Simona Halep, locul 20 WTA şi cap de serie numărul 2, s-a calificat în semifinalele turneului Melbourne Summer Set, după ce a învins-o, vineri, cu scorul de 6-2, 5-7, 6-4, pe elveţianca Viktorija Golubic, locul 43 WTA. Halep a fost aproape să piardă un meci pe care l-a avut în mână, conducând cu 6-2, 4-2.
Cu excepţia serviciului, Halep a făcut cel mai bun set din acest an în prima parte a întâlnirii de pe Rod Laver Arena. Agresivă, precisă, cu un rever ca în zilele bune, jucătoarea română a zburdat pe teren, şi-a ţinut adversara în mişcare continuă, a alergat-o cu mingi trimise dintr-o parte în alta a terenului şi a punctat spectaculos.
Fostul lider WTA nu a putut ţine această evoluţie la cote înalte pe parcursul întregii întâlniri. De la mijlocul setului secund, când conducea cu 6-2, 4-2, Halep a început să-şi piardă atuul cu care dominase până atunci, capacitatea de a fi ofensivă şi exactă. O scădere de nivel de joc provocată de serviciul ei slab, dar şi de o adversară care, după începutul modest, s-a metamorfozat surprinzător odată cu trecerea timpului.
CITEȘTE ȘI Halep, după meciul cu Golubic: Serviciul meu a fost de rahat, trebuie să spun asta, îmi cer scuze pentru cuvântGolubic, 29 de ani, este o jucătoare cu un tenis frumos, tehnic, execută reverul cu o singură mână, à la Carla Suarez Navarro, şi variază cu uşurinţă loviturile. Însă jocul ei, unul fără forţă exagerată, a fost o vreme pe placul Simonei. Cu o impresie iniţială de jucătoare rigidă, Golubic părea că va fi răpusă uşor de Halep. Dar sportiva din Elveţia a ieşit subit din starea de anchilozare şi a trecut la atac când adversara ei se apropia de victorie. A simţit că Halep scapă jocul din mână şi nu a iertat-o. Precizia loviturilor elveţiencei a urcat rapid, pe măsură ce presiunea venită de pe partea cealaltă a terenului a scăzut.
Nervii şi-au făcut loc din ce în ce mai mult în psihicul ambelor jucătoare, rachetele au zburat pe teren şi jocul a căpătat accente dramatice, în decisiv. De la puncte încheiate repede la început s-a ajus la schimburi lungi, epuizante. Furia a ţinut-o în viaţă pe Simona Halep, care, incapabilă ghemuri bune să-şi facă serviciul, a reuşit aproape miraculos să câştige.
Meciul a început cu cinci break-uri la rând, clare, aproape fără reacţie din partea jucătoarei aflate la serviciu. Primul l-a reuşit fostul lider WTA, care în ghemul următor a comis trei duble greşeli (11 în total). Tot Halep a fost prima care şi-a fructificat serviciul, la 3-2, un ghem dintr-o serie de şase câştigate la rând. Setul I a curs rapid şi i-a revenit jucătoarei române, cu 6-2, după 26 de minute.
Sportiva elveţiană şi-a fructificat în premieră serviciul în setul al doilea, la 0-2. Cu avantajul break-ului din primul ghem, Halep a menţinut distanţa faţă de rivală până la 4-2. Golubic a jucat din ce în ce mai bine şi a reuşit să egaleze la 4, după un break în ghemul al optulea. Sportiva din Constanţa a făcut rebreak şi a servit pentru meci, rău, ca de multe ori la Melbourne, în acest an. Golubic a profitat, a egalat şi a prelungit seria de ghemuri câştigate la rând la 5, cu care a închis setul, 7-5, după o oră şi 24 de minute de la start.
În decisiv, seria break-rebreak s-a repetat de patru ori. De data aceasta, Golubic a fost jucătoarea care şi-a fructificat prima dată serviciul, la 2-2. Greu de tot, Halep a egalat la 3, a avut minge de 4-3, a ratat-o şi apoi a salvat patru mingi de break, între care un 0-40, pentru a pune din nou egalitatea pe tabelă, 4-4. La acest scor jucătoarea din Constanţa a reuşit un punct imposibil, dintr-o defensivă totală, în care a trimis de trei ori mingea peste fileu din poziţii foarte dificile, pentru a obţine un nou break, cel de 5-4. După ce a salvat două mingi de 5-5, pe propriul serviciu, Simona Halep a reuşit să obţină victoria, cu 6-4, după două ore şi 34 de minute de joc.
Halep va evolua în penultimul act cu chinezoaica Qinwen Zheng, locul 126 WTA, venită din calificări, care a trecut, în sferturi, cu scorul de 7-6 (1), 7-6 (5), de croata Ana Konjuh, locul 67 WTA.
Calificarea în semifinale este recompensată la acest turneu cu un premiu de 10.100 de dolari şi 110 puncte WTA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.