuantumuri fixe, stimulative, în concordanţă cu importanţa fiecărei competiţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.