Agenţia Naţională Antidoping îi îndeamnă pe sportivii care s-au vindecat de boala COVID-19 să doneze plasmă pentru a-i ajuta pe alţii, însă donarea trebuie făcută respecând regulile antidoping, prin informaţii furnizate agenţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Sportivii care au învins boala provocată de virusul COVID-19 pot alege să doneze plasmă pentru a-i ajuta pe alţii să învingă la rândul lor. Plasma din sângele lor conţine anticorpi care i-ar putea ajuta pe cei infectaţi să lupte mai eficient împotriva noului coronavirus. Ea poate salva vieţi, dar sportivii trebuie să ştie că gestul nobil de a dona trebuie însoţit de câteva demersuri pentru a nu constitui abatere de la reglementările anti-doping.

Este bine cunoscut faptul că donarea de plasmă presupune prelevarea de sânge de la donator şi separarea plasmei de globulele roşii din sânge. Globulele roşii din sânge sunt apoi returnate (reinfuzate) donatorului, însoţite de fluid (infuzie). Reinfuzia sângelui este motivul pentru care procedura se încadrează la secţiunea M1.1. din Lista Interzisă, referitoare la manipularea sângelui şi a componentelor sângelui.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ca urmare, ANAD, la recomandarea Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA), solicită sportivilor care aleg să doneze, să furnizeze documentaţia medicală de la banca de sânge sau clinica unde s-a efectuat procedura. Documentaţia trebuie să includă o declaraţie semnată de cadrul medical care efectuează procedura, alături de următoarele informaţii:

  1. Detalii ale echipamentului sau sistemul utilizat (ex. dispozitiv de plasmafereză cu circuit închis);
  2. Detalii cu privire la volumul de sânge extras şi reintrodus în sistemul circulator;
  3. Informaţii cu privire la procedeul de separare al sângelui;
  4. Detalii cu privire la cadrul medical care efectuează procedura, incluzând numele, funcţia si toate datele de contact);
  5. Data, ora şi locul donării.

În situaţia în care ANAD consideră că sportivii au furnizat informaţiile solicitate, acestora li se poate acorda o scutire unică cu titlu excepţional.

În situaţia în care doresc să doneze plasmă în ocazii ulterioare, sportivii trebuie să informeze ANAD şi să furnizeze informaţii", se arată în comunicatul ANAD.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.